{ads}

HIDE

Viimased

latest

Introverdid, kelle vaikimises peitub jõud

Foto : unsplash / Danil Kuzelev    Nad on üksildased, tagasi...

Foto : unsplash / Danil Kuzelev

 

 Nad on üksildased, tagasihoidlikud, võiks isegi öelda, et osavõtmatud - juba mõnda aega on arvatud, et neil pole oma kohta ühiskondlikus elus. Tegelikult aga on meil neist diskreetse loomusega inimestest, kes eelistavad vaikida selle asemel, et laskuda poleemikasse, nii mõndagi õppida. 

"Mine suhtle inimestega," , "Mis sa istud kogu aeg omaette," , "Miks sa vait oled ja midagi ei ütle?"... Selle pideva lärmi sees on raske üldse midagi öelda, eriti kui tegemist on vaikseloomulise, üksildase, diskreetse ja tagasihoidliku inimesega. Ehk siis inimesega, kes on introvert. 

Millega selgitada ja kuidas õigustada seda, et igasugused rahvamassid mõjuvad meile, introvertidele, väsitavalt ja kui tänapäeva ühiskonna ainus liitev vorm on teistega sotsiaalne läbikäimine? Kuidas teha selgeks inimestele, et me peame olema omaette selleks, et oma mõtetes korda luua ja taastada oma energiat? Et me ei vaiki sellepärast nagu poleks meil midagi öelda.

 

 

2012. avaldas kuulus konverentsipidaja Susan Cain oma kuulsa teose "Vaikuse jõud : introvertsete inimeste jõud maailmas, kus ei osata vaikida". Tema teos on esimene, mis tagab kogu legitiimsuse introvertidele, keda kuni selle ajani on ühiskonnas pigem halva pilguga vaadatud aga kelle näol on ometi tegemist täiesti normaalsete inimestega.

Introvertsed inimesed on harjunud end tundma teistsugustena, erilistena, sobimatutena jne. Neil on raske läbi lüüa elus sellistena nagu nad on. Viimastel aastatel on nad rohkem hakanud sõna võtma tänu sotsiaalvõrkudele. 


Introvertsuse spektrit on pikka aega alavääristatud

Introvertsuse teooria ja termini toob kasutusele analüütilise psühholoogia rajaja Carl Gustav Jung 20.sajandil. Tegemist oli suure Freudi jüngriga, kes teoretiseeris 2 isiksusetüüpi läbi nelja psühholoogilise baasi (mõtlemine, tundmine, aimamine ja tajumine) : ekstravert (huvi on keskendunud välisele maailmale) ja introvert (huvi on keskendunud sisemisele maailmale). 

Sellest polaarsusest tulenevad 8 isiksusetüüpi : (vastavalt siis introvert või ekstravert - mõtlev, tundlik, intuitiivne ja läbinägelik), keda kohtab sageli ka erinevates isiksustestides, kõige kuulsam neist on ehk MBTI isiksusetest

Milline hoiak on kõige iseloomulikum introvertsele inimesele? Kalduvus ruttu väsida peale seltskondlikku läbikäimist ning suurem vajadus üksinduse järele selleks, et end emotsionaalselt taastada.  Ehk siis introvert leiab oma energiat andva allika enda seest, mitte teiste kaudu. Sellele on pikka aega halva pilguga vaadatud ning sellesse on suhtutud eelarvamustega. Introvertseid inimesi on peetud kinnisteks ja ühiskondlikku ellu sobimatuteks. 

 

 

 

Selline arvamus on lääne ühiskonnale omane. Lapsepõlvest saadik sunnitakse meid teistega suhteid looma, rääkima rohkem, mitte olema üksi. Ent see on nüüd muutumas. Enesest parem arusaamine ning sügavam mõistmine toob kaasa rahulolu. Introvertsetel inimestel on õigus elada nii nagu teised ja olla erinev. Neil on õigus soovida, et neid märgataks ka siis, kui nad suud lahti ei tee. Et nende mõtteid võetakse kuulda ja et neil lastakse lõpetada oma laused. 

 

Introvertide head omadused

Ehkki nad palju ei räägi, ei tähenda see nagu mõtleksid nad vähem, kui teised. Neil on muide väga tugevalt välja arenenud vaatlusoskus. Introvertide tugevuseks on see, et nad ei taha olla tähelepanu keskmes. Ja ei võistle teistega tingimata. Ja see on juba väga tugev jõud näiteks meeskonnatöös. 

Selline inimene ei haara sõnavõttu enda kätte koosoleku ajal, ei hakka kedagi ründama,  oskab kuulata ning viib oma töökohustusi ellu rahulikult, kasutades ära oma analüüsioskust. 

Tänu nendele headele omadustele on ta ka hindamatu nõuandja. Ekstravertsetele inimestele meeldib, kui nende tutvusringkonnas on introverte, sest viimased oskavad kuulata. Lisaks sellele pööravad introverdid teistele inimestele sama palju tähelepanu, kui iseendale. 

 

 

 

Aga see pole veel kõik. Lisaks sellele, et introverdid oskavad hästi kuulata, suudavad nad ka paremini autonoomselt töötada. 

Tööalasest sfäärist väljas, saab introvert aga väga hästi iseendaga hakkama. Vastupidiselt energiavampiiridele, kelle näol on sageli tegemist halbade kavatsustega ekstravertidega.  

Introvertide jõud seisneb emotsionaalsetes võimetes, mis ongi tema tugevuseks. Need suured mõtisklejad, kes on tihti väga tundlikud, murravad sageli pead millegi üle. Ja mille pärast? Sest nad salvestavad välise maailma stimulatsioone. 

Introvertseid inimesi puudutab palju rohkem nende ümber toimuv, nad salvestavad ümbritseva energia, emotsioonid ja tunded ja teiste inimeste hoiaku väga täpsete detailidena. 

Ekstavert otsib teisi inimesi ja katsub oma elu põnevaks muuta, sest see paneb teda end elavana tundma. Introvert läheb sinna, kus ta hing leiab rahu. See on tegelikult tarkus, mida nad õpetavad aina kiiremini elavale ühiskonnale. Sest igas autos on pidur sama tähtis, kui gaasipedaal.


 


Kommentaare ei ole