{ads}

HIDE

Viimased

latest

Aastalõpupühad: kuidas vältida ülesöömist ning liigset kaalutõusu

  Foto : unsplash / Libby Penner Kiusatusi on aina rohkem, s...

 

Foto : unsplash / Libby Penner

Kiusatusi on aina rohkem, söömaajad muutuvad ühe pikemaks ning üldiselt on võimatu mitte näha, kuidas kilod hakkavad tasapisi kogunema. Mida teha siis, et seda ära hoida? 

Pühadeaeg võrdub ikka tavaliselt kaalutõusuga. Sest me ei pööra tähelepanu sellele, mida me sööme ja sööme rohkem rammusat, rasvast ja magusat toitu. Selle tulemusena on meil aga jaanuarikuuks mitu lisakilo juures.

Teaduslikud uuringud on näidanud, et üldiselt võtavad kõik inimesed keskmiselt 1 - 2 kilo pühadega juurde. Kui pool juurdevõetud kaalust kaob ruttu, siis teisest poolest on raskem vabaneda ja see jääb sageli kuni järgmise suveni. 

Selleks aga, et kaalus mitte juurde võtta, pead sa vältima järgmisi vigu.


Alkohol ja suupisted

Seltskonnas olles ja juttu ajades süüakse ja juuakse sageli päris palju, sest aeg läheb märkamatult ja tore on ju olla. Parem on juua veini ainult eine kõrvale ja ja ka siis võtta ainult 2 klaasi, mitte rohkem õhtusöögi kõrvale. Suupisteid on aga üldse parem mitte puutuda, nii ei võta sa ka kaalus juurde. 

 

Snäkid

Isegi, kui suupistete vaagnad on väga ilusad, pane endale piirid. Kui sa sööd ja jood liiga palju enne põhiroa söömist, oled sa juba tarbinud liiga palju kaloreid, millele lisanduvad ka eine kalorid. Ära söö liiga palju enne lauda istumist, nii hoiad sa ära kaalutõusu. 

 

 

Sa näljutad end pühade eelsel ajal

See on väga levinud viga, sest nii häirid sa oma organismi tööd. Sinu keha hakkab hoopis varuma toitu ning ainevahetus muutub aeglasemaks. Ja tänu sellele põletad sa vähem kaloreid ja võtad seega kaalus juurde.

 

Sa ei söö enne pühi lõuna ajal

Ka see on suur viga, sest sa istud peolauda näljasena. Ja sööd sellepärast rohkem. Parem on süüa lõunaks midagi lahjat, kasvõi näiteks võtta jogurtit või puuvilju või siis süüa 1 kanamuna. 

 

Sa ei kaalu ennast

Isegi, kui ei ole hea ennast liiga tihti kaaluda, siis pühade ajal oleks ikkagi hea, kui sa astuksid aeg-ajalt kaalule. Nii hoiad sa oma kehakaalu kontrolli all ja oled ettevaatlikum.

 

Sa ei liigu enam ega tee sporti

Isegi, kui pühadeaeg on kätte jõudnud, ei tähenda see, et tuleks igasugune spordi tegemine lõpetada. Kui sa teed pühade ajal sporti, aitad sa organismil vabaneda kiiremini kõikidest liialdustest ning põletada kaloreid. Sa ei pea selle jaoks jõusaalis rassima aga vähemalt pool tundi jalgsi kõndi iga päev aitab sul suuremat kaalutõusu ära hoida.

 

Sa ei maga palju

Unepuudus soodustab greliini tootmist, greliin on hormoon, mis reguleerib söögiisu. Pühadeajal jääme me tihti õhtuti liiga kauaks istuma sõprade või lähedastega ning ei maga piisavalt. Magada tuleks aga vähemalt 7 - 8 tundi öösel.  

 

 


Sa sööd liiga ruttu

Süües liiga kiiresti sööd sa lihtsalt rohkem, kui su organism vajab, sest ajul on vaja 20 minutit selleks, et saata signaali sellest, et kõht on täis. Mälu oma toitu korralikult, nii sööd sa vähem ja hoidud lisakilodest.

 

Sa võtad juurde

Katsu süüa seda, mis sul taldrikul on ja ära serveeri endale juurde. Nii ei söö sa rohkem kaloreid, kui vaja ja hoiad ära kaalutõusu.

 

Sa sööd mõtlematult

Mida vähem sa keskendud sellele, mida sa sööd, seda vähem sa teadvustad endale toitude koguseid, maitseid jne. Ja üldiselt on nii, et sa sööd rohkem, kui su kõht tahab ja ei erista üldse enam magusat liiga magusast. Selle asemel, et süüa seda, mida su keha vajab, topid sa end mõtlematult toitu täis. Ja see põhjustabki kaalutõusu. Kui sa keskendud igale suutäiele, saad sa rutem teada, kui su kõht on täis ja lõpetad seejärel kohe söömise. See on hea nipp, kuidas hoida ära paksuks minemist. 

 

 



 

 

 

 



 

 

 

 

 



Kommentaare ei ole