{ads}

HIDE

Viimased

latest

Vahemere dieet : tervislik toitumine, mis aitab ruttu kaalust alla saada

Foto : unsplash / Alexandre Chambon    Vahemere dieet ei ole...

Foto : unsplash / Alexandre Chambon

 

 Vahemere dieet ei ole mitte ainult dieet, vaid tervislik toitumine ja eluviis, mis avaldab positiivset mõju tervisele ning aitab üleliigsetest kilodest vabaneda. 

Vahemere dieedi kasulikkusest räägitakse juba üle 50 aasta. Vahemere dieedi näol on tegemist tõelise elamiskunstiga. Dieet ise seisneb Vahemere äärsete elanike toitumisharjumustel.

Tegemist on väga tervisliku ja mitmekülgse toitumisega. Isegi, kui dieedi eesmärk ei ole kaalu kaotamine, kaovad üleliigsed kilod ise. 

 

Vahemere dieet :  printsiibid

Ei saa aga öelda nagu oleks olemas ainult üks ja kindel toitumisviis, mis on omane Vahemere elanikele. Nimelt söövad kreeklased teistmoodi, kui itaallased, kellel omakorda on teistsugused toidumisharjumused, kui prantslastel jne. Aga paljudel neil on siiski mõned ühised nimetajad. Vahemere dieet on ka muutunud sajandite jooksul, seega ei olegi võimalik anda ainult ühte ametlikku nimetust sellele dieedile. 

Vahemere dieedi puhul ei ole mingisuguseid keelatuid toite. Tegemist on lihtsalt toitumisharjumuste jälgimise ja omaks võtmisega. Sa pead ise otsustama, kui palju kaloreid sa tarbid selleks, et kaotada kaalu. Ja olema võimalikult aktiivne. Vahemere dieedi aluseks on peamiselt taimsed toiduained, seetõttu sisaldab ta vähe rasvaineid ning loomseid valke. 

 

 

 

Vahemere dieet :  tervislik

Teaduslikult on tõestatud, et Vahemere maade toitumisviiside harrastajad elavad kauem ning nende seas esineb vähem südame-veresoonkonna haiguseid, vähki, diabeeti ning kroonilisi haiguseid. See eluviis aitab võidelda kognitiivse võimekuse taseme languse vastu, Alzheimeri tõve vastu ning kaitseb depressiooni eest. Vahemere dieet sisaldab rohkesti antioksüdante ja flavonoide ning mõjub seega inimese vaimsele seisundile hästi. Tegemist on väga tervisliku toitumisviisiga ja seetõttu on ta tunnustatud ka kõige paremaks dieediks.

 

Vahemere dieet :  mida süüa tohib? 

Vahemere dieedis on tähtsal kohal hooajalised puu- ja aedviljad, täisteraviljad, oad, pähklid, läätsed, oliiviõli (mis sisaldab rohkelt monoküllastamata rasvhappeid), maitsetaimi, küüslauku, sibulat, vürtse, kala (sisaldab rohkelt omega-3) ja mereande vähemalt 2 korda nädalas. Linnuliha, mune, juustu ja jogurtit (mõõdukalt). Mis puutub jookidesse, siis juuakse vett ja ravimtaimeteed. Mõnikord võib endale lubada ka midagi magusat, punast liha või siis juua klaasike punast veini toidu kõrvale. 

Niipalju, kui soovid, võib süüa : aed- ja puuvilju, pähkleid, seemneid, läätsesid, kikerherneid, kuivatatud ube ja -herneid, kartulit, täisteravilju, saia, maitsetaimi, vürtse, kala, mereande ja oliiviõli. 

Mõõdukalt võib süüa : kanaliha, mune, juustu ja jogurtit.

Harva võib süüa : punast liha

Vältida tuleb : magusaid jooke, suhkru lisamist, töödeldud liha, rafineeritud teravilju, rafineeritud õli ja teisi töödeldud toiduaineid. 

 

 

 

Vahemere dieet :  milliseid toiduaineid eelistada? 

Aedviljad : tomat, brokoli, lehtsalat, spinat, sibul, lillkapsas, porgand, Brüsseli kapsas, kurk jne.

Puuviljad : õunad, banaanid, apelsinid, pirnid, maasikad, viinamarjad, datlid, viigimarjad, melonid, virsikud jne

Pähklid ja seemned : mandlid, kreeka pähklid, makadaamia pähklid, tavalised pähklid, india pähklid, päevalilleseemned, kõrvitsaseemned jne.

Kauniviljalised : oad, herned, läätsed, maapähklid, kikerhernes jne

Mugulad : kartul, maguskartul, naeris jne

Täisteraviljad : kaer, pruun riis, rukis, oder, tatar, täistera nisu, täisterasai ja - makaronid

Kala ja mereannid : lõhe, sardiinid, forell, tuunikala, makrell, krevetid, austrid, krabi, merekarbid

Linnuliha : kana, part, kalkun jne

Munad : kanamunad, vutimunad, pardimunad

Piimatooted : juust, jogurt, kreeka jogurt

Maitsetaimed : küüslauk, basiilik, piparmünt, rosmariin, salvei, muskaatpähkel, kaneel, pipar jne.

Head rasvhapped : oliiviõli extra virgin, oliivid, avokaado ja avokaadoõli

 

Enne dieediga alustamist konsulteeri arstiga. 

 


Kommentaare ei ole