{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa tead, kui palju sa peaksid magama vastavalt oma vanusele

Foto : unsplash / Ava Sol    Korralik magamine on tähtis jub...

Foto : unsplash / Ava Sol

 

 Korralik magamine on tähtis juba ainult tervise seisukohalt. Samas on oluline ka teada, kui kaua on sinu vanuses inimestel soovitatav magada. 

Õhtul voodisse heitmine on nii mõnus ja üks meeldivamaid tegevusi. Eriti peale väsitavat päeva. Sageli aga ei maga me piisavalt. Sest täiskasvanud inimestel on nii palju teha, et ei raatsi seda aega magamise peale kulutada. Ja lükataksegi see kallis magamise aeg hilisemale kellaajale. 

Kui teismelistele meeldib terve öö üleval olla ja ärgata lõuna ajal, siis täiskasvanuks saades hakkab see huvi üle minema. Unel on aga meie elus väga tähtis roll, sest me veedame peaaegu veerandiku oma elust magades ning sellest oleneb suurel määral meie tervis. Magamine võib olla ka teguriks, millest sõltub meie oodatav eluiga. 

Teismelised peaksid magama 8 - 10 tundi öösel selleks, et olla heas vormis. 

Suureks kasvades ja täiskasvanuks saades see uneaeg lüheneb. Täiskasvanud töötav inimene peaks magama vähemalt 7 - 9 tundi öösel. 

 

 

Eakad inimesed peaksid magama 7 - 8 tundi. Vajadusel isegi rohkem selleks, et keha saaks korralikult välja puhata, mis selles vanuses hakkab kiiremini väsima. 

Piisav magamine ei ole oluline mitte ainult selleks, et olla puhanud järgmisel hommikul. Hea ja korralik uni on vajalik füüsilise ja ka vaimse tervise jaoks. Unepuudus võib olla mitmete erinevate haiguste põhjustajaks nagu diabeet, nõdrameelsus ning südame-vereringeprobleemid. Magamine on vajalik selleks, et kodu kardiovaskulaarne süsteem saaks puhata. Kui sa piisavalt ei maga, siis väsivad nii süda, kui arterid palju rutem. Lisaks sellele mõjutab magamatus ka tuju. Unepuudus soodustab depressiooni, masenduse ning ärevushäirete teket. 

Lisaks sellele hakkab keha tootma magamise ajal kahte hormooni, mis soodustavad kaalukaotust. Esimene hormoon on leptiin. Leptiin aitab aktiveerida ainevahetust. Teine hormoon on melatoniin. Melatoniin aga soodustab rasvarakkude lõhestumist magamise ajal.

Kommentaare ei ole