{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sulle ei meeldi aastalõpupühad? Äkki on sul siis jõulufoobia!

  Foto : unsplash / Mariana B Aastalõpu pühadega kaasnev per...

 

Foto : unsplash / Mariana B

Aastalõpu pühadega kaasnev periood ei ole kõikide inimeste jaoks meeldiv aeg. On inimesi, kelle jaoks jõulud on väga tähtsad ja nad lausa ootavad seda aega, et kaunistada oma kodu ning valmistada ette pühadeks ja on neid, kes ei kannata üldse kogu seda sekeldust. Selliste inimeste jaoks on detsembrikuu üsna piinarikas ja sellisel puhul võib rääkida juba jõulufoobiast. Kui sulle ikka üldse mitte miski ei meeldi, mis jõuludega kaasneb - kõik need kaunistused, jõulufilmid, jõululaulud ja kingitused või siis jõuludega seotud traditsioonid ja kombed, siis on sul kindlasti jõulufoobia. 

Jõulufoobia kuulub ärevushäirete ja foobiate alla. Jõulufoobia all kannatav inimene tunneb teatud sorti ärevushäireid puutudes kokku kõigega, mis on seotud jõuludega: jõulukuusk, jõuluvana, jõululaulud, jõulufilmid, jõuludekoratsioonid.... Kõik see võib esile kutsuda hingamisraskuseid, südamerütmi kiirenemist, seedeprobleeme, halba enesetunnet ja ärevushäireid.

 

 


Miks mõnedele inimestele jõulud ei meeldi? 

Sellel võivad olla väga erinevad põhjused ja see võib olla seotud kahe peamise teguriga. Ühelt poolt näidatakse meile nii telekast, kinost, kui sotsiaalmeediast ülistatud pilti jõuludest, kus pere on alati koos ja rõõmus, laud on lookas toitu täis ning kõikidele jagub kingitusi. Teisest küljest ei kao reaalse eluga kaasnevad probleemid mitte kuhugi detsembris mitte miski ime läbi. Rahalised raskused, võimalikud pinged pereliikmete vahel või siis hoopis üksildus võivad tekitada vastumeelsust jõulude suhtes. See vahe, millised jõulud võiksid olla ja millised nad tegelikult on, võibki tekitada inimeses masendust, kurbust ja psühholoogilisi kannatusi. 


Kuidas jõulufoobiast üle saada ja olla detsembris rahulikum? 

Mida siis teha, kui sul on jõulufoobia? Võib-olla oleks kõige parem konsulteerida mõne psühholoogiga. Kui sa tead, et igal aastal detsembrikuus tekitavad jõulud sinus masendust ja halba enesetunnet, siis miks mitte võtta selle vastu midagi ette ja rääkida psühholoogiga.

Kommentaare ei ole