{ads}

HIDE

Viimased

latest

Miljonäride harjumused

  Foto : unsplash / Mathieu Stern Paljud inimesed on rikkad ...

 

Foto : unsplash / Mathieu Stern

Paljud inimesed on rikkad selle tõttu, et juba nende vanemad olid heal elujärjel ja teadsid, kuidas raha teenida. Müügiekspert ja edukuse analüütik Brian Tracy leiab aga, et iga inimene võib rikkaks saada ja see on kõikide käeulatuses. Piisab sellest, kui jäljendada rikkaks saanud inimesi ja teha nii, nagu nemad. Nii lihtne see ongi.

Brian Tracy sõnul on kõik kinni harjumustes. Harjumusi on nii häid, kui halbu. Head on need, mis teevad sind miljonäriks. Enamik miljonäre on teinud oma varanduse enda elu jooksul. Miljonäre tuleb igast ilmakaarest. Mõned neist on lõpetanud kõrgkooli, teised jälle mitte. Mõned on lõpetanud parimad ülikoolid. Teised on jätnud kooli pooleli 16-aastasena ilma ainsagi diplomita.

See peaks maha rahustama ka skeptikuid: miljonäriks võivad kõik saada. Aga selleks, et see juhtuks, tuleb muuta oma harjumusi. 


Mõtle finantsvabaduse suunas

Ise rikkaks saanud inimestel on soov saavutada finantsvabadus. Juba varases nooruses, mõnikord ka hiljem, on nad paika pannud kindlad eesmärgid, mille poole pürgida. Nad oskavad organiseerida ja planeerida kõiki elemente, mis mõjutavad mingil määral nende rahalist seisu - nende sissetulekut, investeeringuid, kulutusi, kindlustusi. Ja on võimelised tegema vajalikke pingutusi oma eesmärkide ellu viimise suunas. 

Selle asemel, et kulutada raha asjadele, mida nad ei vaja ja laenata raha, oskavad nad kokku hoida ning säästa.


Ära katsu üleöö rikkaks saada

Enamik heal järjel olevatest inimestest on organiseerinud oma finantse nii, et nad saavad lõigata iga aasta 8 - 10% tulu investeeringute pealt. Nad ei käi oma raha välja liiga kergekäeliselt ega otsi kiireid võimalusi rikastumiseks. 

Nad oskavad jääda kannatlikuks ning neil on oskus näha pikemas perspektiivis. Nad sunnivad end raha säästma regulaarselt ilma seejuures spekuleerimata. Nad ei võta riske ja nende jõukus kasvab igal aastal. 

 

Ole kokkuhoidlik

Ise rikkaks saanud inimesed teevad kõik, et raha kokku hoida. Nad ostavad harvu uusi asju, eelistades alati kasutatut. Uue auto ostmisel ootavad nad, et uus mudel oleks vähemalt 2 aastane ja kui nad on lasknud auto mehhaanikul üle vaadata, kauplevad nad 5-aastase garantii. Enamik uutest autodest kaotab oma väärtuse 30 - 50% võrra vaevalt 2 aastat peale väljalaskmist. 

 

 

 

Säästa regulaarselt

Me oleme võimelised üsna ruttu uusi harjumusi omandama, ütleb Brian Tracy. Kui sa paned kõrvale 10% oma palgast ja elad ülejäänud 90%, siis elad sa küll vähemaga aga tunned end ruttu paremini seoses rahaga. 

Sama kehtib nende puhul, kellel on liiga palju laene: alustage 1% säästmisest kuus. Kui sa suudad juba elada ülejäänud 99%, siis tõsta säästuprotsent 2%. Kuni sa oled võimeline kõrvale panema 15 - 20% oma sissetulekust.

Sa isegi ei pane tähele muutust oma eluviisis, sest sa teed seda järkjärguliselt. Mis puutub aga su rahaasjadesse, siis on vahe muljetavaldav. 

Hea mõte oleks avada pangas säästukonto, mille peal olevat raha ei saa puutuda. 

 

Lükka edasi ostude tegemine

Kui sa oled kord õppinud säästma, siis hakkad sa ruttu vähendama oma igapäevaseid kulutusi. Sa võid hakata edasi lükkama mõnede ostude sooritamist. 

Nii märkad sa üsna pea, kuidas su pangaarve muudkui kasvab. Alguses võiksid sa säästa paarsada eurot esimesel aastal, seejärel paartuhat peale teist aastat, kuni jõuad sadade tuhandeteni või isegi miljonini 10 - 20. aasta pärast.

 

Pane suuremad sissetulekud kõrvale hoiuks

Hea oleks ka avada selline pangaarve, kuhu sa paigutaksid oma rahalise kindluse ja kuhu sa paigutad alati raha, kui sa saad ja mida sa kasutaksid üksnes investeerimiseks. Iga ootamatu sissetulek kasvatab su pangaarvet.

 

 

 

Ära pea säästuarvet karistuseks

Raha kokku hoidmist kulutamise asemel võetakse sageli karistusena. Lapsena soovitasid vanemad meil panna oma taskuraha kõrvale vajalikeks ostudeks. Ja sellel ajal tundus see meile karistusena, sest palju toredam oli ju kulutada oma raha kommide ja mängude peale. Sellepärast võib meile tunduda, et raha kõrvale panemine on tõeline eneseületus ja karistus. 

Täiskasvanuna eelistavad paljud kulutada oma raha omavoliliselt. Sa pead aga muutma seda harjumust. Ja õppima tundma rõõmu ning rahulolu siis, kui sa paned raha kõrvale ning tundma end halvasti siis, kui sa loobid oma raha aknast välja. 

Mida rohkem sa mõtled rõõmule ning rahulolule, mida sulle pakub korralik pangaarve, seda rohkem see sind motiveerib kokku hoidma ja veel rohkem säästma.

 

Pühenda rohkem aega oma rahaasjade organiseerimiseks

Jõukad inimesed tegelevad rohkem oma rahaasjadega, kui teised. Keskmine inimene veedab iga kuu 2-3 tundi oma rahaasjade eest hoolitsedes ja tavaliselt leiab see aset arvete maksmise ajal. Ise miljonäriks saanud inimesed aga veedavad 20-30 tundi iga kuu mõteldes, analüüsides ja kaaludes, kuidas oma finantsolukorda paremini organiseerida. 

Kui sa pühendad rohkem aega oma finantsasjadele, võtad sa vastu parimaid otsuseid ning saad paremaid tulemusi. 


Leia hea finantsnõustaja, kes aitab sul paremini investeerida

Selleks, et oma raha kasvama panna ja võtta tarku otsuseid vastu seoses investeerimisega, on vaja leida hea nõustaja. Uuri järele, kust sa saaksid leida sellise nõustaja, kes juba on aidanud häid tulemusi saavutada investeerides enda isiklikku või teiste raha. 

Enne, kui sa investeerid, uuri alati. Kaalu alati sama kaua erinevaid investeerimisvõimalusi, kui investeerimisraha teenides. Ära investeeri liiga kiirelt kuulates teiste nõuandeid. 

Mõnikord on parimad investeeringud need, mida sa ei tee.



Kommentaare ei ole