{ads}

HIDE

Viimased

latest

13 põhjust, miks sa peaksid küüslauku sööma

  Kust küüslauk pärit on?  Mõned arvavad, et küüslaugu päritolumaaks on Mongoolia, teised jälle usuvad, et küüslauk pärineb Kaspia m...

 

Kust küüslauk pärit on? 

Mõned arvavad, et küüslaugu päritolumaaks on Mongoolia, teised jälle usuvad, et küüslauk pärineb Kaspia mere äärsetelt steppidelt (Kasahstan, Usbekistan, Türkmenistan).

Sealt jõudis küüslauk edasi vahemereäärsetesse maadesse ja Egiptusesse ning sealt juba edasi igasse ilmakaarde üle kogu maailma.

Küüslauku kasvatatakse juba üle 6000 aasta!

See aromaatne taim saadab inimest juba tuhandeid aastaid tänu oma erakordsele maitsele ja toimeainele.

Küüslauk (allium sativum) on osa lauguliste perest, mille hulka kuuluvad ka sellised sibultaimed nagu porrulauk, sibul, samuti ka liilia ja tulp.

Millised on küüslaugu toiteväärtused?

Küüslauk on kättesaadav igal aastaajal ja seda on lihtne säilitada.

Energiaväärtus: 138 kcal 100 g kohta.

Makrotoitained: tselluloos ja hemitselluloos (lahustamata kiudained), süsivesikud, natuke lipiide, valke (ensüümid, hormoonid ja 17 aminohapet, mille seas kõige olulisemad)

Mineraalained ja oligoelemendid: broom, kaltsium, kloor, vask, raud, jood, magneesium, väävel, tsink, mangaan, fosfor, kaalium, naatrium, nikkel, seleen, molübdeen, germaanium.

Vitamiinid: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C ja E.

Teised ained: polüfenoolid, fütosteroolid, prostaglandiinid, flavonoidid, 33 väävliühendit mille seas allitsiin ja peale mälumist või seedimist ajoeen, dialüüli disulfiid ja trisulfiid, I ja II allistin, gartsiliin ja vesi.



13 põhjust, miks küüslauk tervisele kasulik on.

1. Küüslauk soodustab paremat hingamist.


Küüslaugus leiduv allitsiliin ja tema erinevad väävelühendid kergendavad hingamist astma all kannatavate inimeste juures. Need ained soodustavad lima eritumist kopsualveoolis.

2. Küüslaugul on vähivastane toime.


Uuringud tuginevad eriti seedeelundite vähivormide puhul nagu mao- või jämesoolevähk. Regulaarsetel küüslaugu tarbijatel on risk haigestuda neisse haigustesse 35% võrra väiksem. Allitsiliin ja tema kõrvalained mida küüslauk sisaldab omavad vähivastast toimeained.

3. Küüslauk sisaldab tervisele kasulikke suhkruid.

Küüslauk sisaldab kõrgel määral suhkrut, süsivesikute kogus on ligi 30% tema koostisest.
Küüslaugu süsivesikud fruktaanid omavad probiootilist toimet soodustades seedefloora head kvaliteeti, mis suudab põletikele vastu panna. Muuseas need süsivesikud aitavad kaasa heale seedimisele ja kaitsevad vedelikupeetuse eest.



4. Küüslauk piirab rakkude vananemist.

Küüslauk sisaldab palju peamisi aktiivseid aineid, mis suudavad eemaldada vabu radikaale, mis põhjustavad rakkude vananemist. Küüslaugus leidub ka antioksüdante mille seas on allitsiin, polüfenoolid, flavonoidid, tsüsteiin, alfa-tokoferool ja mineraale (seleen, mangaan ja vask).

5. Küüslauk leevendab reumat.


Küüslauk sisaldab kasulikke mineraalaineid millel on antioksüdantne toime: vaske, seleeni ja väävlit, mis piiravad liigeste põletikku.

6. Küüslauk alandab vererõhku.

Mitmed erinevad uuringud on tõestanud, et küüslauk alandab vererõhku 10% võrra, tarbies kaks küüslauguküünt päevas kahe nädala jooksul.

7. Küüslauk vedeldab verd.


Küüslaugus leiduvad A1 tüüpi prostaglandiinid paisutavad arterite sooni ja vedeldavad verd sama hästi, kui aspiriin. Selle toime kasvab veel mitmekordselt, kui sa sööd küüslauku sibulaga. Allitsiin, ajoleen ja prostaglandiin mida küüslauk sisaldab vedeldavad verd ja kaitsevad südamehaiguste vastu.

8. Küüslauk kaitseb südame-veresoonkonna haiguste eest.

B6 vitamiin, mida küüslaugus leidub aitab alandada homotsüsteiini taset veres. Selle tase on seotud B6, B9 ja B12 vitamiinidega. Homotsüsteiini taseme tõus veres tõstab südamehaiguste riski. Küüslaugus sisalduv B6 vitamiin koos erinevate väävliühenditega on parim kaitse südamele.

9. Küüslauk on tervist tugevdava toimega.


Kreeka ja rooma sõdalased sõid alati küüslauku enne lahingusse minekut. Egiptuse püramiidide ehitajad aga sõid küüslauku suurtes kogustes. Sportlased tarbisid küüslauku enne olümpiamänge uskudes, et sellel on sama suur toime, kui dopingul.Teaduslikult on tõestatud küüslaugu toime tervisele ja pikaealisusele.

10. Küüslauk kaitseb maksa.


Mõned ravimid on maksa jaoks mürgised ja võivad tekitada suurt kahju. Küüslauguekstrakt aitab aga seda mõju leevendada, sellepärast on ta sobiv neile, kes peavad võtma palju ravimeid. Küüslauk aitab eriti hästi autode heitgaaside, sigaretisuitsu ja grillitud lihast tekkinud bensopüreenide vastu, mis on maksale mürgised. Küüslaugu tarbimine kaitseb rakke selle kõige eest.




11. Küüslauk parandab seedimist.

Küüslaugul on antiseptiline toime, ta väljutab mürgiseid mikroobe organismist. Sellel moel kergendab ta seedefloora tööd ja seedimist eemaldades soovimatuid baktereid. B1 vitamiin stimuleerib isu ja soodustab soolestiku tööd parema seedimise nimel. B5 vitamiin aitab maksarakkudel tööd teha ja parandab seda.

12. Küüslauk on ajule kasulik.


Küüslauk sisaldab mitmel arvul aktiivseid mikrotoitaineid, millel on ajule suur mõju. B1 vitamiin on hea mälu, aju ja närvisüsteemi jaoks. B3 vitamiin on antidepressant, mis aitab kaasa heaolu tundele. B6 vitamiin on hea keskendumisvõimele, tujumuutuste ja ärritavuse puhul, uneprobleemide korral ja depressiooni raviks. C vitamiin osaleb raua metabolismis, ajutegevuse parandamiseks ja stressiga kohanemiseks. Raud aga transpordib hapnikku rakkudesse. Fosfor aitab kaasa energia loomiusele ja närvisüsteemi heale funktsioneerimisele. Vask aitab kaasa raua imendumisele ja punaste vereliblede funktsioneerimisele. Magneesium reguleerib und ja aitab paremini kohaneda stressi situatsioonides.

13. Küüslauk pikema eluea heaks.

Küüslauk muudab verd vedelamaks, võitleb põletike vastu, alandab vererõhku, ravib reumat ja liigesehaigusi, alandab asteroskleroosi...

Suured küüslaugu sööjad elavad kauem!


Kommentaare ei ole