{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kaalukaotus: kas sa oled kuulnud Okinawa dieedist, mis aitab lisakilodest lahti saada ning elada 100-aastaseks?

  Foto : unsplash / Sorasak Jaapanis asuva Okinawa saare ela...

 

Foto : unsplash / Sorasak

Jaapanis asuva Okinawa saare elanike kõrge eluiga on kogunud üle maailma kuulsust. Keskmiselt elavad naised sellel saarel 86-aastaseks ja mehed 78-aastaseks. Väga paljud aga elavad isegi 100-aastaseks. Okinawa saare elanike seas on ka madal südame-veresoonkonna haiguste ning kasvajate esinemissagedus ning elanikud ei kannata ülekaalulisuse ega diabeedi all. Saare elanike eluiga on pikk ning nende tervis hea. Lisaks keskkonnamõjudele ning geneetilisele soodumusele, peitub Okinawa saare elanike hea tervise saladus nende toitumisharjumustes. Selle tõttu räägitaksegi nüüd Okinawa dieedist, mis sarnaneb Vahemeremaade toitumisega ning mille puhul on tegemist rohkem eluviisi, kui dieediga.

Okinawa saare elanikud söövad palju kalorivaeseid kiudaineid. Nende toitumine sarnaneb paljuski taimetoidule: nad tarbivad vähe liha oma menüüs, küll aga söövad kala ja tofu juustu, mis tagab neile vajaliku valgukoguse. Palju süüakse sojat (erineval viisil), kapsast, idusid ning vetikaid. Umbes 90% nende toitumisest koosneb köögiviljadest. Nad eelistavad rohelist värvi köögivilju, shiitake seeni ja maguskartulit. Värsket kala, mis sisaldab vajalikku oomega-3 rasvhapet, süüakse vähemalt 3 korda nädalas. Kala ja rapsiõli tagavad neile vajalikud rasvad.

Nad ei tarbi karastusjooke, veini ega kohvi söögilauas. Kõige rohkem juuakse rohelist teed (mis sisaldab palju antioksüdante ja on diureetilise toimega) või siis lihtsalt värsket vett. Okinawa saare elanikud tarbivad vähe suhkrut, seega ei söö nad koogikesi ega muid maiustusi. Samuti välditakse soola tarbimist. Soola asemel maitsestatakse toite erinevate ürtide, vetikate ja maitsetaimedega.

 

 

Keskmiselt tarbivad Okinawa saare elanikud 1100 kalorit päevas. Nad eelistavad rohkel kvaliteeti, kui kvantiteeti. Ja õnneks on Okinawa dieet toitaineterikas. Saladus seisneb aga selles, et söömine tuleb lõpetada enne, kui kõht saab täis ("hara hachi bun me") ja süüa tuleb väikestes kogustes ("kuten gwa"). Ehk siis teiste sõnadega, söömine tuleks lõpetada siis, kui kõht on 80% täis aga sa tunned, et võiksid natuke veel süüa. 

Okinawa dieedi puhul on toiduained jagatud nelja gruppi, vastavalt sellele, kui palju kaloreid nad sisaldavad.

  • Madalamakalorilised toiduained ehk siis need, mis sisaldavad vähem, kui 0,8 kalorit grammi kohta : suvikõrvits, kurk, roheline salat, vetikad, õunad, apelsinid, vesi ja tee. Neid toiduaineid võib süüa nii palju, kui soovi on.
  • Keskmise kalorsusega toiduained, mille kalorihulk jääb 0,8 - 1,5 vahele ühe grammi kohta, neid tuleb tarbida mõõdukalt. Nende seas on kaunviljad, makaronid, riis, valge kala, kartul ja banaanid. 
  • Toiduained, mille kalorihulk jääb 1,6 - 3 vahele ühe grammi kohta, neid tuleb süüa väikeses koguses. Nende sisse kuuluvad kuivatatud puuviljad, lahja liha, sai ja rasvane kala.
  • Kõrge kalorsusega toiduained, mille kaloritehulk on üle 3 ühe grammi kohta, neid tuleb süüa väga harva või üldsegi mitte. Tegemist on pähklite, punase liga ja oliiviõliga.
 

 

 

Milliseid toiduaineid tuleks eelistada? 

  • aedvilju (58-60%) : maguskartul, bambusevõrsed, porgand, kõrvits, redis, mõru melon, vetikad, kapsas
  • teraviljad (33%), nisu, makaronid, riis
  • sojatooted (5%) : tofu, miso ja edamane
  • liha ja mereannid (1 - 2%) : peamiselt valge kala, vetikad, mõnikord harva sealiha või rupskid
  • muu (1%) : tee, vürtsid ja dashi puljong
 

Milliseid toiduaineid tuleks välitada? 

  • liha : veiseliha, kanaliha, vorstitooted
  • loomse päritoluga toiduained : muna ja piimatooted: juust, piim, või ja jogurt
  • töödeldud toidud : rafineeritud suhkur, maiustused ja snäkid
  • muu : enamik puuvilju, pähklid ja seemned

Kuna Okiwana dieet on piirangutega toitumisrežiim, siis soodustab ta kaalu langust ent arvesse tuleks võtta seda, et see ei pruugi kõigile sobida ja hea oleks pidada nõu eelnevalt mõne spetsialistiga.

 
 
 


Kommentaare ei ole