{ads}

HIDE

Viimased

latest

27. veebruari täiskuu - vaata, miks sa magad vähem sellel ööl!

  Foto : pixabay / Pezibear   Sellel laupäeval 27. veebruar...

 

Foto : pixabay / Pezibear

 

Sellel laupäeval 27. veebruaril tõuseb taevasse Lume Täiskuu, olles selle aasta kuukalendri teine täiskuu. Värskete uuringute järgi selgub, et täiskuu mõjutab tõesti meie une kvaliteeti.

Uuring avaldati teaduslikus väljaandes Science Advances. Teadlased uurisid 98 Argentiinas asuva Qom linna elaniku une kvaliteeti 3 - aasta jooksul, võttes arvesse ka seda, kas inimestel oli kodus elekter või mitte. Tulemused olid üsna üllatavad, sest uuringute käigus selgus, et 3 - 5 päeva enne täiskuud, magasid inimesed keskmiselt 46 - 58 minutit vähem, kui tavaliselt ja seda ka siis, kui taevas oli pilvine.

 

 

 

 

Veelgi üllatavam oli asjaolu, et teadlased viisid samasuguse uurimistöö läbi Seattle linnas Ühendriikides ja tulemused olid üsna sarnased, ehkki kõigil uurimistöös osalenutel oli kodus elekter. 

Nende uurimistööde tulemused kinnitavad, et inimeste une kvaliteet on sünkroniseeritud kuu faasidega, olenemata sotsiokultuursest taustast ja sellest, kas inimene elab maal või linnas. 


Minevikupärand

Teadlased usuvad, et kuul ja valgusel oli suur roll meie esivanemate elus ja tõenäoliselt oleme ka meie alal hoidnud selle alateadvusliku instinkti. Selgub, et hoolimata keskkonnast magavad inimesed vähem ja on palju aktiivsemad, kui kuu valgus on suurem. 

Teine arvamus seostub maa külgetõmbe - ehk gravitatsioonijõuga, mis on seotud täiskuu mõjuga. Näiteks mõjutab täiskuu tõususid ja mõõnasid. 

Raske on uskuda, et see oleks lihtsalt puhus juhus, kui inimesed täiskuu ajal halvasti magavad - on teadlaste järeldus. 




Allikas : cnews.fr

Kommentaare ei ole