{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida on hea teada suvikõrvitsate kohta

  Foto : unsplash / Markus Spiske Suvikõrvits on kahtlemata ...

 

Foto : unsplash / Markus Spiske

Suvikõrvits on kahtlemata suvestaar. Tegemist on taskukohase köögiviljaga, millest saab valmistada palju erinevaid roogi. Suvekõrvitsast võib valmistada panniroogi, kotlette riivjuustuga, vormiroogi jne. Selleks aga, et suvikõrvitsat õigesti ette valmistada nii, et säiliks võimalikult palju vitamiine, tuleb kinni pidada paarist reeglist. 


1. Ära koori suvikõrvitsat

Suvikõrvits ei vaja koorimist. Selle köögivilja viljaliha sisaldab rikkalikult kiudaineid ja vett, antioksüdantide ja karotenoidide kogus on aga kõrgem just koores. 

Kuna suvekõrvitsa koor on sageli liiga mõru, siis selleks, et koorest täit kasu saada, vali kollaseid suvikõrvitsaid, mis on mahedama maitsega. Ja kui sa sööd koorega, siis eelista ikka mahevilju või oma aias kasvatatuid. 


2. Ära vali liiga suuri suvikõrvitsaid

See ei ole tark ei rahakoti jaoks ega maitseelamuse poolest. Sest suvikõrvitsa viljaliha sisaldab 95% vett. Kilohinda arvestades oleks ikkagi kahju rohkem maksta. Eriti sellepärast, et lastes suvikõrvitsal liiga suureks kasvada, muutub viljaliha keskelt käsnjaks ja maitsetuks ning on seemneid täis. Seega vali parem väikeseid suvikõrvitsaid, mis on kõige maitsvamad. 

 

 


3. Ära kuumuta suvikõrvitsat liiga pehmeks

Suvikõrvitsat võib süüa lausa toorelt, seega ei pea teda üle kuumutama nagu baklažaani, mis ei ole toorelt söödav. Suvikõrvits peab aga kuumutamisel jääma krõmpsuv. Kõige parem viis on pakkuda suvikõrvitsat grilltoitude juurde, ta aitab seedimist parandada. Panni peal valmistamise juures peaks kinni pidama sellest, et üle 8 - 10. minuti kuumutada küll ei maksaks. 


4. Maitsesta

Suvikõrvits ei paku küll suurt maitseelamust, pigem heidetakse ette seda, et tegemist on maitsetu ja vesise köögiviljaga. 

Selleks, et lisada suvikõrvitsale maitset, on kõige parem seda teha peale kuumutamist, kui keeduvesi on juba ära aurustunud. Alles siis võid sa julgelt maitsestada suvikõrvitsat soola ja pipraga.

Kommentaare ei ole