{ads}

HIDE

Viimased

latest

Aga äkki oled sina see inimene, kes on liiga negatiivne?

Foto : unsplash / Fa Barboza    Tegelikult on see isegi hea,...

Foto : unsplash / Fa Barboza

 

 Tegelikult on see isegi hea, kui sa õpid ise ennast paremini tundma ja tunnistad, et sa oled liiga negatiivne. See tooks sulle tagasi hingerahu ja muudaks su suhteid teistega paremaks. Vaata peeglisse, vaata endale otsa ja leia ennast taas üles. 

Me oleme üldiselt harjunud selle mõttega, et kõiges halvas on alati teised süüdi. Meie ei tee ju kunagi kellelegi halba. Ja ükskõik, mis ka ei juhtu ja mida me ka ei tee, me ei ole selles süüdi, selles oli süüdi naaber, halb ilm, jonnakas laps jne aga kindlasti mitte meie ise. Kõik väikesed ja suured probleemid elus tekivad teiste süü läbi. Mitte meie. 

Äkki nüüd teeme nii, et võtame aja maha ja katsume näha oma ninaotsast kaugemale. Vaata peeglisse ja tunnista vähemalt oma süüd. Võib-olla oled sina see, kes kuulub selliste inimeste hulka, kes paistavad silma oma negatiivsuse poolest? 

Vähemalt tegi sellise avastuse oma elus kirjanik, humorist ja kroonik Christine Berrou, kes kirjutas sellest kõigest lähemalt oma raamatus "Päev, mil ma sain aru, et toksiline inimene olin olnud mina ise".

Ühel ilusal päeval mõistis ta, et ta on iseenda parim vaenlane. Ta ei olnud kunagi endaga ega teistega rahul, ta suhted olid kõik kaootilised, pidevalt juhtus temaga midagi ja tal oli tekkinud tunne, et ta on üksi maailmas. Peale seda, kui ta oli veetnud veerandi oma elust veendumuses, et kõik tahavad talle halba, avastas ta korraga, peale seda, kui oli kaotanud ühe oma sõbra, et tegelikult on tema ise selles kõiges süüdi. 

Ühel päeval ütles üks ta sõpradest talle, et ta ei soovi enam temaga läbi käia, sest Christine on liiga toksiline tema jaoks. Ja Christine ei saanud isegi tema peale vihastada, sest ta teadis, et sõber rääkis tõtt. 

 


Millised iseloomujooned viitavad toksilisele inimesele? 

"Mu sõber tõi välja väga konkreetseid näiteid: et mul oli alati mingeid probleeme, mille vastu ei olnud kunagi mingeid lahendusi, sest ma lükkasin ise kõik võimalused alati tagasi, tuues ettekäändeks igasuguseid vabandusi, millest mitte keegi aru ei saanud, kuna mina ise olin need traumad kunagi üle elanud.", jätkas Christine. Sellel päeval sai ta aru, et ta peab ise midagi ette võtma, mis teda sellest nõiaringist vabastaks. 

Olles toksiline inimene leiad sa endale alati õigustusi, näiteks mingid traumeerivad sündmused, mis kunagi on sinuga aset leidnud. Ja muidugi ümbritsed sa end teiste samasugustega, sest siis hakkabki tunduma, et nii see peabki olema ja see ongi ainus normaalne mõtlemisviis. 

Pidev nurisemine ja hädaldamine või siis igasuguse sarkasmi kasutamine, tähelepanu keskmes olemine (et kurta oma elu üle), oskamatus rõõmu tunda teiste õnnest või siis nautida õli tulle valamis konfliktsetes situatsioonides, valetada ja taga rääkida ühe või teise kohta, olla halvas tujus, mõtelda pidevalt musti mõtteid oma peas ja pidada pikka viha, näha ainult halba ja ka siis, kui keegi on midagi head teinud; arvata, et kõik petavad ja reedavad: need on jooned, mis viitavad toksilisele inimesele. Selline on selliste inimeste elu ja mõtteviis, kes tunnevad end hästi ainult keset segadust ja kaost nii töö juures, sõprade või perega koos olles.

Tegemist on pessimistlike ja negatiivsete inimestega, kes tahavad kõike teada saada ja kellele mitte miski ei sobi. 

Inimene on toksiline siis, kui ta katsub lahendada oma lähedaste probleeme ilma, et keegi seda paluks või kui ta tõstab esile teiste vigu lootuses, et teised end tema pärast muudavad. 

See on inimene, kellele meeldibki elada pidevates draamades, see, kes tunneb end hästi siis, kui kõik omavahel tülis on ja kes peab ennast ohvriks. Või kes tekitab teistes süütunnet.

See on inimene, keda on meis kõigis natuke olemas või kes me kõik oleme ühel päeval olnud. Aga see ei tähenda sugugi, nagu ei oleks me võimelised muutuma. 

 


Me ei sünni negatiivsetena, me muutume selliseks elu jooksul

Mõnikord on see ka perioodiline, eriti siis, kui su elus on liiga pingerikkad ja rasked ajad. Meil kõigil tuleb ette hetki, mil me näeme kõike mustas valguses. Meie emotsioonid mõjutavad aga neid inimesi, kes meid ümbritsevad täpselt samamoodi, nagu teiste emotsioonid mõjutavad meie tundeid. 

Aga isegi, kui sa tundsid end eelmainitud kirjelduses ära, ei maksa sul muretseda ja kindlasti ära hakka end ühiskonna praagiks pidama. 

Sest negatiivsus näitab hoopis seda, et minevikus on sinuga midagi juhtunud, millest sa siiamaani pole üle saanud. Sa ise pole pidanud seda piisavalt tähtsaks või tõsiseks, sest sa jäid ju ellu. Tegelikult jäid sa ellu ja pidasid vastu, sest sa oled tugev. Võib-olla on suur ebaõiglustunne see, mis on sind muutnud nii negatiivseks ja mille pärast sa oled sisse võtnud kaitsehoiaku teiste suhtes.Võib-olla olid teised sinu vastu halvad ja toksilised sinu elus. 


Vabasta end sellest negatiivsusest

Kuidas teadvustada endale seda, et sa oled toksiline? 

See arusaam võib sulle pärale jõuda rääkides mõne lähedasega, kes on väsinud sinu käitumisest ja depressiivsest seisundist, siis sellisel puhul oleks hea, kui sa konsulteeriksid mõne psühholoogiga, kes pakuks sulle kõige paremat lahendust. 

Me kõik tahame olla õnnelikud. Muuda ennast ja leia oma hingerahu tagasi.


© 2022 Sisu kopeerimine keelatud!

Kommentaare ei ole