{ads}

HIDE

Viimased

latest

Halb ülemus võib oma alluvad haigeks teha

  Töö juures esinev stress on sama halva mõjuga tervisele, kui suitsetamine. Lisaks sellele, halva ülemuse alluvuses töötamine tekita...

 

Töö juures esinev stress on sama halva mõjuga tervisele, kui suitsetamine. Lisaks sellele, halva ülemuse alluvuses töötamine tekitab emotsionaalseid kannatusi, mis võib omakorda viia raske depressioonini.


24% inimestest kannatavad stressi all töö juures. Peamised stressi põhjused on nõudmised, mida töö juures esitatakse, teisel kohal ajapuudus ja kohanemisraskused. Ja stressi all kannatavad rohkem naised, kui mehed.

75% ameeriklastest jagavad arvamust, et ülemustel on tööstressi juures oluline roll mängida. Halva iseloomuga ülemus, kes ei suuda ega taha mõista oma alluvaid, on sama halva mõjuga oma töötajate tervisele, kui suitsetamine. Hullem veel, kui selline olukord peaks kestma kuid ja isegi aastaid, siis võib see omakorda kaasa tuua tõsiseid terviseprobleeme. Kahjuks aga paljud inimesed ei saa oma töökohta vahetada, kartusest töötuks jäämise või siis harjumuste pärast.
 
 
 


Milline on stressi mõju tervisele? 

Stressisignaalid aktiveeivad kehas halvad rakud. Kui stress kestab aga kaua, järgneb sellele kurnatus. Selle tagajärjel hakkab keha üha rohkem tootma hormoone, mille ülesanne on stressi vähendada ja see omakorda nõuab organismilt lisaenergiat. Liigne kortisooli tootmine, takistab uute neuronite tootmist selles aju piirkonnas, mis on vastutav inimese tuju eest ja see olukord võib viia omakorda depressioonini.

Samuti võib stress põhjustada immuunsüsteemi nõrgenemist, nahaga seotud põletikke, unetust, südeme-veresoonkonna probleemide tekkimist, diabeeti ja veelgi hullem - vähki.

Kuidas stressi kontrolli all hoida? 

Koosta plaan:

- pane paberile kirja kõik see, mida sa tegema pead ja mis sul teha on vaja töö juures ning niipea, kui sa oled ühe kohustuse lõpetanud, tõmba see nimekirjast maha.

- kasuta oma emotsionaalset intelligentsi ning enesekontrolli selleks, et oma tundeid kontrolli all hoida.

- nädalavahetustel ja õhtul lülita välja arvuti ja telefon.
 
 
 


Kuidas kontrollida stressi halva ülemusega koos töötades?

Kõigepealt tee enesele selgeks, et sa ei saa ülemust vahetada aga sa võid võimalikkuse piirides õppida teistmoodi reageerima selleks, et end kaitsta.

On olemas erinevaid ülemusetüüpe, kes on ebasümpaatsed, sallimatud, stressi tekitavad või tagakiusajad.

Despoodist ülemus

Olles täiuslik türann, katsub selline ülemus igal moel oma alluvat alandada ja teda tasakaalust välja lüüa, tekitades temas pideva hirmu ja aukartuse.

Tähtis on vältida igasugust arvamuseavaldust ja mõtteavaldust sellise ülemusega ja mitte tema mänguga kaasa minna. Ning katsuda niipalju, kui võimalik, alal hoida emotsionaalset tasakaalu.

Ülemus: mission impossible

Tihti täiesti organiseerimatu, annab selline ülemus oma alluvatele mitu kohustust korraga ja tekitab alluvates ebaõigluse tunde.

Kõige parem on kirja panna kõik see, mis sinu kohustuste hulka kuulub ja täita neid, tehes linnukese iga kord tehtud töö taha.
 
 
 


Ülemus, kes ainult tööle elabki

Sellise ülemuse kõrval tekib tihti eraelu puudumise ja väsimuse tunne.

Keskendu oma objektiividele, jää avatuks ülemuse ideedele, samal ajal esitades talle konkreetseid küsimusi nagu vahendid ja projekti elluviimiseks vajaminev aeg.

Väga efektiivne ülemus

Selline ülemus armastab end ületada, ta nõuab efektiivsust kõikidelt oma töötajatelt ja tema vastas tunned sa end ruttu ebakompetentsena ja alaväärtustatuna.

Ebasümpaatne ülemus

Selline ülemus jätab mulje nagu ei meeldiks talle üldse mitte keegi, ta vihastub kergesti ja ta on tugevate eelarvamustega.

Kõige olulisem on mitte võtta tema tujumuutusi ja vihahooge isiklikult. Kui ta on vihane, siis tahab ta, et talle jääks õigus, sellepärast väldi temaga igasugust õiguse taga otsimist, ära mine liiga emotsionaalseks ega isiklikuks.  Märgi ära asjad, mis talle meelt mööda ei ole ja ära hakka teda nendega enam provotseerima.




Kommentaare ei ole