{ads}

HIDE

Viimased

latest

5 raviva toimega toiduainet

  Foto : unsplash / Matilda Belman Gripilaadsed vi...

 

Foto : unsplash / Matilda Belman

Gripilaadsed viirused : punane kapsas

Kui sul on külmavärinad, halb enesetunne, peavalu, väike palavik... siis tõenäoliselt oled sa külma saanud. Selleks, et end turgutada, on punane kapsas sinu parim abiline. Nimelt sisaldab punane kapsas mikroobi- ja põletikuvastaseid väävliühendeid ( glükosinolaat ja isotiotsüanaad). Punane kapsas on ka C vitamiini allikas (18,7 mg 100g kohta) ning omab immuunsussüsteemi kaitsvat toimet. Selleks, et kapsast paremat kasu saada, on soovitav seda süüa toorelt. 

Punast kapsast tuleks süüa iga päev 60 - 80g päevas, kuni enesetunde paranemiseni. Apteekri nõuanne: kõige parem on süüa punast kapsast riivituna, sest nii omastab organism kõige paremini kapsas leiduvaid väävliühendeid. Sa võid lisada kiivit, mis sisaldab rohkesti C vitamiini või maitsestada pressitud tsitrusemahlaga (apelsini või sidruni).

Tervisesalati retsept : (2 inimesele) Riivi porgand, sibul ja pool punast kapsast. Lisa 30g rosinaid. Kastmeks võid panna 250 g naturaalset kohupiima + 1 tl sinepit + poole sidruni mahl + pipar

 

 


Unetuse vastu : riis

See teravili on mitmekordselt kasulik, sest ta sisaldab trüptofaani : tegemist on rahustavat toimet omava aminohappega. Lisaks sellele sisaldab riis ka B6 vitamiini, mis soodustab trüptofaani paremale omastamisele organismi poolt. Jaapanis läbi viidud uuring tõestas, et riisi söömine aitab parandada une kvaliteeti. 

Parema une jaoks süüa õhtul 100 g riisi õhtusöögi kõrvale. 

Apteekri nõuanne: Eelista täisterariisi, milles on rohkem B6 grupi vitamiine, kui valges riisis. 

Magustoiduna süües võid sa riisile lisada karamelli kastet, õunaviile või marju.


Kolesterooli vastu : must küüslauk

Must küüslauk sisaldab S-allüültsüsteiini : tegemist on väävliühendiga, mis on kaks korda tugevama antioksüdantse toimega, kui tavaline küüslauk. Just see molekul muudab kolesterooli ainevahetust, täpselt samuti nagu statiinid, mida kasutatakse liigkolesterooliveresuse raviks. Must küüslauk aitab alandada halva kolesterooli ja triglütseriidide taset veres ning tõsta hea kolesterooli ehk HDL (mis omab kaitsvat toimet) taset. Teine S-allüültsüsteiini kasulik omadus on see, et ta aitab reguleerida vererõhku tänu kaaliumile (811 mg 100 g kohta).

Süüa 1 küüslauguküüs päevas. Sa võid soovi korral küüslauku ahjus küpsetada ja süüa nagu Å¡okolaadi. Ja halva hingeõhu pärast pole ka vaja muret tunda. 

Apteekri nõuanne: ära söö küüslauku õhtul ega hilisel pealelõunal, sest küüslaugul on stimuleeriv toime ja ta võib takistada magama jäämist.

 

 

 

Iivelduste vastu : ingver

Ingver aitab iivelduste vastu. Maailma Terviseorganisatsioon on 1999. aastal tunnistanud ametlikult ingveri iiveldusevastast toimet. Ingveris leiduv gingerool blokeerib seedeelundite ja aju 5-HT3 närviretseptoreid. 

Võtta 1 tl ingveripulbrit iivelduse korral. Soovi korral võib segada jogurti sisse. 

Apteekri soovitus: ingverit võib ka toorelt süüa. 

Seedeprobleemide korral : sega 1 liitri vee sisse 3 suure sidrunimahl, 3 - 4 tl ingverit ja 50 g suhkrut (soovi korral).

Foto : unsplash / Brands&people

 


Kaariese vastu : parmesani juust

Juust on tõeline tervete hammaste sõber. Sest juust sisaldab rohkelt kaltsiumi ja fosforit, mis on väga olulised kaariese vastaseks kaitseks ning mineralisatsiooni juures. Parmesani juust sisaldab 980 g kaltsiumit ja 630 g fosforit 100 g kohta, sellepärast tuleks just seda juustu eelistada. 

Hammaste kaitseks süüa 30 - 40 g juustu päevas.

Apteekri nõuanne : Parmesani juustu võib asendada ka teiste juustusortidega


Kui toit on meie esimene ravim, siis ei asenda see siiski arstivisiiti. Seega, kõik looduslikud ravimid on mõeldud siiski kasutamiseks neile, kellel ei ole tõsiseid terviseprobleeme. Alati on hea pidada oma arstiga eelnevalt nõu. 


Kommentaare ei ole