{ads}

HIDE

Viimased

latest

6 sümptomit, mis viitavad liiga kõrgele kolesteroolitasemele

  Foto : unsplash / Teslariu Mihai Liiga kõrge kolesteroolit...

 

Foto : unsplash / Teslariu Mihai

Liiga kõrge kolesteroolitase veres (hüperkolesteroleemia) võib põhjustada komplikatsioone. Vaata, milliste sümptomite puhul oleks targem konsulteerida. 

Kolesterooli ei tohiks pidada ka kõige halva juureks, sest organismis on ka kolesteroolil oma koht. Nimelt on kolesterool hädavajalik mitmete hormoonide sünteesi juures ning aitab muuta rakumembraane ehk tsütoplasmat tugevamaks. Umbes 30% kolesteroolist, mis kehas ringleb, on kandunud läbi toitumise (tänu piimatoodetele, lihale...), ülejäänu on toodetud maksa poolt. 

Kolesterool ringleb veres tänu kahte tüüpi lipoproteiini (mis toimivad transportijatena) : HDL (Highly Density Lipoprotein ehk siis kõrge tihedusega liporoteiin) ja LDL ( Low Density Lipoprotein ehk siis madala tihedusega lipoproteiin). 


Halvad toitumisharjumused ja ülekaal soodustavad hüperkolesteroleemiat

Hüperkolesteroleemiast räägitakse, kui kolesteroolitase veres on liiga kõrge: normaalne kolesteroolitase jääb alla 2 grammi liitri kohta ehk siis 5,17 mmol liitri kohta. Enamikel juhtudes on hüperkolesteroleemia seotud liigse LDL (ehk siis halva kolesterooli) tasemega.

 

 

Liigne kolesteroolitase veres on südamehaiguste riskifaktor : ateroskleroos, riinaangiin ehk stenokardia, infrakt, insult... . Sellepärast on soovitatav jälgida oma vere kolesteroolitaset, et elada kauem ja olla terve. 

Kolesteroolitaset võivad muuta mitmed erinevad tegurid : ülekaal ( kehakaalu indeks üle 25), halvad toitumisharjumused (liiga palju suhkrut, rasva, töödeldud toitu), mõningate ravimite tarbimine või siis kilpnäärme haigused.

Liigne kolesteroolitase veres ei põhjusta sümptomeid. Kui aga kolesteroolitase veres on liiga kõrge, võivad tekkida mõned komplikatsioonid, mis on aga sümptomaatilised. 

 

1. Valu rinnus

Tegemist on esimese märgiga, mis annab märku liiga kõrgest kolesteroolitasemest veres: valu rinnus võib tekkida tänu kolesterooli ladestumisest südamearteritesse, mis tähendab seda, et südamelihaste hapnikuga varustamine on halb. Valu rinnus võib tekkida pingutuse ajal (näiteks kõndimise ajal) või puhkehetkel.


2. Valu sääremarjades

Kui alajäsemete arterites on liiga palju kolesterooli, võib see põhjustada valu - ja peamiselt just sääremarja piirkonnas. Tegemist on krampidega, mis ei ole tingimata seotud füüsilise aktiivsusega, sest nad võivad aset leida puhkeajal. 

 

 


3. Erektsioonihäired

Kolesterool ladestub arterite sisse ja takistab verel peenisesse jõuda. Kolesterool võib põhjustada erektsioonihäireid meeste juures, kes kannatavad hüperkolesteroleemia all. 

 

4. Neuroloogilised haigused

Kui peas olevatesse veresoontesse on ladestunud kolesterool, tekivad järgmised sümptomid: pearinglus, peavalud, väljendamisraskused, tuimus, raskus, taipasmisprobleemid, nägemisprobleemid). Need sümptomid on sageli mööduvad.


5. Hingeldus

Sellest on juba räägitud, et liigne kolesteroolitase veres on peamine südamehaiguste riskitegur. Sellepärast annab hüperkolesteroleemiast märku hingeldamine pingutuse ajal (või siis ka puhkeajal).


6. Ksantoomid

Ksantoomid on väikesed kollakad sõlmed, mis on tekkinud kolesterooli ladestumisest.



Kommentaare ei ole