{ads}

HIDE

Viimased

latest

Hooajaline depressioon puudutab rohkem naisi kui mehi

Foto : unsplash / Anh Nguyen    Sageli muutuv tuju, uneprobl...

Foto : unsplash / Anh Nguyen

 

 Sageli muutuv tuju, uneprobleemid, keskendumishäired, soov jääda terveks päevaks teki alla - kõik need sümptomid viitavadki hooajalisele depressioonile, mis tekib pimedal ajal, kui ilmad külmemaks lähevad. Ja selgub, et sügisene depressioon puudutab rohkem naisi, kui mehi. 

Päevad muutuvad aina lühemaks, õhutemperatuur langeb järjest ja päike näitab ennast üha harvemini taevalaotuses, mis on rohkem hall ja udune. Vihmasele sügisele järgneb aga külm talv. Jäised tuuleiilid ja lumi ei ole enam kaugel. Paljudel inimestel tekib sügiseti sügismasendus ehk siis hooajaline depressioon, millega käivad kaasas stress, masendus ja ärevushäired. 

 

 

Tegemist ei ole pelgalt melanhooliaga vaid tõeliselt halva enesetundega, mida saab õnneks leevendada läbi erinevate vahendite, näiteks muusika. Üldiselt tekib hooajaline depressioon sügise alguses ning kaob mõnikord alles suve saabumisega. Muidugi on olemas otsene seos vähese päikesega sellel perioodil.

Hooajalisele depressioonile viitavad tunnete kõikumised, unisus, raskused hommikuse ärkamisega, motivatsioonipuudus töö juures, keskendumishäired... 

Hooajalise depressiooni põhjuseks on see, kui aju keemia on tasakaalust välja viidud tänu vähesele päevavalgusele ning pimedale ajale. Aastaaegade muutustega muutub ka meie sisemine bioloogiline kell, mille tagajärjel tekib ajavahe reaalse ja igapäevase kellaajaga. 

Teaduslikud uuringud on näidanud, et naised kannatavad rohkem hooajalise depressiooni käes, kui mehed. 

 

 

 

Millised on hooajalisele depressioonile viitavad sümptomid? 

  • neurovegetatiivsed häired
  • tujumuutused
  • motivatsioonipuudus
  • raskused hommikuse ärkamisega
  • peavalud
  • keskendumishäired ja hajameelsus
  • masendus
  • depressioon
  • ärritatavus
  • unetus ja melanhoolia, mis võivad põhjustada seedeprobleeme. 

 Selleks, et see periood väga raske ei ole, soovitavad spetsialistid süüa mitmekülgselt ja palju hooajalisi köögi- ning puuvilju. Samuti on soovitatav tegeleda mõõdukalt spordiga ja liikuda palju, veeta rohkem aega väljaspool kodu (iga päev veerand tundi päikese käes niipea, kui päikest on) ning alandada oma stressitaset ja olla iseenda vastu parem. 

Ära samuti võta vastu liiga olulisi otsuseid, kui sa ei tunne ennast hästi. Lisaks sellele annab häid tulemusi valgusteraapia. Teaduslikult on tõestatud, et valgusteraapia aitab masendusest lahti saada ja elurõõmu tagasi leida.

 
 




Kommentaare ei ole