{ads}

HIDE

Viimased

latest

4 nõuannet, kuidas tõsta immuunsust ja jääda terveks

Foto : unsplash / Denis Altindaz    Vaata, mida ette võtta, ...

Foto : unsplash / Denis Altindaz

 

 Vaata, mida ette võtta, milliseid nõuandeid ellu rakendada ja milliseid vigu vältida selleks, et muuta oma immuunsust tugevamaks. 

Aeg on hakata oma tervise eest rohkem hoolitsema nii, et haigused sind järgmiste kuude jooksul kimbutada ei saaks. Ning hoida kaugel kõik viirused ja mikroobid. Isegi, kui sinu keha loomulik kaitsevõime areneb suures osas välja lapsepõlve ajal, siis meie igapäevased harjumused ka täiskasvanuna võivad mõjutada (kas siis hästi või halvasti) meie kaitsemehhanisme. Hoolitsedes rohkem oma tervise eest paari nädala jooksul, parandad sa juba oma keha kaitsevõimet viiruste vastu. Selleks aga, et seda teha, ei ole mingit imeretsepti vaja, piisab sellest, kui magada piisavalt : liiga vähene ööuni tõstab sinu keha vastuvõtlikkust viirushaigustele; liikuda palju (vähemalt pool tundi iga päev, see alandab hingamisteede riski 40% võrra). Samuti tuleks lõpetada suitsetamine, sest suitsetajate seas on risk külmetushaigustesse ja grippi jääda 34% kõrgem. Sama kehtib ka elektroonilise sigareti kohta: mitmed uuringud on näidanud, et auru sissehingamine - isegi ilma nikotiinita - häirib mõningaid immuunrakke, nende seas makrofaage kopsudes. Ja lõpetuseks tuleb süüa toiduaineid, mis toidavad soolestikku : 2/3 inimorganismi immuunsusest asub soolestikus. Toeta oma immuunsust fermenteeritud ehk kääritatud toiduga, värskete köögi- ja puuviljadega ning kaunviljadega, mis aitavad kaasa organismi normaalsele funktsioneerimisele. Piira suhkru tarbimist, mis muudab keha vastuvõtlikkumaks põletikkudele. 

 

 

 

Immuunsuse tõstmine saab alguse peast

Uuringud on näidanud, et autohüpnoosi ehk enesesisendamise abil on võimalik alandada näiteks õietolmuallergia sümptomeid (ja seega turgutada immuunsüsteemi) või siis tõsta valgete vereliblede arvu ning vähendada ohatise teket. Miks mitte siis järele proovida ja hakata tegelema enesesisendamisega ning tõsta oma keha kaitsevõimet haiguste vastu? 

Selle jaoks tuleb sul sulgeda silmad. Seejärel kujuta ette oma peas, et sa näed ennast peeglist, sellisena nagu sa tahaksid olla. 

Näe ennast tervisest pakatavana, tugeva kehaga, heas füüsilises vormis. Sul on väga hea immuunsus. Näe neid hetki, kui sa said terveks ja kuidas see sind rõõmustas. Kuule inimesi ennast õnnitlemas. Tunne ennast õnnekuna, sest sa oled vaba kõikidest muredest ja terve. 

Kujuta endale ette, kui palju energiat sul on ja kui hea immuunsus sul on, mis kaitseb su tervist. 

Tunne seda jõudu ja tasakaalu. 

Seejärel ava aeglaselt silmad. 

 

Foto : unsplash / Jared Rice

 

Mis sind veel aitab? 

Probiootikumid

Mõned head bakterid, mida meie sooletikust leida võib, soodustavad viirusevastaste molekulide tootmist ning takistavad patogeensetel mikroobidel verre pääseda. Süües sobivaid probiootikume toetad sa nende heade soolebakterite tööd. Tee läbi vähemalt 3-kuune probiootikumide kuur (alla selle võib tulemus jääda märkamatuks). Samal ajal võid süüa ka palju rohelist salatit, mis sisaldavad rohkelt tselluloosi, prebiootilisi kiudaineid, jogurtit jne. 

 

 


D-vitamiin

Talve jooksul saavad meie D-vitamiini varud otsa, D-vitamiin on aga väga oluline selleks, et toota erinevaid lümfotsüüte ja antibiootilisi ühendeid, mis aitavad organismil vastu seista viiruste ja bakterite rünnakule. Mitmed uuringud on näidanud, et D vitamiini toidulisandina võtmine alandab hingamisteede põletiku riski. Kindlasti peavad D vitamiini võtma need inimesed, kes viibivad vähe päikese käes. Eelistada tuleks D3 (loomse päritoluga) vitamiini. 


Tsink

Kui lasta kontrollida oma D vitamiini taset, siis oleks hea mõõta ära ka tsingitase. Kui organismis pole piisavalt tsinki, siis alaneb mõningate immuunrakkude tootmine, nii nagu näiteks interleukiin ja interferoon. Tegemist on kahe "sõnumivahetajaga", mis võimaldavad keha kaitsevõimel omavahel kontaktis olla. Selleks, et tsingivaegust ei tekiks, tuleks süüa rohkem tsinki sisaldavaid toiduaineid (linnuliha ning mereannid) ning vajaduse korral järgida arsti nõuandeid.


Ja mida mitte võtta?  

 

C-vitamiin

Tegemist on hästi populaarse vitamiiniga, mis aitab võidelda väsimuse ja külmetushaiguste vastu, ometi pole veel tõestatud C-vitamiini efektiivsust viirushaiguste vastu. Vastupidiselt D-, A- ja E-vitamiinile ei ole C-vitamiin põletikuvastase toimega. C-vitamiin pakub kaitset ainult profisportlastele. Selleks, et aga organismi turgutada haiguste perioodil, söö palju kiivisid, apelsine, greipi ja marju. 

Siilkübar

Ka siin tundub, et palju räägitakse siilkübara tervislikest omadustest, teaduslikud uuringud ei ole aga andnud nii häid tulemusi. 

Greipfruudi seemnete ekstrakt

Seda peetakse looduslikuks antibiootikumiks, mida paljud loodusravi pooldajad kõrgelt hindavad. Teaduslikke uuringuid selle kohta on aga läbi viidud vähe.

Kommentaare ei ole