{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kui kaugel teie suhe on?

foto : unsplash / Brooke C...

foto : unsplash / Brooke Cagle

 

 

 "Ja siis nad abiellusid ja said palju lapsi..." 

Nii juhtub, kui sa oled kasvanud üles lugedes muinasjutte ja lood endale idüllilise ettekujutluse armastusest. Mitte keegi ei hoiatanud meid, et elades koos teise inimesega, tuleb teil läbida etappe, mida igas suhtes ette tuleb. Ja, et kooselu pole üldse nii lihtne nagu seda võiks arvata. Alati armastusest ei piisa. On olukordi, mis raputavad kahe inimese suhet üsna korralikult, löövad selle täiesti segi ja jätavad järgi mõrad. Ja mitte miski pole enam nii nagu enne.

Millised need etapid on? Kõik on enam-vähem kuulnud neist kriitilisematest perioodidest: 3 aastat kooselu, 7 aastat kooselu, lapse sünd jne. Kõikide nende etappide taga on kaks inimest, kelle elus on nii palju rõõmuhetki ja raskusi, millest teistel aimugi pole. Tegemist on testide ja eksamitega, mida kaks inimest koos peavad tegema. Kui neil on ühine eesmärk ja nad on vastupidavad, tulevad nad neist raskustest välja, tugevamatena, kui kunagi varem. 

 

3-aastane suhe

 

See on väga kriitiline etapp, mille jooksul väga paljud paarid lahku lähevad. Kuni selle saatusliku numbrini, kestis veel enam-vähem ilus idüll noorpaari vahel. Kired lõõmasid ja armastus pimestas. Sina ja su kallim mõtlesite täpselt samamoodi, rääkisite samadest asjadest, teil olid samad plaanid ja samad huvialad. Ainult, et mingil hetkel hakkasid sa tähele panema täiesti üllatavaid asju: ta ei oska alati nii käituda nagu vaja. Ta võib vihane olla tükk aega mitte millegi pärast. Talle ei meeldigi nii tihti väljas käia, kui sa arvasid. Ta ei hoia korda kodus nii nagu sina oled harjunud. Just sellel hetkel sa mõistad, et sa oled seda inimest liiga palju üle hinnanud ja nüüd on sul kaks valikut.

 

 

 

 

  1. Muuta teine inimene selliseks nagu sina tahad ehk siis täpselt sinu ettekujutlustele vastavaks meheks/naiseks
  2. Mitte välja teha sellest, mis sulle tema juures ei meeldi aga tegelikult ei ole sa ikkagi rahul. 

Mida sa tegelikult tegema peaksid? Ära mängi jaanalindu, vaid vaata järele, kui suur vahe on sinu fantaasiate ja reaalsuse vahel. Kui ta ei ole selline nagu sina oleksid tahtnud, siis katsu selle asemel, et tema peale vihastada teda hoopis paremini tundma õppida. Uuri järele, kes ta tegelikult on. Rääkige omavahel kõikidest nendest muutustest, mis sind tema juures ja teda sinu juures on üllatanud. Kindlasti oled sina ka teda üllatanud ja see pole kindel, kas heas või halvas mõttes. Hea on ju teada saada, et sa pole ainuke, kes on pettunud. Ja koos leiate te lahenduse. 

 

7-aastane suhe

 

unsplash@thomaskinto

Kui 3-aasta kriis läks halvasti, siis see etapp läheb veelgi halvemini. Kui sa oled kõikide nende aastate jooksul jaanalindu mänginud, siis ühel hetkel sa enam ei saa edasi teeselda ja lihtsalt pead endale tunnistama, et midagi on teie suhtes tõsiselt lahti ja kõik ei ole enam nii nagu varem. Samal hetkel jõuab kohale ka see tõsiasi, et kirg teie vahelt on kuhugi kadunud ja selle asemele on tekkinud mingid muud imelikud tunded, mis üldse ei tekita liblikaid kõhus tunnet ja südame kiiremat tuksumist, kui ta võtme lukuauku paneb ja sina teda nii meeletult koju ootad. Äkki polegi enam teie vahel armastust ja on lihtsalt harjumus? Mida teha siis, et päästa seda, mida päästa annab? 

Kindlasti ei tohi kohe liiga kiireid otsuseid langetada ja endale öelda, et armastusega on selleks korraks lõpp ja kõik on läbi. See pole mitte armastus, mis on läbi saanud vaid sageli kirg, mis enam ei mölla. Ja seda parem, sest tunda kogu aeg aastate jooksul liblikaid kõhus võib kaasa tuua kõhuvalu. Tähtis on mõista, et armastus muutub aastate jooksul, muutub teistsuguseks, sest reaalsusega vastu seistes muutub armastus reaalseks. Igapäevaelu kohustusi on nii palju, et kõik on muutunud rutiiniks. Tähtis on leida aega oma suhtele, käia väljas ja tunda rõõmu teineteisega koos olemisest. Looge ise endale ilusaid mälestusi. 

 

Lapse sünd

 

unsplash@lumapimentel

Nii kaua rääkisite te oma lapse sünnist, unistasite sellest, planeerisite, ootasite ja nüüd ta siis lõpuks ongi siin. 50 cm pikk ja teie suhe ei ole üldse enam selline nagu ta oli enne. Ta toob palju rõõmu ka enesega kaasa. Aga elu ei ole alati roosa, kui te kolmekesi kodus olete. Sest beebi on nüüd ka üks teie suhte osadest. Te ei ole enam kahekesi. Ja tema peale on vaja lisa energiat kulutada, nii vaimset, kui füüsilist. Paar ei ole enam paar, vaid pere. Mees ja naine ei ole enam lihtsalt mees ja naine, vaid ema ja isa. Ja ema on see, kelle juures leiavad aset kõige suuremad muutused seoses lapse sünniga - millelegi, mis sarnaneb armumise tundega, tänu oksütotsiinile - armastusehormoonile - mida keha toodab sünnituse jooksul. Isegi, kui emade ja isade rollid hakkavad oma piire kaotama, ei ole uutel isadel alati lihtne oma kohta leida selles uues armastusloos.

Mõned paarid loodavad, et lapse sünd neid omavahel tugevamini seob ja loob nende suhtes korra sisse. Nagu päästetee nendele endile. Tavaliselt aga ei toimi selline abivariant kunagi edukalt. 

 

 

 

 

Ära unusta ka seda, et sa ei tohi endale pähe panna selliseid mõtteid nagu lapsevanem peaks täiuslik olema - vastupidi, kõik ei ole sugugi nii ilus ja roosa nagu sulle tundub. Jah, öised ärkamised on kurnavad ja mõnikord tekib sul hirm, et sa ei saa hakkama. Ja sa võid olla pettunud, sest sa ei teadnud, et see kõik nüüd nii saab olema. Sul on õigus tunda pettumust, hirmu ja masendust. 

Sageli paarid ei räägi oma hirmudest ja kartustest ning tunnevad end seeläbi rohkem üksi. Tegelikult omavaheline rääkimine võimaldaks just teineteist rahustada.

Hea on ka märgata esimesi hoiatavaid märke, mis näitavad, et teie suhe libiseb rööpast välja. 

 

Kokku kolimine

 

unsplash@judebeck

Te tahtsite panna leivad ühte kappi ja ühist nime postkasi peale. Kokku kolimine on sageli esimene ühine samm suhtes, mis juhuslikust kohtumisest viib ühise tuleviku soovini. Seni kohtusite te ainult valitud hetkedel (ja need olid parimad hetked, sest nii harva, kui te kokku saite ja te nii väga ootasite neid kohtumisi) siis nüüd korraga olete te kogu aeg koos, koos enda ja oma kaaslase tujumuutustega. Valetada iseendale pole enam võimalik: kõik sinu ja su kaaslase head ja halvad küljed tulevad nüüd ilmsiks ja kõik erinevused lihtsalt paistavad silma.

 

 

 

 

Te peate teineteisega harjuma. See on täiesti normaalne etapp, mida kõik paarid läbivad.

Nii vähe, kui võimalik, tuleb olla eelarvamustega ja parem on lasta teisel end üllatada, isegi, kui see pole alati see, mida sina ootasid. 

Säilitage väärtuslik tasakaal, mis tähendab, et 1+1=3 : sina, mina ja meie suhe. 

 

Elu draamad

 

unsplash@crott056

Ãœkski suhe ei ole rahulikult voolav jõgi, vaid ka seal leiavad aset sellised draamad nagu haigused ja leinad. Mõnikord just need kõige raskemad katsumused on need, mis panevad tõsiselt aru saama, mida tähendab olla koos nii head, kui halvas. Paberi peal oli see lihtne aga päris elus sageli keeruline. 

Elus ette tulevad draamad panevad suhte katsumuse ette, mille jooksul on vaja soovi olla koos ja läbida raskusi ühiselt. Sageli ootame me, et teinepool meie mõtteid lugeda oskaks ja aimaks seda, millal me teda kõige rohkem vajame. Tegelikult ainus, mis tõesti aitab, on rääkimine. 

Ära oota kõike oma kaaslaselt, sest sa paned teisele inimesele liiga suure koorma sellega ja teed ise endale haiget. Selliste sündmuste ajal on tähtis teada, et hingevalu korral ei käitu inimesed samamoodi. Mõned nutavad, teised vaikivad ja hoiavad omaette, kolmandad muutuvad vägivaldseks. Ãœkski vahend pole parem, kui teine - igaüks katsub nii hästi, kui võimalik, oma valust vabaneda. 

 

 

 

 

 

 

Kolimine

 

On siis tegemist kolimisega enda valikul või mitte aga kolimine võib olla alati hea võimalus, mille abil oma suhet paremaks muuta ja tuua teie vahele natuke uusi tuuli. Ära seda liiga palju ka ülehinda, sest vahetades seinu, vahetad ka oma harjumusi.

Ära pane liiga palju lootusi  kolimise peale, umbes nagu, et kõik muutub peale kolimist paremaks. Sellega on nagu oodatu lapsega, et küll laps meid seob omavahel ja kõik saab korda. Alati see nii ei lähe. 

Mõnikord leiab kolimine aset ühe või teise soovil, samal ajal, kui teine andis vastumeelselt oma nõusoleku. Selline asi võib hiljem kalliks maksma minna.

Arvestada tuleb ka kõikide uute harjumustega, mis suhtele halvasti mõjuda võivad. Näiteks tööle minemise harjumused jne. Kõik algab nüüd nullist ja kõigega peab uuesti harjuma. 

 

Truudusetus

 

unsplash@kj2018

Truudusetus on alati see, mis lööb suhte täiesti segi, lüüs sügavaid hingehaavu selle südamesse, keda peteti ning tuues kaasa usaldamatust ja kahtlustusi selle vastu, kes pettis. Nii uskumatu, kui see ka ei tundu, aga see etapp võib viia ka suhte parema funktsioneerimiseni.

Kui esimesest vihast ja raevust on üle saadud, siis on parem olukorda analüüsida ja mõista, kuidas teie suhtes selline asi üldse juhtuda võis. Kui sa avastad, millisel põhjusel su kaaslane sulle truudust murdis, siis saad sa ka olukorrast paremini aru.

Ainult koos võite te leida sellest olukorrast väljapääsu, mitte üksi omaette kättemaksu haududes ja vihamõtteid mõtiskledes. Minge perenõustaja juurde, võtke nädal aega puhkust koos, käige tantsimas.

Truudusetus võib olla ka hea hetk selleks, et paika panna uued reeglid ja projektid.

 

Jälle kahekesi

 

unsplash@estherann


See on see periood, kui lapsed on pesast välja lennanud, mees ja naine aga leiavad end jälle kahekesi. Alati polegi see nii lihtne, harjuda uuesti selle vaikusega kodus ning muidugi uute harjumustega, mille tõttu nad nüüd rohkem teineteisega koos on. Tegemist on asjaga, millega nad pole enam harjunud.

Ka siin aitab rääkimine. Hea on teada, et sa pole üksi, kes stressi all kannatab, omavaheline suhtlemine võib palju aidata selleks, et masendust ära hoida ja et lapsed ei hakkaks end süüdi tundma.

Panustage oma suhtesse: kui laste välja kolimine jättis tühja koha, siis investeerige seda rohkem oma suhtesse. Võib-olla olite te kogu nende aastate vältel liiga palju emmet ja issit mänginud ning unustanud oma suhte? 

Muutke oma aeg nauditavaks: minge koos jalutama, tehke plaane nädalavahetuseks, puhkuseks jne. Paljudele paaridele on see uus algus ja muudab nende suhet ainult tugevamaks.





 

Kommentaare ei ole