{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised toidud sisaldavad kõige rohkem antioksüdante?

  Foto : unsplash / Visual Stories || Micheile Antioksüdanti...

 

Foto : unsplash / Visual Stories || Micheile

Antioksüdantidest räägitakse palju aga mis need antioksüdandid tegelikult on? Antioksüdandid on molekulid, mis hoiavad ära rakkude oksüdatsiooni ja ei lase vabadel radikaalidel kehale kahju teha. Vabad radikaalid aga on ühendid, mis võivad põhjustada terviseprobleeme, kui nende tase muutub väga kõrgeks kehas. Peamiselt on nad seotud kõikide krooniliste ja tõsiste haigustega, nende sees diabeet, südame-veresoonkonna haigused ja vähk. Loomulikult on ka inimkeha varustatud oma antioksüdantse kaitsega, mis aitab kontrollida vabade radikaalide taset.

Aga selleks, et ise oma teha toetada, on olema ka toiduaineid, peamiselt just puu- ja aedviljad, mis sisaldavad palju antioksüdante. Just nende toiduainete tarbimine aitab kehal vabaneda vabadest radikaalidest. 


KOHV

Mõõdukas koguses tarbituna on kohv tervisele isegi kasulik. Hoolimata kõigest, mis kohvi joomise kohta räägitakse, aitab kohvi igapäevane joomine meil terveks jääda. Ja just tänu sellele, et kohv sisaldab rohkelt antioksüdante. Teadlased on kindlaks teinud, et kohvi jahvatamise protsessi käigus eraldub kohviubadest ligi 1000 antioksüdanti. Nende seas tuleb ära nimetada kaneelihape ( mis ennetab tõhusalt oksüdatiivset stressi ) ning polüfenoolid, mis aitavad ennetada südamehaiguseid ning 2 tüübi diabeeti. 


PIPARMÜNT

Piparmünt on hea A vitamiini allikas, tegemist on rasvlahustuva vitamiiniga, mis on silmadele väga vajalik. Piparmünt on ka antioksüdantide allikas, eriti võrreldes teist maitsetaimedega. Piparmündilehed sisaldavad rosmariinhapet, millel on antioksüdantne ja põletikuvastane toime. 2019. aastal läbi viidud uuring näitas, et rosmariinhape aitab alandada astma sümptomeid. Teised sarnased uuringud on näidanud, et piparmündi põletikuvastane toime aitab seedeprobleemide puhul. 

 

 

 

KAER

Kaerahelbed on väga tervislikud ning sisaldavad palju antioksüdante. Kaer sisaldab rohkelt avenantramiidide, tegemist on antioksüdandiga, mida ei leidu praktiliselt üheski teised toiduaines. See molekul on väga kasulik, sest ta aitab alandada vererõhku, laiendades veresooni ning parandades seega vereringet. 

 

SPINAT

Spinat on supertoit, sest ta sisaldab palju tervislikke antioksüdante. Spinati värsked lehed sisaldavad palju peamisi antioksüdante - A ja C grupi vitamiine ning selliseid antioksüdantseid flavonoide nagu luteiin, kseaksantiin ning beeta-karoteiin. Luteiin ja kseaksantiin kaitsevad silmi UV kiirte kahjuliku toime eest. Et spinati antioksüdantsest toimest paremini kasu saada, on soovitatav süüa lehti toorelt.

 

Foto : unsplash / Tyrrell Fitness And Nutrition

 

 

BROKOLI

Brokoli on toitainerikas köögivili, mis sisaldab rohkelt antioksüdante. Antioksüdantidest sisaldab brokoli C vitamiini, mis aitab tugevdada immuunsussüsteemi. Lisaks sellele sisaldab brokoli ka flavonoide, mis soodustavad C vitamiini imendumist. Brokoli sisaldab olulises koguses ka glükorafaniini, tegemist on võimsa antioksüdandiga, mis võib alandada veresuhkru-, kolesterooli- ning oksüdatiivse stressi taset. 

 

ROHELINE TEE
 

Rohelise tee kasulikkusest tervisele on räägitud palju, teaduslikud uuringud on kinnitanud, et tee joomine aitab alandada südame-veresoonkonna haiguste riski. Ja seda tänu sellele, et roheline tee sisaldab rohkelt antioksüdante, nende seas polüfenoole, mis aitab võidelda naha vananemise vastu ning alandada südamehaiguste, vähi ning teiste rakkude kahjustustega seotud haiguste riski.  

 

KREEKA PÄHKLID

Kreeka pähklid on samuti supertoidud ning lisaks kuulutatud ametlikult maailma tervislikemateks pähkliteks. Ja seda just tänu nende antioksüdantide ning toitainete sisaldusele, mis on tervisele väga kasulikud. Mis puutub antioksüdantidesse, siis sisaldavad pähklid palju melatoniini, mis aitab võidelda unetuse ning teiste uneprobleemide vastu. Teised antioksüdandid jällegi, mida Kreeka pähklid sisaldavad, aitavad alandada halva kolesterooli taset.

 

 

 

VAARIKAD

Vaarikad on maitsvad ning väga tervislikud tänu oma antioksüdantide sisaldusele. Kõikide antioksüdantide seas, mida vaarikad sisaldavad, tuleb ära märkida C vitamiin, kvertsetiin ja ellagiinhape. Lisaks sellele, et kvertsetiin on antioksüdantse toimega, aitab ta astma ja allergia sümptomeid leevendada. Ellagiinhape aga ennetab enneaegset vananemist. Tänu sellele kasutatakse ellagiinhapet sageli kosmeetikatööstuses.  Ellagiinhape aitab ka parandada kahjustatud DNA'd. 


MAASIKAD

Maasikad maitsevad kõigile. Lisaks sellele on maasikad ka tervislikud, sest nad sisaldavad rohkelt antioksüdante. Maasikates on rohkem C vitamiini, kui apelsinis ning palju polüfenoole, mille tõttu aitab maasikate söömine ennetada mitmete haiguste teket. Teised antioksüdandid, mida maasikad sisaldavad, aitavad tõsta hea kolesterooli taset. Ja loomulikult C vitamiin toetab immuunsüsteemi taset.

 

MUST ŠOKOLAAD  

Ilmselt teavad kõik, et must šokolaad on antioksüdantse toimega. Teaduslikud uuringud on näidanud, et musta šokolaadi söömine aitab alandada südamehaiguste riski, alandab põletikku ning insuliiniresistentsust ning parandab aju tegevust. Peamised antioksüdandid, mida must šokolaad sisaldab, on polüfenoolid ja flavanoolid, mis toetavad südame tervist ning hoiavad ära rakukahjustusi.  





 

 

 





Kommentaare ei ole