{ads}

HIDE

Viimased

latest

5 nippi, mis aitavad tõesti peale 60. eluaastaid ülekaalust vabaneda

  Foto : unsplash / Sven Brandsma Peale 60. eluaastaid ei to...

 

Foto : unsplash / Sven Brandsma

Peale 60. eluaastaid ei tohi teha kaalu enam tervise arvelt kaotada. 

Kaalu kaotamine ei ole kunagi lihtne, veelgi keerulisem aga on see peale teatud vanusesse jõudmist. 

60 + vanuses hakkavad muutuma inimese harjumused ja vajadused. Põhiainevahetus hakkab vaikselt aeglasemaks muutuma, inimese eluviis muutub istuvamaks ning inimene kulutab seega vähem energiat. 

Kui inimene ise aga samal ajal ei hakka vähem sööma, siis hakkavad lisakilod paratamatult kogunema. Naiste juures leiavad aset samal ajal hormonaalsed muutused ja ka see mõjutab suurel määral kehakaalu.

Samuti tuleb arvesse võtta asjaolu, et teatud vanusesse jõudes, peab hakkama oma tervisesse teistmoodi suhtuma. Selles vanuses ei tohiks katsetada enam liiga äärmuslikke dieete ega ennast näljutada, sest risk toitainete vaeguse tekkeks on liiga suur. 

 

5 reeglit, mis aitavad 60+ vanuses kaalust alla saada

 

Piira suhkru tarbimist

Sa pead meelde jätma, et su organismil on tõesti selles vanuses raske suhkrut seedida ja sellest vabaneda ning see soodustab rasvade ladestumist. Juba selle tõttu tuleb sul tõesti piirata suhkru tarbimist ja samal ajal meeles pidada, et suhkrut leidub väga paljudes valmistoodetes. Selle jaoks võiksid sa vahetada teraviljatooted täisteraviljade vastu, süüa rohkem loomse ja taimse päritoluga valku või siis süüa piimatooteid (aga mitte ükskõik millist) selleks, et saada vajalikku kaltsiumit.

 

 

 

Väldi liiga rasvaseid piimatooteid

Piimatoodetel on väga oluline osa selles vanuses, sest nad sisaldavad vajalikku kaltsiumit ja valku, mis aitavad ennetada ja ära hoida osteoporoosi ning lihasmassi kadu. Sellest hoolimata on parem, kui sa väldid liiga rasvarikkaid ja suhkrut sisaldavaid piimatooteid. Vali pigem lahjasid tooteid.

 

Sunni end vett jooma

Vee joomine on igas vanuses oluline keha normaalseks funktsioneerimiseks ning vesi aitab ka kaalust alla saada. Probleem seisneb selles, et vanusega hakkab janutunne kaduma ja sellepärast tuleb sul endal olla ettevaatlik ja juua isegi siis, kui sul janu ei ole. Ei maksa ära unustada, et vesi on diureetilise toimega ja aitab kehal mürkainetest vabaneda, aitab võidelda veepeetuse vastu ning on üldse tervisele kasulik. Vesi on sinu parim liitlane, kui sa tahad üleliigsetest kilodest vabaneda.


Maga rohkem

Teatud vanusesse jõudes muutub kõik see, mis puutub magamisse, natuke keerulisemaks. Ilmselt oled sa tähele pannud, et su unevajadus on palju väiksem nüüd, kui siis, kui sa olid noorem ja see on täiesti normaalne. Sellest olenemata on ikkagi vaja magada vähemalt 7 tundi öösel. Sest kui sa piisavalt ei maga, hakkab see su tervisele ja kehakaalule halvasti mõjuma. Sest tavaliselt on nii, et mida rohkem sa magad, seda rohkem kaloreid su keha põletab, samal ajal, kui sa ei ole piisavalt maganud, muutub söögiisu suuremaks, sest sul tekib energiapuudus. Seega katsu endale sisse seada õiged harjumused ja heita kindlatel kellaaegadel magama ja kindlasti enne südaööd.

 

 

 

Tegele spordiga, mis sobib sinu vanustele

Sinu vanusegrupis võib liiga intensiivse spordiga tegelemine olla keha jaoks raske. Sellest hoolimata tuleb tegeleda vähemalt mingigi spordigalaga regulaarselt selleks, et alal hoida lihasmassi ning tervist. Selle jaoks sobib hästi kepikõnd, vesivõimlemine, jalgrattaga sõitmine, pilates, jooga või siis ujumine. 


Mida sa ei tohi unustada

Kui sul on tõesti plaan vabaneda liigsetest kilodest, siis pead sa varuma kannatlikkust, sest peale 60. eluaastaid ei olegi nii kerge enam kehakaalu kaotada. See ei tähenda aga sugugi nagu oleks see võimatu.

Aga sa ei tohi ka ära unustada, et liiga suur kaalukaotus ei ole tervisele sinu vanuses enam hea. See tõstab osteoporoosi, toitainete vaeguse ning õnnetuste ohtu. Seega kõige tähtsam on hoida kehakaalu normaalsena selleks, et hoida oma tervist. 


© 2021 Sisu kopeerimine keelatud!


Kommentaare ei ole