{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mis juhtub sinu kehaga, kui sa lõpetad suhkru tarbimise?

  Foto : unsplash / Myriam Zilles Suhkru tarbimine on seotud...

 

Foto : unsplash / Myriam Zilles

Suhkru tarbimine on seotud mitmete krooniliste haiguste tekkega: ülekaal, põletik, diabeet... 

Teaduslike uuringute järgi langes 2020. aastal esimest korda maailmas suhkru tarbimine. See on hea uudis, sest kõik teavad, et suhkur pole tervisele kasulik. 

Mitmed toitumisspetsialistid soovitavad üldse suhkru tarbimisest loobuda. Suhkur tekitab aga sõltuvust ja alati ei ole kerge selliseid ettekirjutusi järgida. Paljude inimeste jaoks võib süsivesikutest (suhkur, koogid, karastusjoogid, tärklis) loobumine olla väga raske, eriti arvesse võttes, et suhkur aktiveerib ajus heaolutunde. Suhkrust loobumine võib muuta seega närviliseks, tekitada masendust või isegi vallandada depressiivse seisundi kahel esimesel võõrutusnädalal. 

Nendel inimestel, kes pole suhkrust nii sõltuvad, ei too suhkrust loobumine kaasa nii suuri psühholoogilisi probleeme aga nende keha peab siiski harjuma metaboolsete muutustega, mis nõuab samuti harjumust.

 

 

Organismil, mis  on harjunud aastate jooksul saama oma tavapärast suhkrukogust, võib tekkida raskusi sellega, et kütuseallikas temalt ära võetakse. Sellepärast hakkab organism ise suhkrut valmistama olemasolevate glükogeeni varudega, mida maksas leidub ning seejärel lihastes asuvate valgu päritoluga aminohapetega. 

Mõne päeva pärast hakkab keha aga harjuma sellega, et ta suhkrut ei saa ning kasutama vähehaaval rasva peamise kütuse- ehk energiaallikana. 

Selle jaoks hakkab organism ammutama keha rasvavarudest, mis omakorda toob kaasa kehakaalu vähenemise. Selleks, et katta aga oma päevane kalorivajadus, tuleb süüa piisavalt rasvhapperikkaid toite: oliiviõli, pähklid, avokaado, või...).

Tarbides vähem süsivesikuid (vähem, kui 20g päevas), alaneb insuliini tootmine kõhunäärmes suurel moorel ning sellega võib paraneda üldine enesetunne ja ka kehakaal.

Samal ajal hakkab maks muutma rasva ketokehadeks ehk siis ühenditeks, mis varustavad energiaga kõiki keha organeid (aju, süda...) ja tagavad normaalse funktsioneerimise.

 

 

Sellel perioodil võivad tekkida ka kõrvalnähud, sest keha peab harjuma uue olukorraga. Seega on normaalne, kui sa tunned peavalu, vaimset ja füüsilist väsimust, pearinglust ning seedeprobleeme. 

Sellised probleemid leiavad aset tänu mineraalide kaotusele uriini kaudu, sest suhkru tarbimise lõpetamine muudab neerude töökoormat suuremaks.

Selleks, et seda probleemi lahendada, tuleks juua vähemalt 2 liitrit vett päevas. Ja selleks, et kompenseerida naatriumi kadu uriini kaudu, tuleks natuke rohkem soola tarbida. Need inimesed, kelle vererõhk on liiga kõrge, peavad siiski ettevaatlikud olema ja pidama kõigepealt nõu arstiga. 

Suhkru tarbimise lõpetamine võib põhjustada ka magneesiumi vaeguse, mis võib tekitada esimeste nädalate jooksul krampe jalgades. Selle ennetamiseks tuleks võtta magneesiumit lisaks iga päev.

Kommentaare ei ole