{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis näitavad, et teie suhe on halb

  Foto : unsplash / Asaf R Kõikidel paaridel on tulnud ette ...

 

Foto : unsplash / Asaf R

Kõikidel paaridel on tulnud ette probleeme. Suhteekspertide sõnul viitavad mõned märgid aga sellele, et suhe hakkab läbi saama. 

 

Kriitika

Kritiseerimine on väga halb, sest see tekitab koheselt pingeid kahe inimese vahel. Kritiseerimist ei maksa segi ajada etteheidete tegemisega (sa ei suuda kunagi prügikasti välja viia, ikka pean mina seda tegema), on kriitika sihitus otseselt inimese pihta (sa oled tõeline egoist, sa ei mõtle mitte kunagi teiste peale, sinu jaoks on tähtis ainult sinu töö). Kritiseerimine on ohtlik, sest sellega kaasneb kohe teise inimese poolt vasturünnak enesekaitseks. 

Selle asemel, et kritiseerida, muuda oma sõnavara ja kasuta rohkem 'mina' selleks, et väljendada oma tundeid, emotsioone, vajadusi ja positiivseid soove (väljenda seda, mida sa tahad, selle asemel, et öelda seda, mida sa ei taha). Seega ütle parem nii: ma tunnen/ ma olen/ ma vajan. Tähtis on jõuda vastastikkusele kokkuleppele. 

 


Põlgus

Põlgus hõlmab enda alla kõiki alandusevorme, nii verbaalset (iroonia, sarkasm, pilkamine, solvangud), kui mitteverbaalset ( ohkamine, pilgu tõstmine üles). Põlguse eesmärk on panna teist tundma end mõttetuna, kasutuna, väärtusetuna, süüdlasena. See, kes põlgust kasutab, tunneb ennast teisest üle olevat. Tegemist on tõelise mürgiga, mis mõjub hävitavalt igale suhtele ja ennustab ette peatset lahku minekut. 

Põlguse alternatiiv on õppida teist inimest paremini hindama ja austama. Väljenda rohkem oma tänutunnet väikeste ja suurte asjade üle, tee komplimente, kiida, ole kaastundlik teiste vastu ning hooliv ning ära ole üleolev. 


Vältimine ja eemale hoidmine

Ära minemine on strateegia, mis võimaldab hoida eemale olukordadest, mida sa ei taha. See tähendab, et sa hoiad eemale ja keeldud igasugusest suhtlemisest. See, kes nii käitub, tahab vältida liigset stressi, mida omavaheline asjade sirgeks rääkimine paratamatult kaasa toob. Teises inimeses tekitab selline käitumine aga meeleheidet ja pettumust. Ta võib tunda end üksi, tal võib tekkida tunne, et teda ei mõisteta ega tahetagi ära kuulata.

Selle asemel, et kohe tuliselt tõsistest asjadest rääkida, otsustage koos teha paus vestluses. Te jätkate oma vestlust hiljem, kui te olete mõlemad valmis rahulikult rääkima ja olete loonud oma mõtetes selgust.

 


Vasturünnak

Tegemist on kaitsemehhanismiga kriitika suhtes aga mis ei lahenda midagi ja mis vastupidi, muudab õhkkonda veelgi pingelisemaks. Näiteks, kui su kaaslane räägib midagi, mis talle ei meeldi, siis hakkad sa koheselt ennast õigustama, selle asemel, et ta ära kuulata ja olla valmis dialoogiks.

Vasturünnak on tegelikult enesekaitse vorm. Katsu teha aga nii, et sa ei vasta kriitikale kriitikaga.



Kommentaare ei ole