{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kaalukaotus : toidu lõhn teeb paksuks

  Foto : unsplash / Chad Montano Viimaste uuringute järgi se...

 

Foto : unsplash / Chad Montano


Viimaste uuringute järgi selgub, et isegi toidu lõhn juba soodustab kaalutõusu. Selle kohta viidud uuringutööst kirjutati lähemalt ajakirjas Cell Metabolism. 

Kui seni sa arvasid, et toidu lõhn küll paksuks ei tee, siis tõde peitub hoopis mujal. Vähemalt kinnitavad seda Californias asuva Brekley ülikooli teadlased. Nimelt viisid nad hiirte peal läbi uurimistöö, mille järgi selgus, et need hiired, kes toidu lõhna ei tundnud, võtsid kokkuvõttes ainult 10% kehakaalus juurde, süües meie mõistes kiirtoidule sarnanevat toitu. Need hiired aga, kes tundsid toidu lõhna, võtsid poole rohkem juurde. 

Teadlased suutsid samuti tugevas ülekaalus olevaid hiiri panna kaalu kaotama täpselt samal meetodil. Võttes toidult erinevate tehnikate abil lõhna ära, kaotasid hiired kogu oma üleliigse rasvamassi, mille nad olid sama uurimistöö käigus juurde võtnud ehkki nad sõid täpselt sama rasvast toitu. 

 

 

See aga tõestab järjekordselt, et kui aju lõhnataju on häiritud, siis lõpetab keha rasva ladestamise. Lisaks sellele on aju ja lõhn omavahel tugevalt seotud, seda enam kõige suhtes, mis puutub söögiisu ja ainevahetust. Ja see omakorda tähendab, et manipuleerides lõhnameelega, on võimalik reguleerida keha energia- ja kaloritevajadusi. Aga sellel on ka omad ohud, sest inimesed, kes kaotavad lõhnameele, võivad sattuda masendusse, kui söömine ei paku neile enam rõõmu. 

Samuti tuleb ära märkida, et sellel on ka omad ohud, kuna nendel hiirtel, kelle lõhnataju piirati, tõusis noradrenaliini tase märkimisväärselt. Selle närvisüsteemi hormooni liiga kõrge tase aga võib põhjustada südameinfarkti.

Seega ärme hakkame oma tervisega riskima. Kõige parem on süüa tasakaalukalt ning mitmekesiselt.

Kommentaare ei ole