{ads}

HIDE

Viimased

latest

Miks jaanuarikuu on vaimselt nii kurnav

Foto : unsplash / Ashim D'Silva   Mitmed erinevad teguri...

Foto : unsplash / Ashim D'Silva

 

Mitmed erinevad tegurid mängivad siin rolli. Kui eelmisel kuul, detsembris, tegelesime me pühade ettevalmitusega ja pöörasime palju tähelepanu lähedastele, siis nüüd jaanuaris on pinge langus. Uus aasta on küll käes, väljas on aga pime ja külm ning kevad on alles kaugel. Pole siis ka imeks panna, et jaanuar tekitab paljudes inimestes masendust. 

Juba valgusepuudus ise häirib serotoniini ja melatoniini tootmist ning selle tõttu on tuju halb, tekib huvi- ja energiapuudus, söögiisu ning uni võivad olla häiritud, rõõmu ei valmista enam miski, me oleme närvilisemad ning tahame rohkem üksi olla. 

Aga ära muretse, sa ei ole üksi, sest paljud inimesed tunnevad praegusel perioodil täpselt sama. 


Mõtle rohkem iseenda peale

Õnneks ei pea sa niimoodi elama kuni ilusate ilmade saabumiseni. Selleks, et jaanuarikuu paremini mööduks, ära sea endale liiga kõrgeid eesmärke. Aga sa ei pea tegema kõike, kui sul pole jõudu. Sa ei pea helistama inimestele, kellega sul pole jaksu rääkida, sa ei pea end sundima minema külla ühele ja teisele, kui sa tunned, et sa tõesti lükkaksid selle hea meelega edasi. Ole parem iseenda vastu ja mõtle sellele, mida sina tahad. Vaata parem mõnda head filmi, loe raamatut, katsu võtta aega, mille jooksul sa ei lähe endale pähe ühtegi mõtet... Või siis tee endale jaanuarikuu kalender. Umbes nagu advendikalender, mis loeb päevi jõuludeni, koosta endale jaanuarikuu kalender ja varu endale igaks päevaks väike maiustus või kirjuta mõni positiivne lause. Siis tekiks tunne nagu pühad ei olekski veel läbi. 

 

 

Käi värskes õhus

Ja liigu. Võimaluse korral mine loodusesse. Või külasta kohti, kus sa kunagi veel käinud ei ole. Tähtis on, et sa liiguksid ja oleksid värskes õhus. 

 

Ära mõtle oma probleemidele

Ja kui masendus tõesti ligi tikub, miks mitte liituda mõne huviringiga selleks, et mitte üksi jääda. Samuti aitab see, kui probleemide asemel mõtled sa rohkem sellistele asjadele, mis sul meele rõõmsaks teevad. Kõik on harjutamise küsimus.

 

Ära unusta suhtlemist

Kui sa ei taha helistada ega külla minna, siis kirjuta. Ka see on hea võimalus, mis aitab rääkida asjadest, mis sul südamel on. 

Ja ära muretse liiga palju, see kuu saab ruttu läbi ja me liigume kiirelt kevade suunas. 

Kommentaare ei ole