{ads}

HIDE

Viimased

latest

Põhjused, mille pärast kõht võib liiga ruttu tühjaks minna

Foto : unsplash /Vicky Hladynets    On olemas kahte tüüpi in...

Foto : unsplash /Vicky Hladynets

 

 On olemas kahte tüüpi inimesi: need, kellel pole kunagi kõht tühi ja need, kellel on kogu aeg nälg. Meie kuulume pigem sinna teise kategooriasse, alati valmis midagi head sööma ja seda sõltumata kellaajast. Väga tihti tuleb suur söögiisu peale hoolimata sellest, et alles sai ju lauast tõustud. Muidugi rikub see igasuguse dieetide pidamise üldse ära. Kaalu langetamiseks on vaja tõesti ennast tõsiselt kokku võtta, muidu pole üldse asjal mõtet. Aga mida rohkem sa pöörad tähelepanu sellele, et süüa ainult õigeid toiduaineid ehk siis lahjasid ja suhkruvabu, seda rohkem sul kõht tühjaks läheb. Aga et sind maha rahustada, siis aju ei ole tegelikult sinu vaenlane ja ta ei taha sulle halba. Ja kui su kõht tühjaks läheb, siis on sellel hoopis muu põhjus.

Kui nälg peale tuleb, siis ei ole tegelikult see kõht, mis üritab sulle mingit sõnumit edasi anda, vaid seda teeb aju. Jah, see on sinu aju, mitte kõht, mis ütleb sulle, et sul on aeg midagi põske pista. Nimelt toodab keha sellist hormooni nagu greliin. Ja greliin on see, mis annab ajule teada, kui keha vajab toitu. Greliini tase tõuseb enne söömist ja langeb peale söömist. Teine hormoon, mida toodetakse rasvarakkudes, on leptiin. Leptiini roll on anda ajule teada, et kehal on nüüd piisavalt energiat ja ta ei vaja enam toitu. Sageli juhtub aga, et see väike protsess ei toimi nii nagu peaks, see juhtub aset näiteks siis, kui organismis ei ole kõik korras. Selle põhjuseks võivad olla uneprobleemid, hormoontalitluse häired, halvad toitumisharjumused... Kõik need väikesed probleemid on süüdi selles, et kõht läheb sul keset päeva tühjaks ja sul on kogu aeg nälg peal. Ja see tähendab ka seda, et kui sa oled tervete eluviisidega, siis ei tohiks nälg sind keset päeva ilma põhjuseta kimbutada. Vaatame nüüd, miks sul võib korraga kõht tühjaks minna ja suur söögiisu tekkida ehkki söögiaeg pole veel käes.

 

 


1. Sa tegid trenni

Kui sa tegelesid spordiga, siis põletas su keha palju kaloreid ja toitaineid selleks, et keha toita. Ja selle tõttu võibki tekkida söögiisu peale treeningut.

 

2. Su hormoonid möllavad

Eluviisil on suur roll ka hormoonide juures ja võib põhjustada hormoontalitluse häireid. See aga omakorda saadab ajule täiesti ekskliku info nagu oleks sul kõht tühi.

 

3. Halvad toitumisharjumused

Näljatunnet võivad tekitada toitumishäired: anoreksia, buliimia jne.  


4. Su eelmisest söögikorrast on tükk aega möödas

Ja see on kõige tõenäolisem põhjus. Kui sa sõid viimati mitu tundi tagasi ja kõht läheb tühjaks, siis on see täiesti normaalne ja selles pole midagi imelikku. Vahepalaks võid sa süüa midagi tervislikku, mis aitab sul järgmise söögikorrani vastu pidada. Üldiselt läheb kõht tühjaks 3 - 5 tundi peale eelmist söögikorda. 

 

5. Sa sööd liiga vähe valke, rasva ja kiudaineid

Selleks, et kõhtu täita, tuleb toituda tasakaalukalt ning süüa õiges koguses valku, rasva ja kiudaineid. Valgud aitavad reguleerida greliini ja leptiini, mis tekitavad täiskõhutunde.  

 

 


6. Sa oled magamata

Kui sa piisavalt öösel ei maga, siis läheb sul kiiremini kõht tühjaks ja lisaks sellele oled sa valmis sööma sellisel puhul ükskõik mida, eriti rasvast ja magusat. Uni aitab reguleerida söögiisu. Magamise ajal reguleerivad aju ja immuunsüsteem näljahormooni greliini. 

 

7. Sa oled rase või imetav ema

Raseduse ajal tõuseb kalorivajadus kehas, et tagada lootele arenguks vajalikke toitaineid. Ka imetamine on üsna pingutust nõudev kehale ning võib tekitada suuremat söögiisu ja janu.

 

8. Sul on terviseprobleemid

Mõned terviseprobleemid nagu kilpnäärme alatalitlus või diabeet võivad tekitada tunnet nagu oleks kõht kogu aeg tühi ja seda peamiselt just veresuhkru kõikumise tõttu.

 

9. Sul on lihtsalt igav

Ja igavuse tõttu hakkad sa sööma, sest kui sul midagi teha ei ole, võib kõht rutem tühjaks minna.



 

 





 

 


Kommentaare ei ole