{ads}

HIDE

Viimased

latest

Vanus ja vananemine: kas me oleme kõik võrdsel tasandil?

  Foto : unsplash / Joshua Hoehne Kas vananemise ees oleme m...

 

Foto : unsplash / Joshua Hoehne

Kas vananemise ees oleme me kõik võrdsel tasandil? Mida eksperdid sellest arvavad.

 

Kas vananemise ennetamiseks on mingi kindel vanusepiir? 

Kuidas ka ei ole, kunagi ei ole liiga vara. Täna me teame seda, et see, mis toimub enne viljastumist, raseduse ajal ning lapse esimestel eluaastatel, on väga oluline tulevase ilmakodaniku tervise jaoks. Mitte kunagi pole ka liiga hilja: hakates tervislikumalt elama, lõpetades suitsetamise ning alustades tervisepordiga, pikendame me oma elu ning parandame tervist ja seda olenemata vanusest.

 

Mida vanus võib öelda vananemise kohta? 

Eriti mitte midagi. On inimesi, kes on 70-aastaselt väga hea tervise juures ja on neid, keda vaevavad juba 40-aastaselt erinevad terviseprobleemid, mis mõjutavad tema elu kvaliteeti. 

 

 

 

Kas imeravim, mis võimaldab kauem elada ja terve olla, tuleb varsti müügile? 

Paljud teadlased unistavad vananemisvastasest imeravimist, mis võimaldaks jääda terveks ka istuva eluviisi korral või siis kõike süües aga tegelikkuses seisneb pikaealisuse saladus ennetamises ja oma tervise eest hoolitsemises. 

 

Kas kõik inimesed vananevad sama kiirusega? 

Ei. Vähemalt väidavad nii Rootsi teadlased, kes on välja selgitanud, et alates 30. eluaastast ei vasta passis olev vanus enam täpselt sinu arterite vanusele. Rootsi teadlased jälgisid kümnete aastate jooksul tuhande inimese elu, mõõtes nende vöö- ja puusade ümbermõõtu, kehamassi, DNA ning mõnede organite seisundit. See uuringutöö selgitas välja, et mõnikord on tõelise vanuse ja keha vanuse vahel väga suur vahe. Seega 38-aastase inimese bioloogiline vanus võib kõikuda 30 - 60. aasta vahel.

Kommentaare ei ole