{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kaalulangus : kuidas hoida kaalu peale menopausi

  Foto : unsplash / Arseniy Kapran Menopausi ajal hakkavad k...

 

Foto : unsplash / Arseniy Kapran

Menopausi ajal hakkavad kehas aset leidma muutused, mis omakorda põhjustab kaalu tõusu. Kogu rasv hakkab kogunema rohkem kõhuümbruse piirkonda. 

Minda vanemaks inimene saab, seda aeglasemaks muutub tema ainevahetuse reaktsioon. Menopausi näol on tegemist saatusliku etapiga, mis muudab keha talitlust ilma, et inimene oleks muutnud midagi oma eluviisis. Naissuguhormoonide langusega, hakkavad lisakilod liig kergesti kuhjuma, eriti kõhu piirkonda. Naise elus on see periood eriti keeruline tänu kõikidele muutustele, mida see enesega kaasa toob. Lisaks sellele, 50. eluaastates muutub kilpnääre laisemaks ning see soodustab omakorda kaalu tõusu, väsimust, kehatemperatuuri kõikumisi (kuumahood), kõhukinnisust ja veepeetust. Ehk siis mitte midagi rõõmustavat. Selleks aga, et kehakaal päris käest ära ei läheks, tuleks kinni pidada mõnedest headest reeglitest. 

 

 

Kui sa oled harjunud tervisesporti tegema, siis ära seda kindlasti nüüd ära jäta, võimaluse korral sunni end veelgi rohkem pingutama. Sest, see ei ole saladus mitte kellelegi, sport aitab sul muuta rasva lihasteks või siis lihtsalt rasvast vabaneda. 

Samuti tuleb üle vaadata oma toitumine. Unusta loomne rasv (või, koor) ja kasuta taimset ja tervislikke polüküllastamatut rasva (oliiviõli). Alkohol pole sulle kunagi midagi head teinud, teatud ikka jõudes, tuleb alkoholi veelgi vähem tarbida. Alkohol sisaldab liiga palju suhkrut, mille tõttu kilod kuhjuma hakkavad ja just kõhu piirkonda. Lisaks sellele tuleb vältida nii palju, kui võimalik rafineeritud suhkrut oma toitumises. Söö vähe kiiret suhkrut (suhkur, moosid, koogid) ja söö selle asemel aeglast suhkrut (tärklis ja kartul, sai, pähklid ja kuivatatud puuviljad). Ka sool ei tee figuurile head. Parem kasuta vürtse ja maitsetaimi. Kõige rohkem tuleb sul süüa aga köögi- ja puuvilju. 

 

 

Hakates vähem sööma, vähendad sa oma toidukogust ja suurendad kvaliteeti. Ära tarbi enam lahjasid tooteid, sest nendest toodetes on rasv asendatud lisaainetega (paksendavad). Selle asemel vali häid piimatooteid, lahjat liha ning kala ja muidugi palju aed - ja puuvilju. Sa pead samuti jooma vähemalt poolteist liitrit vett päevas. Vesi aitab sul mürkaineid väljutada, ennetada põiepõletikku ning aitab kõhukinnisuse vastu. Roheline tee samuti aitab sul liigsetest kilodest vabaneda tänu oma diureetilisele toimele. Selleks, et vältida osteoporoosi, mille risk muutub menopausiga kõrgemaks, tuleb süüa rohkem kaltsiumi. Selle jaoks tuleb aga valida, mida süüa. Näiteks piimatooted, mis sisaldavad rohkelt küllastunud rasva ja mis on paljudele raskesti seeditavad, võib vahetada pähklite ja seemnete vastu. 


 


Kommentaare ei ole