{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas täiskuu meid mõjutab?

Foto : unsplash / Josh Miller   Täiskuud on läbi aegade kard...

Foto : unsplash / Josh Miller

 

Täiskuud on läbi aegade kardetud ja imetletud. Täiskuu on nii müstiline ja salapärane, et ei jäta kedagi ükskõikseks. Üks kord kuus särab ta taevas aga ometi on nii võimas, et võib segi paisata terve igapäevase elu. Täiskuu puudutab erineval moel kõiki inimesi. Täiskuust räägitakse legende ja imelugusid. Kuidas aga tegelikult täiskuuga lood on? Millised lood vastavad tõele ja millised mitte? 

Peale noorkuud on just täiskuu kõige võimsam kuu tsükkel. Täiskuu särab taevas 15 - 18 päeva peale noorkuud. Täiskuu on alati mõjutanud elu maa peal. 

 


Täiskuu ja uni

Paljud inimesed magavad täiskuu ajal halvasti ning näevad imelikke unenägusid. 2013. aastal viisid Šveitsis asuva Bale ülikooli teadlased läbi uurimistöö, mis näitas, et täiskuu ajal magasid inimesed keskmiselt 20 minutit vähem. 

Täpsemalt öeldes häirib täiskuu meie sisemise bioloogilise kella tööd. Üks teine uuring, mille tulemused avaldati väljaandes Sleep Medicine 2014. aastal ja mis viidi läbi 320 osavõtja peal, näitas, et täiskuu perioodil magasid inimesed kergemas unes, kui tavaliselt.


Täiskuu ja tuju

Täiskuu ajal tunnevad paljud inimesed suuremat väsimust ning kannatavad rohkem stressi all, kui tavaliselt. Seda nähtuks kutsutakse kuutundlikkuseks. Ja see väljendub läbi mitmete erinevate nähtuste: libiido kasv, tujumuutused, menstruatsioonitsükli häired jne.

Kuna inimesed magavad täiskuu ajal halvasti, siis unepuudus põhjustab suuremat stressi. Samas on ka võimalik, et paljud inimeste puhul tõstab täiskuu periood stressi- ja ärevushäirete taset. Mis puutub siiski sellesse, et inimesed olevat täiskuu ajal agressiivsemad, siis seda pole veel teaduslikult tõestatud. 2019. aastal analüüsisid Šveitsi ja Ameerika teadlased erinevaid psühhiaatriahaiglas viibivaid inimesi 10. aasta jooksul aga ei täheldanud ühtegi seost täiskuu ja agressiivsuse tõusu vahel.  

 


Täiskuu ja menstruatsioonitsükkel

Charles Darwin, evolutsiooniteooria looja uskus juba siis, et täiskuu võib mõjutada menstruatsioonitsüklit. Saksamaal asuva Wurtzbourg'i ülikooli teadlased aga täheldasid, et menstruatsioonitsükli ja täiskuu vahel on olemas seos. Selle uuringutöö tulemused avaldati teaduslikus väljaandes Science Advances 2021. aasta numbris.

Naiste menstruatsioonitsükkel sarnaneb kuu tsüklile (mis kestab keskmiselt 28 päeva) ja see pole päris juhuslik. Naistel, kelle menstruatsioonitsükkel on sünkroniseeritud kuu tsükliga, on palju kergem rasestuda. Kuu ei mõjuta aga kõiki naisi. Teadlaste sõnul on menstruatsioonitsükkel sünkroniseeritud täiskuuga vähem, kui veerandikul alla 35. aastastest naistest. 


Täiskuu ja libiido

Selgub, et täiskuu tõstab mõnedel inimestel lausa libiidot. 


Täiskuu ja juuksed

Me oleme kõik kuulnud, et täiskuu ajal tuleb juukseid lõigata selleks, et nad kiiremini kasvaksid. Tegelikult puuduvad selle kohta teaduslikud tõendid aga paljud juuksurid soovitavad lõigata juukseid just täiskuu perioodil.


 

 


Kommentaare ei ole