{ads}

HIDE

Viimased

latest

Magustoidud ja küpsetised lihavõttepühadeks

Foto : unsplash / Jennifer Burk      Šokolaadišarlott  ...

Foto : unsplash / Jennifer Burk

 

 

 Šokolaadišarlott

 

 

 

 

 Šokolaadikreemi valmistamiseks :

160 g musta šokolaadi

3 muna + 3 munavalget

20 g suhkrut


Vahukoore jaoks :

6 cl vahukoort 30%

2 sl suhkrut


30 Savoiardi küpsist

12 cl vett + 30 g suhkrut siirupi valmistamiseks


Sulata šokolaad veevannil. Eralda munavalged munakollastest. Vahusta munakollased suhkruga kuni segu muutub heledamaks ning on vahtu läinud. Sega hulka sulatatud  šokolaad. 

Vahusta munavalged aga mitte liiga kõvaks. Lisa munavalged vähehaaval šokolaadisegule ringjate liigutustega. Aseta vaht, mis veel natuke vedel, külmkappi šarloti valmistamise ajaks. 

Siirupi valmistamiseks aja vesi ja suhkur keema ning sega, kuni siirupi valmimiseni. 

Pista küpsised siirupisse ja pane seejärel 20 cm koogivormi äärtele ning põhja peale. Kalla seejärel pool vahust koogivormi, seejärel kata siirupis immutatud küpsistega. Kalla seejärel ülejäänud vaht koogivormi ning pane vähemalt 4 tunniks külmkappi. 4 tunni möödudes valmista vahukoor ning kata kook vahukoorega, selleks kasuta peene otsaga pritskotti.  

 

 

 

 


Mangokreemiga lihavõtte küpsised

 

 

 

Küpsiste valmistamiseks:

110 g suhkrut

100 g võid

1 muna

250 g jahu


Mangokreemi valmistamiseks:

200 g mangosid

0,5 sidrunit 

1 muna

1 tl maisitârklist

50 g suhkrut


Valmista mangokreem 

Mikserda mango viljaliha poole sidruni mahlaga kuni saad ilusa sileda püree

Sega see püree suhkru, muna ja maisitärklisega veevanni peal olevas kausis, kuni segu pakseneb. Seejärel oota, kuni segu jahtub.

Küpsiste jaoks sega suhkru pehme võiga, kuni see muutub ühtlaseks massiks. Lisa muna ja sega. Lisa jahu ja sega. Vormi taigen ja pane külmutuskappi pooleks tunniks. 

Soojenda ahi 180°. Rulli tainas laua peal lahti (tainas peab jääma üsna õhuke) ja lõika välja munakujulised kujud. Ümmarguse väiksema vormiga lõika poolte küpsiste keskele auk. Ülejäänud pooled moodustavad põhja. Küpseta umbes 12 minutit (olenevalt ahjust ja küpsiste paksusest 10 - 15 minutit). oota, kuni küpsised jahtuvvad ja seejärel pane üks ilma põhjata küpsis teise peale ja kaunista mangokreemiga. Peale raputa tuhksuhkrut.  

 

 

 

 


Pavlova koogikesed (6 tk)

 

 

 

 

Besee valmistamiseks

4 munavalget

225 g suhkrut

 

Ganache valmistamiseks

100 g valget  šokolaadi

300 ml vahukoort

vaniljet


Kaunistamiseks

50 g musta šokolaadi


4 munavalget

marju omal soovil


Soojenda ahi 180°. Eelsoojenda suhkur ahjus, et ta paremini munavalgetega sulaks. Selle jaoks pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile suhkur, kata teise küpsetuspaberiga ning pane 10 minutiks ahju. Samal ajal vahusta munavalget köögirobotiga. Kui suhkur on valmis, pane robot kõige võimsama kiirusega tööle, kuni sa suhkru ahjust välja võtad, seejärel lisa suhkur ühe korraga ning vahusta, kuni visplitipud tekivad munavalge vahule. 

Pane ahju temperatuur 90°. Pane ahjuplaadile küpsetuspaber ja joonista 6 umbes 8 cm läbilõikega ringi (aga keera leht ringi seejärel, et su kirjutusvahendi jälg ei puutuks kokku pavlovatega. Võta koogi kaunistamiseks vaja minev pritskott, tähekujulise otsikuga ning täida see beseega. 

Seejärel alusta teokujuliselt ringide tegemist põhja tegemiseks, seejärel kaks ringi koogi ümber äärte tegemiseks. Ära muretse, kui see ei õnnestu ja ei jää ilus. Kui sul jääb beseed üle, siis tee väikeseid besee tupsusid küpsetuspaberi peale, et koogikesi kaunistada. 

Pane ahju 3 tunniks. Selleks, et teada saada, kas su koogid on küpsenud, võta üks koogike välja ja vajuta õrnalt põhja peale. Kui sul on tunne, et see pole piisavalt tugev, siis hoia veel koogikesi ahjus pool tundi. Seejärel võta ahjust koogid välja ja lase jahtuda. 

Ganache valmista eelmisel õhtul. 

Sulata valge šokolaad ja pane kaussi. Soojenda 100 ml vahukoort potis. Kui koor on keema hakkamas, kalla ta valge šokolaadi sisse ja sega korralikult. Seejärel lisa ülejäänud 200 ml vahukoort ja vanilje. Kata toidukilega ja hoia külmutuskapis 24 tundi. Sellel ajal, kui sa beseed valmista, võta ganache külmutuskapist ja vahusta, kuni ta sarnaneb vahukoorele. 

Sulata must šokolaad. Pintsli abiga määri beseekorvide põhi ja seinad šokolaadiga, nii ei puutu ganache otse kokku beseega ja see ei lähe kohe pehmeks. Lase šokolaadil taheneda paari minuti jooksul. Selle aja see valmista marjad ette ja lõika nad pooleks vajadusel. Pritskoti või lusika abil täida beseekorvikesed ganache'ga ja kaunista vastavalt oma maitsele.  

 

 

 

 

 


Lihavõttejänkud (5 tk)





50 g piima

1 pakk kuivpärmi

250 g jahu

1 muna

50 g suhkrut

100 g vahukoort

1/2 tl soola

šokolaaditükke silmade jaoks ja 1 munakollane määrimiseks

Sega piim ja pärm omavahel, seejärel lisa 250 g jahu, 1 muna, 100 vahukoort, 50 suhkrut ja pool tl soola. Sõtku taignaks 12 minuti jooksul. Seejärel pane tainas kaussi ja lase soojas kohas seista tund aega. Kui tainas on kerkinud, siis tõsta jahuga kaetud lauale. Kui tainas kleepub liiga palju sõrmede külge, lisa jahu. Jaga tainas 5 võrdseks osaks (93 g ). Vormi jänkud moodustades keha spiraalikujuliseks, seejärel lisa taignaring pea jaoks ja vormi kõrvad ning saba. Pane küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Lase seista pool tundi kuni tund puhta rätiku all. Soojenda ahi 180°. Pane šokolaaditükid silmadeks ja määri jänkud munakollasega.  Küpseta veerand tundi .


Tibuküpsised

 

 

 

1 muna

125 gmandlijahu

250 g jahu

125 g suhkrut

125 g võid

toiduvärve

suhkrumassi 

 

Lõika või tükkideks, sega ja lisa suhkur. Sega korralikult, lisa muna. Lisa jahu ja mandlijahu. Sega. Moodusta pall ja hoia 30 minutit külmutuskapis. Soojenda ahju 180 °. Rulli tainas lahti jahuse laua peal ja lõika välja tibukujulised küpsised. Pane küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 12 - 15 minutit. Võta suhkrumass ja lisa kollast toiduvärvi, kata sellega jahtunud küpsised. Noka jaoks kasuta oranzi toiduvärvide ja silmade jaoks erinevat. 

Kommentaare ei ole