{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kilpnäärme töö tasakaalu häirijad ehk hormonaalset tasakaalu ohustavad tegurid

unsplash@superkitina Me teame, et endokriinsed häireid põhjustavad kemikaalid rikuvad hormonaalset tasakaalu ja võivad mõningatel p...

unsplash@superkitina


Me teame, et endokriinsed häireid põhjustavad kemikaalid rikuvad hormonaalset tasakaalu ja võivad mõningatel puhkudel olla vähi, viljakuse vähenemise või siis immuunsüsteemi languse põhjustajateks. Lastel võib see tekitada närvisüsteemi või organite arengu kahjustusi. Probleem aga seisneb selles, et neid endokriinseid segajaid leidub kõikjal meie ümber: meie toidus, igapäevaselt kasutusel olevates esemetes, köögiriistades, voodiriietes, hügieenitarvetes jne. 



Kuidas siis ennast ja oma tervist hoida? 


Kilpnäärme talitlust häirivaid tegureid on igal pool ümberringi ja kokkupuude nendega toimub igapäevaselt: me hingame, joome ja sööme neid endale sisse ja kanname samuti naha peale, tarbides erinevaid hooldusvahendeid. Silmaga neid ohtlikke ühendeid näha ei ole võimalik ent ohustatud nende nähtamatute vaenlaste poolt oleme me iga päev.

Endokriiniliste häirijate näol on tegemist keemiliste ühenditega, mis häirivad hormoontasakaalu mitmel erineval moel. 

Hormoon on molekul, mis aktiveerib seostudes retseptoriga, umbes nagu võti, mis avab luku. Ainult, et antud juhul on tegemist võtmetega, mis on natuke erinevad ja mis muudavad hormoonide tegevust. Näiteks võivad nad takistada hormoonide talitlust või siis imiteerida nende tööd, seega tekitada seda, mida ei oleks pidanud tegema või siis lihtsalt tekitada häireid hormoontalitluses. Need keemilised ühendid võivad takistada hormoonide tootmist, paljunemist, eraldumist, ainevahetust ja eritumist.




Kuidas vältida kokkupuudet nende häirijatega ja kuidas hoida oma kilpnäärme tervist?


Eelista looduslikke tooteid ja vahendeid köögis

Vähenda liha ja kala tarbimist

Vähenda plastmasstoodete kasutamist, kaasa arvatud köögitarvikute seas. Ära kasuta enam plastmassist kulpe, lusikaid jne, isegi, kui neid on lihtne pesta. 

Pese uued riided enne kandmist

Eelista puidust mänguasju plastmassist mänguasjadele, unustamata siiski, et ka siin peab ettevaatlik olema, sest puidust mänguasjad on sageli värvitud või lakitud ja just see värvikiht sisaldab toksilisi ühendeid

Tuuluta kõiki ruume vähemalt veerand tundi päevas

Kasuta vooditarbeid, mida ei ole tolmulestade vastu töödeldud, selle asemel on võimalik osta spetsiaalseid kaitsekatteid padjale, tekile või siis madratsile, mis kaitsevad tolmulestade eest ilma keemiliste toodeteta.

Vannitoas kasuta looduslikke tooteid





 

Kommentaare ei ole