{ads}

HIDE

Viimased

latest

14 märki sellest, et su hing on väsinud

Foto : unsplash / Alex Boyd   ...

Foto : unsplash / Alex Boyd

 

 Rasketel aegadel annab keha sulle sellest märku, et su hing on väsinud. 

Sul võib olla tunne, et sa lihtsalt veedad päevi hommikust õhtusse. Kui sul on olnud palju läbielamisi, võib su hing olla väsinud ja vajab puhkust. 

 

14 märki, mis viitavad sellele, et su hing on väsinud

 

1. Sa tunned kehalist kurnatust

Emotsionaalne kurnatus väljendub sageli läbi füüsilise kurnatuse. Väikesed ja lihtsad tegevused nõuavad sinult rohkem energiat ja pingutusi, kui varem. 

Sa tunned väsimust hoolimata sellest, et sa magad piisavalt ja sageli rohkem, kui varem. Teistel kordadel ei leia sa und, sest igasugused mõtted käivad su peast läbi ja ei lase sul magada. 

2. Sa ei oska oma tundeid väljendada

Sa ei suuda sõnadesse panna oma tundeid. Sa ei leia selleks õigeid sõnu. Kui keegi huvitub sellest, kuidas sul läheb, ei oska sa seda selgitada. Sa ei tea ise ka, mida sa tunned - viha, kurbust, pettumust või kõike korraga - ning vastad sageli õlgu kehitades, et sa oled ilmselt lihtsalt väsinud. 

 

 

 

 

3. Sa tunned sisemist tühjust

Peale esimest kurbuselainet või peale tugevaid emotsioone võid sa tunda tühjust. Sul on tunne nagu oleksid sa ilma tunneteta. See takistab sul mõneks ajaks tunda ka halbu tundeid ent ei lase tunda ka selliseid häid tundeid nagu rõõm ja õnn. Sa oled nagu kinni kusagil hallis ruumis ja ei saa sealt välja. 

4. Sa ei suuda enam naerda

Millal sa viimati naersid? Näiteks telekat vaadates või sõpradega? Kui su hing on väsinud, siis suure tõenäosusega pole sa juba ammu naernud. Sa lihtsalt ei suuda naerda praegu. On normaalne, et peale traagilist sündmust ei suuda inimene naerda ent, kui see kestab juba mitu kuud, siis selle taga olla juba depressioon. 

5. Sa ei tunne ennast nii nagu tavaliselt

Sa ei tunne end peeglist ära. Vaadates vanu pilte on sul tunne, et sa ei ole enam see, kes sa olid enne. Enne olid sa lõbus ja rõõmsameelne. Valu, traumad ja läbielatud elukogemused muudavad inimest paratamatult. Sa võid tunda nagu oleks su elust midagi puudu või midagi olulist ära võetud. Sellisel puhul peaksid sa rääkima mõne spetsialistiga või terapeudiga, kes oskaks sind aidata.  Terapeudid ei aita ainult vaimsete probleemide korral vaid nad olemas ka nende jaoks, kellel on raske periood käes ja kes vajavad abi nendest üle saamiseks. 

 

 

Foto : unsplash / Zach Guinta

 

6. Sul on motivatsioonipuudus

Kui inimene on positiivselt meelestatud, siis on kerge olla samal ajal motiveeritud. Kui sa pead aga võitlema raskustega (lahutus, lähedase surm, vallandamine), siis võib kogu motivatsioon lihtsalt kaduda. Motivatsioonipuudus võib endast märku anda töö juures, kodus, isikliku hügieeni puhul, kui sa lihtsalt ei suuda enam teha asju nii nagu varem. Voodist tõusmine hommikul võib juba ise tekitada raskusi.


 

7. Valu, füüsiline ebamugavus ning raskustunne

Väsinud hing võib endast märku anda läbi füüsilise valu või ebamugavustunde. Sa võid tunda :

  • Lihasvalu
  • Nägemishäireid
  • Seedeprobleeme
  • Peavalu
  • Vilinat või kohinat kõrvades
  • Pearinglust

Kui sümptomid ei kao, oleks hea pidada nõu arstiga. 

8. Sa oled segaduses

 

Foto : unsplash / Fa Barboza

Sul on tunne nagu elaksid sa udu sees. Sa lihtsalt elad päev- päeva järel ja teed kõike automaatselt. Õhtu jõuab kätte ilma, et sa ise ka teaksid, kuidas sa midagi õieti tegid. 

9. Sa kardad oma tundeid

Sa ei tea kunagi, milline tunne sind järgmisel hetkel valdab. Iga kord, kui sa tunned ennast hästi tead sa, et juba järgmisel hetkel võib kurbusehoog sinust võitu saada taas. Sa oled nii emotsionaalne ja õrn, et piisab vähe selleks, et su silmad pisaratega täituksid : mõni laul, mõni koht, mõni lõhn - kõik võib tekitada sinust kurbust. 

 

 

 

 

10. Sul on tunne nagu oleksid sa üksi

Isegi, kui sa oled teiste inimeste seas, tunned sa end üksi. Sa tunned end üksi oma mõtete ja tunnetega. Nagu oleksid sa üksi oma kurbusega, samal ajal, kui teised elavad rahulikult ja rõõmsalt sinu ümber. Sul on tunne, et sa ei ole hea ja isegi, kui on inimesi, kes sind hindavad ja armastavad, on sul tunne, et seda tehakse pigem haletsusest. Sa oled kade nende peale, kelle elus tundub nagu probleeme ei olekski. Ja sa ei suuda tunda head meelt, kui keegi saab lapse, parema töökoha, abiellub, kolib jne. Sa ei saa aru, miks kõiki selliseid asju juhtub teistega aga mitte sinuga.

11. Sa kannatad ärevushäirete ja masenduse all

Kui su ärevushäired on kestnud juba liiga kaua, peaksid sa konsulteerima mõne spetsialistiga. Masendus ja ärevushäired võivad olla aga seoses traumajärgse stressiga. Võib-olla tekitab tulevik sinus hirmu. Vanasti teadsid sa, kuhu poole sa sammud, nüüd tundub kõik aga mõttetu ja tühi. 

12. Sa hoiad halbu inimesi oma elus

Trauma või lähedase kaotuse tõttu võid sa hoida halbu inimesi oma elus. Selline inimene võib olla osa sinu minevikust, kellest sa ei suuda lahti lasta või siis kardad sa teda maha jätta ebakindla tuleviku pärast. Kahjuks ei lase see sul aga oma eluga edasi liikuda. 

 

 

 

 

13. Sa eraldad end teistest inimestest ja tahad olla palju üksi

Kui inimene ei suuda olla õnnelik, siis eraldab ta end teistest, sest tal ei ole piisavalt vajalikku energiat, et olla koos teiste inimestega. Ta leiab vabandusi, et mitte kohtuda teistega ega helista tagasi, kui tema vastu huvi tuntakse. Ta ei taha oma elust ega hingeseisundist teistele rääkida.

14. Sa ei suuda süüa või sööd liiga palju

Foto : unsplash / Michael Fousert

 

Rasketel perioodidel käituvad inimesed erinevalt. Mõned näiteks ei suuda üldse süüa, toidu maitse ise juba muutub vastumeelseks. Teiste jaoks on söök emotsionaalne lohutus. 


Kõik need sümptomid võivad viidata ka depressioonile, sellepärast on kõige õigem rääkida terapeudiga ja saada nii kõige paremat abi. 

Samuti katsu oma hinge toita. Sunni end tegema asju, mis teevad sulle head, kuula oma keha, võitle kurbuse vastu. Söö mitmekülgselt ja tervislikult, tee tervisesporti, hoolitse enda vaimse ja füüsilise tervise eest. Maga piisavalt aga mitte liiga palju. Veeda rohkem aega sõprade ja lähedastega. Käi looduses. Mediteeri. Tegele joogaga. Kuula rahustavat muusikat. Tee seda, mis toidab hinge. 

Katsu muuta negatiivset mõtlemist ja sundida seda positiivseks. Kõige rohkem teebki sageli hingele haiget ennasthävitav sisemine hääl, mis sind kunagi rahule ei jäta. Räägi endaga nii nagu sa räägiksid oma parima sõbraga. Kui negatiivsed ja halvad mõtted tulevadki pähe, siis muuda need positiivseteks. Haara mõtetel sabast kinni, peata nad ja muuda nende sõnastust. Halbu aegu tuleb ikka ette aga kui sa neist üle saad, siis paremad on alles ees.



 



Kommentaare ei ole