{ads}

HIDE

Viimased

latest

Ajuinsult : sümtpomid võivad endast märku anda juba 10 aastat varem

Foto : unsplash / Josh Riemer   Selgub, et osad insuldieelse...

Foto : unsplash / Josh Riemer
 

Selgub, et osad insuldieelsed sümptomid võivad tekkida lausa 10 aastat enne insulti. 

Ajuinfarkt ehk isheemiline insult on ajus äkki tekkiv veresoonte ummistus, ajusisene verevalandus leiab aset aga peale ajuarteri lõhkemist. 


 

Kui ajuinsuldi riskiteguriteks on kõrge vererõhk, diabeet, kolesterool ja suitsetamine, siis uus uuring, mille tulemused avaldati väljaandes Journal of Neurology Neurosurgery & Psyhiatry, räägib sellistest sümptomitest, mis võivad avalduda juba 10 aastat varem. 

 

Kiire vaimne taandareng võib ennustada ette ajuinsulti

Teadlased jälgisid 26 aasta jooksul 14 712 uuringutöös osalejat, aastavahemikus 1990 - 2016. Kõik osavõtjad vastasid küsimustikule ning sooritasid teste, mille eesmärk oli mõõta nende mälu, mõistust, väljendusviisi, reaktsiooniaega ning käelist osavust. Uuringu käigus tabas esimene ajuinsult 1662 osavõtjat keskmiselt 80. eluaastates. 

Tulemused näitasid, et inimestel, keda ajuinsult tabas, algas mälu taandareng ligi 10 aastat enne ajuinsulti, võrreldes teiste osavõtjatega, kes olid täie tervise juures. Samuti tekkis neil 2 - 3 aastat enne insulti, raskusi selliste igapäevaste toimetuste sooritamisega nagu riidesse panemine, enese pesemine või siis söögi valmistamine. 

 

 

 

Suuremas riskigrupis on naised

Uuringu tulemused tõestasid samuti, et ajuinsult ohustab rohkem (60%) naisi, kui mehi. Lisaks on ohustatud APOE geeni kandjad, mis tõstab Alzheimeri tõve riski. 

Kognitsiooni taandareng (mälu, taju ja mõtlemine) ning raskused igapäevaste toimetuste tegemisel enne ajuinsulti, viitavad sellele, et ajusisesed kahjustused leiavad aset juba aastaid enne insulti. 

Ajuinsuldi ennetamiseks tuleks aga regulaarselt liikuda, tasakaalustada oma toitumist, piirata alkoholi tarbimist, kontrollida vererõhku ning veresuhkru taset, valvata kolesteroolitaset ning vähendada stressi. 



Allikas : Yahoo.com

Kommentaare ei ole