{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas aidata lähedast, kes tarvitab liiga palju alkoholi?

Kuidas päästa inimest, kellega koos sa elad?  Selle kohast otsust vastu võtta saab aga ainult alkoholismi all kannatav inimene i...

Kuidas päästa inimest, kellega koos sa elad? 

Selle kohast otsust vastu võtta saab aga ainult alkoholismi all kannatav inimene ise. Sina võid olla tema kõrval, teda toetada ja aidata tal mõista, et tal on probleem aga ainult tema ise võib selle otsuse ise vastu võtta, et ta jätab alkoholi tarbimise maha.

 

Foto : unsplash

 

Alkoholism on tõsine probleem, mis puudutab paljusid inimesi. Lisaks sellele, et alkoholism toob kaasa tõsiseid terviseprobleeme, tekitab see haigus probleeme ka teistest eluvaldkondades. 

Kui alkohoolik on oma probleemist aru saanud ja alustanud raviga, vajab ta nende inimeste abi, kes teda ümbritsevad: nende tuge, kaastunnet, mõistmist ja kannatlikkust. Kuidas sina saad aga aidata oma elukaaslast, kes on alkohoolik? 

 

Alkoholism

Alkoholismi all on tegemist tugeva sõltuvusega, nii füüsilise, kui psühholoogilisega, alkoholi järele.

Alkoholism on häire, mis tekitab sõltuvust alkoholist. Seega erineb ta alkoholiga liialdamisest, millele on võimalik piiri panna.

Alkoholismi peetakse sarnaseks haigusega, mis tekitab tugevat füüsilist sõltuvust ja mille tagajärjel ei ole võimalik joomist lõpetada, sest vajadus alkoholi järele takistab seda. Lisaks sellele tahab alkohoolik aina rohkem juua selleks, et tunda sama mõju nagu tavaliselt, tema organism aga kohandub järk-järgult joodud alkoholi kogustega.

Lisaks sellele tekitab alkoholism ka psühholoogilise sõltuvuse ja sellisel puhul on joomist tõesti raske maha jätta ilma spetsialistide abita.

Nii nagu kõik sõltuvusharjumused, võib alkohol panna ohtu inimese elu ja tervise. Alkohol puudutab tugevalt nii vaimsel, kui kehalisel pinnal sõltuvuses oleva inimese tervist ja samuti tema lähedaste oma.

Juba selle tõttu tuleks probleemi teadvustada, otsida abi ja alustada raviga. Kuidas teda aga aidata? 

 

 

 

Aita inimesel mõista probleemi

Ainult alkohoolik ise võib otsuse vastu võtta ja alustada raviga. Teda ümbritsevad inimesed võivad teda hoiatada aga mitte teda sundida.

Sa võid   aidata inimesel mõista seda, et tal on probleem. Seda selleks, et teda aidata ja toetada aga mitte selleks, et panna teda ennast süüdi tundma.

Näiteks ei tohi sa öelda: "Sa muutud väljakannatamatuks, kui sa jood ja lähed hulluks ära." Me peame olema võimalikult kaastundlikud ja delikaatsed, ilma otseselt inimest ründamata. Parem on alustada nii: " Ma tean, et see on raske, aga..." , "Ma mõistan sind küll, aga..."

Esimene etapp on probleemi tunnistamine, sellest võime me rääkida mõistvalt ja arusaavalt, et teda panna mõistma tema sõltuvusprobleemist.

Samuti pead sa rääkima temaga sellest siis, kui ta on kaine. Absoluutselt mõttetu on rääkida sellest purjus inimesega. 

Ent sa pead ka aru saama, et enamik alkoholi küüsis olevaid inimesi eitavad probleemi olemasolu. See, kui sa tahad neid aidata ja probleemi teadvustada, võib tunduda rünnakuna või süüdistuste esitamisena.

Sa ei saa sundida kedagi ennast ravima, kui inimene ise seda ei taha. Sinu roll on teda aidata probleemi mõista ja ei midagi muud. Kui inimene ennast aga ravida ei taha ja ei näe ise probleemi, siis ei tohi sina end sellepärast süüdi tunda.

 

Ära aita alkohoolikul juua

Võib-olla palub inimene, et sa läheksid ostaksid talle alkoholi. Võib-olla ei taha ta minna poodi ise pudeleid ostma ja häbeneb seda, võib-olla ei ole ta selleks piisavalt kaine ja palub sinul teha seda enda asemel.

Sa pead kindlasti sellest keelduma. On väga tähtis, et sa näitaksid välja, et sa ei ole nõus sellega ja näed selles probleemi. Kui ta tahab juua, siis peab ta seda tegema ise oma vahenditega. Sa ei tohi aidata inimest sellel allakäigutrepil.

Samuti võib juhtuda, et su elukaaslane otsib vabandusi, et minna välja klaasikest jooma. Kui sa näed, et ta eesmärk on ainult jooma minna, siis ei tohiks sa teda lubada ja peaksid jääma endale kindlaks. 

 

 

 

Otsi spetsialistide abi

Tänu professionaalsele abile ja spetsiaalsele ravile on võimalik tänapäeval inimesi aidata ning neid ravida. 

Krooniliste alkohoolikute arv, kes on suutnud end terveks ravida alkoholismist, on aga väga madal. Kui su elukaaslane on oma probleemi endale teadvustanud ja otsib abi, siis toeta teda.

Olemas on tugirühmi ning spetsialiste, kes aitavad sõltuvusest vabaneda. 

Omalt poolt võid sa aidata spetsialisti leidmisega ning minna koos elukaaslasega erialase spetsialisti juurde ning uurides, kuidas sa peaksid toimima ja mida tegema, et ravi annaks häid tulemusi.

Lisaks sellele võite te teha koos midagi ühist ja kindlasti ilma alkoholita. Näiteks minna koos kursustele, spordisaali või jalutama. Ära unusta, et alkosõltlane peab õppima uuesti elama ja lõbutsema ning elu nautima ka ilma alkoholita.

 

Väldi stressirohkeid olukordi, mis tekitavad soovi juua

Seda on alati soovitatud aga see soovitus on veelgi tähtsam, kui inimene on alkoholi võõrutusel ehk ravil. Tähtis on vältida seda, et inimene taas jooma hakkaks. Sa pead ennetama neid olukordi, mis võivad tekitada soovi juua ja neid seega vältima. Stress ja pinged tekitavad soovi juua ja see muudab võõrutust raskemaks.

Sa pead olema tähelepanelik ja ettenägelik. See ei ole lihtne aga sinu elukaaslane vajab su tuge ja kannatlikkust. Ära süüdista teda, sest ta on haige. Ära ründa teda, sest tal on tõsine probleem. Sa pead teda mõistma ja pakkuma talle oma tuge, olema olemas ja aitama teda alkoholi võõrutuse ajal.

Ära unusta, et sa ei saa aidata kedagi, kes ei taha paraneda. Ära tunne end süüdi, kui sa ei saa hakkama, vähemalt oled sa andnud endast parima.

 

Kommentaare ei ole