{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kontrolli oma südame tervist

Foto : unsplash / David Travis      Prantsuse kirurg Mi...


Foto : unsplash / David Travis

 

 

 Prantsuse kirurg Michael Cymes õpetab, kuidas kontrollida oma südame tervist. Tegemist on pingutust nõudva testiga, mida tehakse üldiselt kardioloogi juures aga mida võib teha ka kodus. Loomulikult ei saa võrrelda arsti juures tehtud testi sellega, mida inimene ise kodus teeb aga mingi tulemuse ta siiski annab.

Selleks, et kontrollida oma südame tervist, alusta pulsi mõõtmisega randmelt puhkeajal. 

Puhkeajal, see tähendab, et sa istud rahulikult 10 minutit, seejärel leia õige arter (kaelal või randme peal) ja loe pulssi minuti jooksul. Kui see on tehtud, siis pane tulemus kirja. See on esimene etapp.

Teine etapp : soorita 30 kükki hoides käsi sirgelt ees, jalad puusade laiuselt. 45 sekundi jooksul lasku kükki ja tule algasendisse tagasi, hoides jalgu kindlalt maas. Kohe, kui sa oled harjutuse ära teinud, siis mõõda pulssi 10 sekundi jooksul, korda tulemust 6-ga ja pane kirja. 

 

 

 

 

Seega: esimene arv on südamelöökide arv puhkeajal, teine peale füüsilist pingutust. 

Viimane etapp : mõõda pulssi 1 minut peale kükkide tegemist. Alguses mõõda 15-sekundi jooksul pulssi ja korruta 4-ga. 

Sul on nüüd kolm arvu, võta taskuarvuti välja ja liida need arvud omavahel. Seejärel lahuta 200. Ja jaga 10-ga. Tulemuseks saad sa arvu, mis jääb 0 - 15 vahele. 

Tegemist on taastumise näitajaga, mis aitab sul paremini aru saada oma südame seisundist. 

Kordame üle: Sa liidad omavahel südamelöökide arvu puhkeajal + südamelöökide arvu peale kükkide tegemist + südamelöökide arvu peale 1 minuti järgset taastumist. Seejärel lahutad sellest summast 200 ja jagad 10-ga. 

 

 

 

 


Kui su tulemus on kõrge, on su süda väsinud: sa pead rohkem liikuma ja sporti tegema. 

Mida kõrgem su tulemus on, seda rohkem pead sa oma südamele tähelepanu pöörama. 

Kui su tulemus jääb 0 - 5 vahele, on su süda põhimõtteliselt hea tervise juures. 

Kui su tulemus jääb 5 - 10 vahele, pole ka midagi hullu lahti. 

Mida rohkem su saadud arv ligineb aga 10-le, seda tõsisem on su südame olukord.

Sa pead südant treenima ja selleks ei ole mitut võimalust: sa pead hakkama rohkem liikuma ja sporti tegema. Jookse, sõida rattaga, uju, sõua - kõik kardiotreeningud on siin omal kohal.

Ja kui tulemus on üle 10? Sellisel puhul pead sa aru saama, et su süda on väsinud. Ja kui süda väsib, siis kannatab kogu organism selle all. Sellisel puhul ei ole spordiga tegelemine enam mitte võimalus, vaid kohustus. Ja samuti peaksid sa pöörduma arsti poole, kes oskaks sulle paremat nõu anda.



Kommentaare ei ole