{ads}

HIDE

Viimased

latest

Talveajale üleminek : 4 nõuannet, kuidas paremini kohaneda

  ...

 

Foto: unsplash /Andrik Langfield

Talve saabudes muutuvad päevad aina lühemaks ja vähene päevavalgus võtab paljudel inimestel tuju ära. Mida teha, et see periood võimalikult valutult üle elada. 

Täna, 30. oktoobri öösel, keerame me jälle kella ja läheme üle talveajale. Kell 4 öösel keerame kella 3 peale. Kellakeeramine on viimastel aastatel terava kriitika osaliseks saanud, kuna see põhjustab uneprobleeme laste ja eakate seas ning mõjutab tervist. Samuti on täheldatud, et sellel perioodil juhtub rohkem liiklusõnnetusi ning kellakeeramisele järgneval nädalal on rohkem südameinfarkte.

Kellakeeramine võib põhjustada aga ärevushäirete teket ja masendust, seda eriti haigete, laste ja eakate inimeste juures. 

Talveajale üleminek on seda raskem, et see leiab aset sellel ajal, kui paljud inimesed kannatavad juba sügismasenduse all. Mida siis teha, et kellakeeramine nii raske ei oleks? 

 

 

 

  • Päevavalgus

Sügismasendus tekitab suuremat väsimust, masendushoogusid ning magusaisu. Ja alati on selle põhjuseks vähene päevavalgus. Talvel on valget aega neli korda vähem, kui suveperioodil. 

Selleks, et sügismasendus ligi ei tikuks, ole nii palju päikese käes, kui võimalik. Päevavalgus aitab samuti reguleerida ka meie bioloogilist kella ning unetsüklit. Ka valgusteraapia ei tee paha.

 

  • Söö tasakaalukalt (ära unusta rasvast kala)

Selleks, et terveks jääda, tuleb süüa tasakaalukalt. Ära ei maksa unustada rasvast kala, mis sisaldab vajalikke oomega-3 rasvhappeid, täisteravilja, magneesiumit ja D-vitamiini. Ning kindlasti 5 portsjonit puu- ja köögivilju päevas. Värsked puu- ja köögiviljad, kala, taimeõli ja täisteraviljad sisaldavad peamisi rasvhappeid (oomega-3, oomega-6), B12 vitamiini, folaate ehk B9 vitamiini, antioksüdante (C- ja E-vitamiini), seleeni, tsinki, rauda... Kõiki vajalikke vitamiine ning mineraalaineid, mille vaegus võib põhjustada ka depressiooni.

 

 

 

  • Ära unusta magada korralikult magada

Korralik magamine aitab terveks jääda. Kellakeeramine aga võib puudutada eriti neid inimesi, kelle tervis on juba nõrk.  Hea oleks minna varem magama täna õhtul ja teha järgnevatel päevadel rohkem lõunauinakuid. 

 

  • Ära unusta palju liikuda

Selleks, et terveks jääda, tuleb olla füüsiliselt aktiivne ja käia vähemalt iga päev pool tundi kõndimas värskes õhus. Regulaarne spordi tegemine aitab parandada vaimset tervist ning leevendada stressi ja võtta ära ärevushäireid. 


 

Kommentaare ei ole