{ads}

HIDE

Viimased

latest

Nõuanded, mis aitavad täiskasvanuna sõpru leida

  Foto : unsplash / Cherrydeck Sõbrad on need, kes panevad s...

 

Foto : unsplash / Cherrydeck

Sõbrad on need, kes panevad sind ennast tundma enesekindlamana, toovad su ellu turvatunnet ja muudavad elu rõõmsamaks. Sõprus on väärtuslik ja väga vajalik vaimse tervise hoidmise jaoks. Kas sa siis valid hoolega oma sõpru või meeldib sulle suur seltskond -  sõpradel su elus on tähtis koht. 

Kui kunagi ei ole hea teistest inimestest sõltuda, siis sõbrad on ikkagi tähtsad. Ära muretse, kui sul on raske endale sõpru leida, sest sa pole üksi sellise probleemiga. Ja ehkki selle probleemiga peavad silmitsi seisma paljud inimesed, siis vanusega muutub see veelgi olulisemaks, sest tundub nagu oleks sõprade leidmine veelgi raskem. Mida siis teha? Hakka tegutsema.

 

Ole avatum

Kui sa tahad endale sõpru leida, siis pead sa oma hoiaku üle vaatama. See, millisena teised sind näevad, on väga oluline. Sa pead muutuma sümpaatsemaks ja meeldivamaks. Tähtis on, et sa naerataksid, see tekitab soovi sinuga tuttavaks saada. Mitteverbaalne suhtlemine on sellisel puhul väga tähtis, kui sa tahad endale sõpru leida. 

Sa võid ise oma pilguga otsida kontakti teiste inimestega. Sest kui sa vaatad kogu aeg oma klaasi põhja seltskonnas olles, siis võib jääda mulje, et sind lihtsalt teised ei huvita. Vaadates julgelt enese ümber, näitad sa aga välja, et sa oled huvitatud uute kontaktide loomisest ja sõprade leidmisest. Ole rahulik ja ära unusta, et esimene mulje on väga tähtis.

 

Huvitu teistest inimestest

Kui sa oled kellegagi jutule saanud, siis katsu temaga paremini tuttavaks saada. Selle jaoks mingit imeretsepti ei ole olemas, kõige tähtsam on see, et sa ise näitad huvi välja teise isiku vastu. See ei ole kõige õigem hetk selleks, et rääkida kogu oma elulugu ära. Ja ära hakka monoloogi pidama ega enda isikust liiga palju rääkima, ole sina ise ja katsu mitte teise inimese tundeid riivata (keda sa veel ei tunne piisavalt) ja ära kindlasti ole liiga negatiivne.

Vastupidi, tunne oma vestluskaaslase vastu huvi, esitades talle küsimusi. Näiteks võid sa esitada küsimusi tema töö kohta. Selle kohta, kust ta pärit on?  Kus ta puhkamas käib? Kas tal on lapsi? Nende küsimuste kaudu saad sa palju vajalikku infot, mis aitab sul teada saada, kui palju teil omavahel ühist on ja kas te võiksite sõbraks saada. 

Kui su vestluskaaslane on selline, kes huvitub ka teistest, siis haarab ta võimalusest kinni ja esitab ka sulle samu küsimusi. Vestlus muutub nii dialoogiks, mille jooksul te võite mõlemad mõtteid vahetada. Kui su vestluskaaslane aga sinust ei huvitu ega esita sulle küsimusi sinu elu kohta, siis tõenäoliselt ei ole ta huvitatud sinuga suhtlemisest. 

 

 

Dale Carnegie' meetod

Dale Carnegie oli ameerika kuulus eneseabikirjanik ja suhteekspert, kes kirjutas teose, mida paljud on kindlasti lugenud: Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi. See raamat ilmus esmakordselt 1936. aastal aga on veel tänini populaarne. 

Dale Carnegie soovitab väärtustada inimeste, kellega sa suhtled, panna teda rääkima, kuulata teda ja naeratada kogu jutuajamise vältel, huvituda tema elust. See kõik võib tunduda väga lihtne ja selge igale ühele aga tegelikult see nii ei ole.

 

Ära muutu liiga pealetükkivaks

Kas ta jättis sulle oma telefoninumbri? Kas te leppisite kokku, et teete midagi koos? Isegi, kui sa tahaksid temaga veel mõtteid vahetada ja ruttu kokku saada ning temaga sõbraks saada, siis jäta natuke aega ja väldi liigset kiirustamist. Sa ei taha ju olla liiga pealetükkiv.

Ära hakka kohe talle helistama ja sõnumeid saatma, ära tee kohe liiga palju ühiseid plaane, kui te alles saite tuttavaks. Sellise käitumisega hirmutad sa ta ainult ära ja kaotad üldse kogu usalduse. Tähtis on tunnetada seda, mida tema sooviks ja olla tähelepanelik, kui ta sulle ära ütleb. Sellisel puhul ei maksa peale suruda ja pakkuda teisi võimalusi välja, kui ta on kaks korda juba öelnud, et ta ei saa ja tal ei ole aega. 

 

Kuidas siis uusi sõpru leida? 

Ega sul muud üle ei jää, kui et sa pead julguse kokku võtma ja välja minema. Mitte keegi ei tule sinu uksele koputama, sina ise pead pingutama ja vaeva nägema selleks, et minna välismaailmaga kohtuma. Sama kehtib ka naabritega tuttavaks saamise puhul, tähtis on oma mugavustsoonist välja tulla: peale seda, kui sa oled nendega paar korda liftis kohtunud ja mõtteid vahetanud, kutsu nad kohvi jooma või õhtust sööma. Alati muidugi see ei ole nii lihtne ega praktiline. 

 

 


Kas töökoht on sobiv koht sõprade leidmiseks? 

Töökohustused on sellised, et sa oled suurema osa oma ajast töökaaslastega koos. Sõltuvalt muidugi sinu ametist. Ja see on hea võimalus selleks, et seda võimalust ära kasutada. Lisaks sellele tähendab koos töötamine seda, et sa pead olema avatum ja valmis suhtlema. Ja see on hea, kui sul on töö juures head suhted, sest siis võid sa alati kindel olla, et teised sind aitavad. Kasuta seda võimalust ära, et muuta töösuhted sõprussuheteks.

Kui sa tahad aga tõesti töökaaslastega lähemalt tuttavaks saada, pead sa ise vestluseks valmis olema. Kohvipausid on selle jaoks ideaalsed, et õppida teisi inimesi rohkem tundma. Samuti võid sa näiteks osta saiakesi mõnel hommikul kaasa, ka see muudab sind teiste silmis sümpaatsemaks või siis kui sa tead, et su töökaaslane on väsinud või tal on pereprobleeme, kingi talle šokolaaditahvel. Või kui kolleegil on auto katki, vii ta koju. 

Neid võimalusi on veelgi, sa pead ise tähelepanelik olema. Ja järgmine samm on muuta suhet lähedasemaks väljudes tööseinte vahelt. Näiteks minna kohvikusse koos või siis kontserdile, kinno... Eesmärk on veeta aega koos mujal ja mitte ainult töö juures. 

 

Tööalase sõprussuhte riskid

See, kui sul on kolleegide seas sõpru, on väga hea. Nad tunnevad sind hästi ja saavad aru "sisemistest naljadest", mida sa räägid ja nii ei tüüta sa neid oma tööalaste juttudega. Ja võid oma sõpru iga päev näha. Aga arvestada tuleb ka sellega, et pinged võivad tekkida ka tööalasel pinnal ja probleemid võivad muutuda suuremaks, kui see inimene, keda sa oma sõbraks pidasid, räägib välja sinu saladusi ja petab su usaldust.



 

 





Kommentaare ei ole