{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kui tihti sina voodipesu vahetad?

Foto : unsplash /Susan Wilkinson   Kui tihti aga peaks voodi...

Foto : unsplash /Susan Wilkinson

 

Kui tihti aga peaks voodipesu vahetama? Paljude inimeste jaoks on voodipesu vahetamine tõeliselt tüütu tegevus, mida lükatakse edasi nii palju, kui võimalik. Ometi veedame me ligi kolmandiku oma elust voodis. Mikrobioloogide sõnul võib voodi ruttu muutuda tõeliseks botaanikaaiaks, kui sa oma voodipesu õigel ajal ei vaheta. Kui sellisel mikroskoopilisel elul lasta liiga palju areneda, võib see ühel hetkel põhjustada haigestumist. 


Kui tihti tuleks siis oma voodipesu vahetada? 

Üldiselt arvatakse, et inimene higistab aastas välja ligi 120 liitrit higi ainult magamise ajal, see on aga väga soodne keskkond igasugustele mikroorganismidele, mis võimaldab neil edukalt paljuneda. Pesemata linade vahelt võib leida surnud naharakke, higistamist, saastatust, tolmulestade jäänuseid, laest allakukkunud tolmu... ja see nimekiri pole veel sugugi täielik.

 

 

 Piisab sellest, kui sa terve nädala jooksul ei vaheta voodipesu, et see vilgas elutegevus sinu linade vahel võib hakata mõjutama su tervist. Kõik need mikroobid, mis on su suu ja nina lähedal magamise ajal ja mida sa tahes-tahtmata sisse hingad. Isegi juhul, kui sul pole tavaliselt probleeme allergiatega, võivad erinevad allergilised probleemid tekkida. Selleks, et seda kõike aga ära hoida, tuleks vahetada voodipesu vähemalt kord nädalas. 

Kui sa arvad, et ainult voodipesu tuleb pesta, siis tegelikult tuleks aeg-ajalt pesumasinast läbi lasta ka tekk ja padi. Teadlased viisid läbi selle kohta uurimistöö, millest selgus, et aastate jooksul pesemate patjadel vohas erinevaid baktereid ja seeni. Tekk on muidugi suur ja seda ei ole nii lihtne pesta. Seega vähemalt kord kolme kuu jooksul tuleks siiski see suur töö ette võtta ja pesta ära nii padjad, kui tekk. Kui sul on aga probleeme allergiatega, siis tuleks seda teha vähemalt kord kuus.



Kommentaare ei ole