{ads}

HIDE

Viimased

latest

Paljud eakad veedavad nädalaid ilma, et neil kellegagi rääkida oleks

Foto : unsplash ...

Foto : unsplash
 

 Palju on neid eakaid inimesi, kes veedavad mõnikord lausa nädalaid ilma, et neil oleks kellegagi rääkida ja ilma, et nad näeksid ühtegi inimest. 


 

Meie ühiskond vananeb ja üksilduse probleem on eakate seas tõusulainel. 

Üksilduse põhjuseid on aga mitmeid: inimene vananeb, tema eakaaslaste hulk väheneb. Lastel ja nende peredel on aga oma elu. Vananemisega kaasnevad paratamatult ka tervisehäired, liigutuste tegemine muutub raskemaks selle tõttu, et kaob paindlikkus; samuti tekivad mäluprobleemid ja jõud hakkab kahanema. Liikumisprobleemide tõttu muutub raskemaks ka läbikäimine nende inimestega, kes elavad samas läheduses. Vanadusega kaasnevad kuulmisprobleemid aga muudavad omakorda suhtlemist raskemaks.

 

 

 

Kuidas üksildus tervist kahjustab? 

Eakate inimeste juures läbiviidud uuringud on näidanud, et üks inimene kolmest tunneb end üksi ja see mõjub tervisele halvasti. Üksildus avaldab mõju mälule, füüsilisele heaolule, eluea pikkusele ja vaimsele tervisele. 

Paljud uuringud kinnitavad, et krooniline üksindus lühendab veelgi rohkem eluiga, kui ülekaal või istuv eluviis ja on tervisele sama kahjulik, kui suitsetamine.

Sotsiaalne isolatsioon ja üksildus võivad aga tekitada kõrget vererõhku, südame-veresoonkonna haiguseid, ülekaalu, immuunsuse nõrgenemist, ärevushäireid, depressiooni, kognitiivsete võimete kahanemist ja Alzheimeri tõbe. 

Need eakad aga, kes tegelevad hobidega ja käivad ringides, elavad kauem, on paremas tujus ja muidugi paranevad nende kognitiivsed võimed.

Suurbritannias läbiviidud uuringud näitasid, et üks eakas inimene kolmest suhtleb nädala jooksul ainult kolme inimesega. See, mis teeb olukorda veelgi murelikumaks, on see, et osalejate seas oli ka neid, kes veedavad terve nädala ilma, et nad näeksid teisi inimesi. 

Inglismaal asuv organisatsioon Age Uk tegi kampaania "Donate Your Words", et aidata võidelda eakate üksilduse vastu.

Kampaania mõte on teadvustada probleemi olemasolu ja julgustada inimesi ütlema kasvõi lihtsalt tere oma eakatele naabritele, kutsuma neid kohvi või teed jooma, või siis lihtsalt pakkuda neile abi mõningate kodutööde juures.

 

 


Kuidas võidelda eakate üksilduse vastu? 

Esimene asi, mida sa teha võid, et aidata, on lihtsalt kuulata. 

Julgustage eakaid osalema tegevustes, mis neile huvi pakkuda võiksid. Teine võimalus on suhelda eaka inimesega ja veeta temaga aega, õppida temalt näiteks midagi. Kindlasti on tal teisi teadmisi, kui sinul. Võib-olla oskab ta hästi käsitööd teha või malet mängida. Võib-olla teab ta häid retsepte, mida sina omakorda teistele võid edasi jagada. See on selline lõbus viis, mis võimaldab teil koos aega veeta ja anda neile võimaluse selleks, et jagada oma teadmisi teistega.

Vananemine võib olla raske aga üheskoos võime me aidata eakaid inimesi, et nad ei tunneks end üksi, lihtsalt sellega, et me nende vastu huvi tunneme ja hoiame nendega regulaarselt ühendust. 

Lihtne tere naabrile hommikul tööle minnes või kiire telefonikõne emale või isale võib muuta teise inimese terve päeva ilusaks. 



Kommentaare ei ole