{ads}

HIDE

Viimased

latest

Looduslike vahenditega sapikivide vastu

  sympa Seedimiseks vajalikku sappi toodab maks. See koguneb omakorda sapipõide ning edasi soolde. Sapikivid on sapipõide tekkivad ta...

 

sympa

Seedimiseks vajalikku sappi toodab maks. See koguneb omakorda sapipõide ning edasi soolde. Sapikivid on sapipõide tekkivad tahked kivikesed, mis tekivad maksa ainevahetushäiretest, kui sapipõis ei tühjene õigel ajal, mille tõttu kolesterool ja sapipigmendid ladestuvad ja moodustuvad sapikivid. Sapipõis aga on õõneselund, mille ülesandeks on maksa poolt toodetud sapi ladustamine. Sapp ise koosneb veest, sapphappest, fosfolipiididest ja bilirubiinist, millest moodustuvadki sapikivid.

Sapikivid on erineva kujuga. Kõige sagedamini tuleb ette kolesterooli- ja segakivisid. Kivide suurus, kuju ja tihedus on erinevad, tekkepõhjus aga sageli sama.

Sapikivitõbi on väga levinud ja kõige sagedamini esinev haigus, mida esineb paljudel inimestest. Sapikivid tekivad enamasti üle 40-aastastel naistel ja vanemas eas inimestel. Naiste puhul mängib ilmselt rolli naissuguhormoon östrogeen, mis mõjutab sapikivide teket. Östrogeeni liiga kõrget taset organismis mõjutab aga ilutoodete ja keemiliste puhastusainete tarvitamine kodus. Samuti soodustab kivikeste teket ülekaalulisus. Soodustavaks teguriks on ka ebatervislik toitumine, kiire kaalulangus, rasedus, pärilik eelsoodumus, suhkruhaigus, vähene kehaline aktiivsus jne. Sapikivide teket mõjutab ka see, kui hormoonide tasakaal on paigast ära. Ka võivad maksahaigused ja ravimite tarbimine soodustada kivikeste teket. Enamikel kordadest sapikivid vaevusi ei põhjusta, seega sageli inimene ise pole teadlikki, et tal sapikivid on ja sapikivid avastatakse juhuslikult arsti juures hoopis muud uurides.




Sapikivid võivad aga põhjustada selja- või kõhupiirkonna valu, millega kiirgub ka paremale õla piirkonda ning seedehäireid. Kaasneda võivad oksendamine ja iiveldus. Raskustunne maksa piirkonnas ja halb enesetunne peale rasvase toidu söömist võivad märku anda sapikividest. Samuti ka seedehäired ja kõrvetised.

Ravi on reeglina kirurgiline, kindlasti tuleks pöörduda spetsialisti juurde ja teha ultraheliuuring, et vältida tüsistuste tekke riski.

Profülaktikat võiks aga teha ka looduslike vahenditega, kindlasti aga peale arsti juures käimist, et teada saada kivikeste suurust.

Looduslike vahendite eesmärk on leevendada valu, iiveldust ja teisi sümptomeid. Samuti lahustada kivikesi ja viia neid organismist välja.



1. Harilik maarjaohakas


Harilik maarjaohakas ( Silybum marianum) võib aidata sapikive lahustada ning leevendada maksaprobleeme. Maarjaohaka tervendav toime seisneb tema flavonoidide sisaldusel, mida tuntakse paremini silimariini nime all. Tegemist on bioaktiivse ühendiga, mida kasutatakse sageli haiguste ravi juures.

Maarjaohakat võib võtta toidulisandite või teha ravimtaimeteed, juues päevas vähemalt 2 tassi teed. Maarjaohakat ei soovitata kasutada kõrge vererõhu, diabeedi ja raseduse ajal. Liigne maarjaohaka tarbimine võib olla diureetilise toimega. Maksahaiguste korral konsulteerida arstiga.


2. Õunamahl


Ükski teaduslik uuring ei kinnita õunamahla tõhusust sapikivide väljaviimise juures ent mitmetel kordadel on 1 liitri õunamahla joomine päevas nädala jooksul aidanud kivikesi lahustada ja väljutada.


3. Kurkum


Kurkumi kasutatakse juba sadu aastaid sapikivide raviks. Tänu oma kolereetilisele ehk sappi stimuleerivale toimele, aitab kurkum tugevdada sapipõie kokkutõmbeid ja soodustab seega põie tühjenemist. Lisaks sellele aitab kurkum alal hoida normaalset sapivoolu ja vältida sapijuhaummistusi.

Kuna kurkumit võib tarvitada mitmel erineval moel, siis võib teda lisada smuutidesse, mahla sisse ja toidu sisse. Samuti võib proovida kurkumiteed ning juua seda 2 tassi päevas. Kurkumit saab osta ka toidulisandina.


4. Pirnimahl


Pirnimahl sisaldab pektiini (veeslahustuvad kiud), mis aitab ennetada sapikivide teket, vähendades kolesterooli ja teiste aineosakeste kokku kleepumist ning kivikeste moodustumist ning aitab ka lahustuda sapikive.

Valmista endale pool klaasi pirnimahla ja sega see poole klaasi leige veega. Joo 2 - 3 klaasi päevas 2 kuu jooksul.


5. Piparmünt


Piparmündis leiduvad sellised bioaktiivsed ühendid nagu terpeen, soodustavad sapikivide lahustumist. Piparmündi lehtedes leidub eeterlikku õli, mis soodustavad sapi eritumist ja takistades kivide moodustumist.

Piparmünditeed võib juua 2 või 3 korda päevas, kõige parem iga päev mitme kuu jooksul.




Kommentaare ei ole