{ads}

HIDE

Viimased

latest

Toit, kui parim ravim

  unsplash@markusspiske ...

 

unsplash@markusspiske
 

 

 

Organismi vananemisprotsess muudab nõrgenevad rakkude funktsioonid ehk siis leiavad aset rakumuutused, tekitades organite degeneratsiooni. Ãœhe organi töö halvenemine puudutab ka teiste organite tööd. Seetõttu võib üks terviseprobleem tekitada teisi. Loomulikku vananemist ära hoida ei saa aga me võime seda osaliselt ennetada kandes hoolt oma tervise eest ja tagades kehale organismi normaalseks funktsioneerimiseks vajalikke toitaineid. Kõik saab alguse toidust. 

 


 

Terviseprobleemid ei ole alati seotud vanadusega. Tervisega seotud probleeme võib ette tulla kõigil. Meie ise võime aga palju ära teha, et kaitsta oma silmade, maksa ja jämesoole tervist. 

 

Silmad

Vananemisega halveneb silmanägemine. Silmahaigustesse suurenemise risk suureneb. Silmade kuivus, võrkkesta põletik, rebend ja irdumine; diabeetiline retinopaatia; kollatähni kärbumine ja hallkae teke on seotud organismi vananemisega.

 

Maks

Maksa funktsioonid halvenevad vananedes, sest ka maks vananeb. Vananedes muutub maks tundlikumaks erinevate mikroskoopiliste ja struktuursete muutuste suhtes. Maksa metaboolne roll väheneb ja maksa värv muutub tumedamaks. Sapi tootmine ning selle eritamine väheneb, muutes raskemaks rasvade seedimist. Maks ei talu enam nii hästi stressi. Suureneb ka rasvmaksa risk.

 

Jämesool

Vananemisega muutub ka jämesool tundlikumaks. Väljaheidete regulaarsuses leiavad aset muutused, tekkida võivad hemorroidid, kõhulahtisus, polüübid - kõik need on kõige levinumad seedetrakti probleemid, mis on seotud jämesoole haiguste või vananemisega.

 

Kuidas parandada nende organite tööd ja ennetada vananemist? 

Seda teavad kõik, et oma tervise eest hoolitsemiseks on vaja toituda tervislikult ja olla füüsiliselt aktiivne. Mitmed eakad inimesed on teinud läbi eksperimendi, muutes oma toitumist tervislikumaks. Tulemused olid märkimisväärsed, sest tänu nendele muutustele, mida nad läbi viisid, vabanesid nad üleliigsetest kilodest ja parandasid maksa tervist; parandasid oma nägemist ning puhastasid jämesoolt, parandades selle tööd. Tervisliku menüü peamine koostisosa oli neil aga peet. 

 

Peet - looduslik ravim

Peet sisaldab sellist antioksüdanti nagu betalaiin, tegemist on pigmendiga, mis annab talle omase värvi. Peedis leiduvad ühendid on tugevad antioksüdandid, mis reguleerivad vabade radikaalide kahjulikku toimet organismis, ennetavad diabeeti ja kroonilisi haigusi. Peedil on samuti põletikuvastane, kasvajatevastane ja maksa kaitsev toime. Peet sisaldab rohkesti kiud- ja toitaineid, mis puhastavad maksa ja jämesoolt. Peet aitab samuti närve rahustad ja võidelda stressi vastu. Samuti on peet oluline ka heaks nägemiseks: peedilehed sisaldavad luteiini ja zeaksantiini: kahte võimsat karotenoidi, mis kaitsevad silmi vananemisega seotud kollatähni ehk Maakuli degeneratsiooni ja hallkae eest. Peet sisaldab rohkesti A, C, E, K, B1, B2, B5, B6 ja B9 vitamiine ning vaske, rauda ja mangaani. Peedi regulaarne söömine parandab südame tervist, stimuleerib vereringet ja tõstab energiat.

Regulaarne peedi tarbimine parandab nägemist ja puhastab maksa ja jämesoolt. 



Kommentaare ei ole