{ads}

HIDE

Viimased

latest

Rahareeglid, mis muudavad elu paremaks

  Foto : unsplash / Sharon McCutcheon 1. Ära lange rekla...

 

Foto : unsplash / Sharon McCutcheon

1. Ära lange reklaamiohvriks

Reklaamid on nii kavalalt üles ehitatud, et panna sind ostma asju, mida sa tegelikult ei vajagi. Kõige üllatavam selle juures ongi see, et me kõik oleme sellest teadlikud, sest me oleme selle kohta lugenud või kuulnud kelleltki aga hoolimata sellest, kui me näeme uut reklaamiklippi mingi imettegeva tootega, siis ei suuda me vastu seista ja hakkame juba mõttes oma raha lugema. 


2. Enne ostmist, mõtle läbi, kas sa ikka tõesti vajad seda toodet

Tihti me ostame emotsioonide ajendil ja alles hiljem, kui antud ese seisab toa nurgas või kapi põhjas, mõtleme, kas üldse oli tark selle alla oma raha panna. Katsu parem nii mõtelda, et see raha jääb su kontole alles ja kasvab, kui sa ka järgmised emotsionaalsed ostud ostmata jätad.

 

 


3. Kaalu oma kulutused hoolega läbi

Ja tee seda iga päev. Lae endale mõni äpp alla või koosta tabel kulutustega, mis võimaldab sul paremini silma peal hoida. 


4. Ole ettevaatlik raha välja laenates

Sõbrad on tähtsad ja me hoolime neist aga kui sa raha välja laenad, siis ikka selle mõttega, et sa saad selle kunagi ju tagasi. Ainult, et kõik inimesed ei mõtle nii nagu sina. Võib-olla mõtleb mõni sõber nii, et te tunnete teineteist piisavalt hästi ja ta ei pea muretsema millal ja kas ta sulle üldse raha tagasi maksab. Et see vajub unustuste hõlma aja jooksul. 

Kui sa muidugi sellise asjaga nõus ei ole, siis kannatab teie suhe varem või hiljem selle tõttu. Sellepärast on tähtis kohe selgeks teha, et sa kas ei laena üldse raha või määrate te kohe kindlaks tagasimaksmise kuupäeva. Aga alati peab arvestama ka võimalikeks raskusteks, mis tekkida võivad.

 

 

 

5. Investeeri iseendasse

See on parim, mis sa teha võid. Loe raamatuid, kuula loenguid, võta osa koolitustest, mis räägivad investeerimistest ning oma raha paremast organiseerimisest. Teine võimalus on õppida midagi uut, mis võimaldaks sul teenida paremat sissetulekut.  


6. Oota järgmise päevani enne, kui sa midagi ostad

See aitab sul vältida emotsionaalseid oste. Ära torma kohe ostma, kui sa midagi ilusat näed vaid võta endale aega järelemõtlemiseks. Sest kui sa arvutad kokku kõik sellised väikesed kulutused, mida sa iga kuu teed järelemõtlematult, näed sa, et see summa on päris suur. Oodates järgmise päevani oma ostude sooritamisega jõuad sa natuke emotsionaalselt rahuneda, suurem eufooria läheb mööda ja sul on aega järele mõtelda, kas sa ikka vajad seda eset või mitte. 


7. Käi üksi Å¡oppamas 

Teistega poodides käies võid sa palju rohkem kulutada, kui plaanisid. Esiteks käid sa rohkem poode läbi, kui sa üksi oleksid viitsinud käia. Teiseks võid sa võtta kuulda teiste arvamust, kui nad ütlevad sulle, et see või teine ese sulle jube hästi sobib ja et sa peaksid tingimata selle ostma. Ja sa ostadki. Isegi, kui üksi olles sa võib-olla ei oleks hakanud seda ostma. Aga see mõjub nagu kambavaim, mille tõttu sa oled heas tujus ja kulutad rohkem raha, kui esialgselt plaanitud.


Kommentaare ei ole