{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas välja arvutada kaloridefitsiiti kaalu ning rasva kaotamiseks

  Foto : unsplash / i yunmai Tegemist on ühe kõige parema me...

 

Foto : unsplash / i yunmai

Tegemist on ühe kõige parema meetodiga, mis aitab kaalu kaotada aga heade tulemuste saavutamiseks ei tohi sellega liiale minna.

Lihtsate sõnadega seletades on kaloridefitsiit kalorite puudus. Seda kasutatakse siis, kui inimene on otsustanud vabaneda liigsetest kilodest ning tahab samal ajal põletada rohkem kaloreid, kui ta tarbib. Ekspertide sõnul võib see meetod olla kasulik ka siis, kui sa ei tee palju trenni. Probleem kaloridefitsiidiga seisneb aga selles, et süües liiga väheses koguses võid sa teha oma ainevahetusele hoopis halba (mille tagajärjel su metabolism muutub aeglasemaks) ning su keha hakkab hoopis söödud kaloreid ladestama varudeks, selle asemel, et neid põletada.

 

 

Enne alustamist pead sa oma eesmärgid kindlaks tegema. Sa pead arvestama oma vanuse, soo, füüsilise aktiivsuse, kehaehituse ning ainevahetusega ning teadma, kas su eesmärk on kaotada 20 kilo või ainult paar kilo selleks, et oma kõhulihaseid paremini nähtavale tuua. 


Kuidas kaloridefitsiiti välja arvutada?

Kalorid annavad kehale vajalikku energiat, mis võimaldavad vastu pidada ka kõige intensiivsemat treeningut. Kõige tähtsam asi, mida sa pead arvesse võtma, on see, et igal inimesel on algne kaloritehulk, mida ta vajab selleks, et olla terve ja elada.

Selle välja arvutamiseks on olemas matemaatiline valem: korruta kehakaal 26-ga ja 28-ga ehk siis, kui sa kaalud 80 kilo, 80 x 26 = 2080 ja 80 x 28 = 2240. Seejärel arvuta välja treeningu ning igapäevaste toimetuste ajal põletatud kaloritehulk. 

Samuti tuleb arvestada põhiainevahetusega, mida saab välja arvutada nii: meeste puhul : 10 x kehakaal (kg) + 5. Ja sellele arvule lisa oma aktiivsuse tase, mis on 1,55, kui sa oled istuva eluviisiga; 1,85, kui sa oled keskmiselt aktiivne,; 2,2, kui sa oled aktiivse eluviisiga ning 2,4, kui sa oled väga aktiivne. 

 

 

See kõik võib tunduda üsna segane aga aitab sul välja selgitada kaloritehulka, mida su keha põletab ning seda, milline peaks välja nägema su defitsiit. Kaloridefitsiiti on võimalik saavutada kahel moel: süües vähem või tehes rohkem trenni. Eesmärk oleks ikkagi tarbida keskmiselt 500 kalorit vähem, kui sa tavaliselt põletad.

Tarbides vähem kaloreid, on väga oluline eelistada selliseid toiduaineid, mis tagavad su kehale kõik vajalikud toitained, samuti süüa väiksemaid portse ja rohkem ning juua palju vett. Lisaks sellele on vajalik piisavalt magada ja võimaluse piires alandada oma stressi, millel on negatiivne mõju kehakaalule ning toitumisharjumustele. Ära samuti unusta, et päevane kaloritehulk ei tohi olla liiga madal, vastasel korral riskid sa tõsiste terviseprobleemidega.

Kommentaare ei ole