{ads}

HIDE

Viimased

latest

Emotsionaalne koorem - kurnatud naiste sündroom

   Tõenäoliselt ei tea paljud, kui suur koorem lasub just naiste õlgadel,  kes peavad oma aega jagama töö ja kodu vahel, kell...

 


 Tõenäoliselt ei tea paljud, kui suur koorem lasub just naiste õlgadel,  kes peavad oma aega jagama töö ja kodu vahel, kelle õlgadel on peaaegu kõik majapidamisetööd ja laste kasvatamine. Kõik see moodustab emotsionaalse koorma, mida naine juba sajandeid on harjunud kandma. 

Uuringute järgi tegelevad  just naised rohkem kodutööde ja laste kasvatusega. Meeste roll kodus piirneb sageli lambipirni vahetuse ja prügi välja viimisega. Ülejäänud majapidamistööd jäävad aga naise kanda. Kui sellele lisandub veel ametialane koormus ja sellega kaasnev stress, siis pole imestada, miks naised tunnevad end kurnatuna ja vaimselt koormatuna.

Kui meeste jaoks seondub vaimne koormus peamiselt ametialase stressiga, siis naised - kelle töökoormus sageli on suurem tänu sellele, et nad teevad kaks korda rohkem kodutöid, kui mehed - peavad kõike organiseerima ja planeerima. Lisaks sellele ei tohi ta unustada ka oma isiklikku tööd.

 

 

 

Meestel on aga vaimsest koormusest oma arusaam, sest nad ei täida oma ülesandeid nii nagu naised seda teevad ja organiseerivad oma aega teisiti.

Paljude naiste jaoks kõige suurem probleem ei olegi majapidamistöödega kaasnev ebavõrdsus, vaid kohustus kõige peale mõtelda, kõike planeerida ja kõigel silma peal hoida. Seega peab naine võtma enda peale perenaise kohustused ja tegelema kõikide aeganõudvate kodutöödega, samal ajal, kui mehed niidavad aeg-ajalt muru ja teevad mõnikord väikeseid remonditöid, mida võiks ka hobiks nimetada. 

Mehed sageli ei märkagi seda koormust, mida naised kannavad. Naine, kes tunneb vajadust kõike kontrollida ja hoida kõigel ise silma peal, ei jäta tihti mehele ruumigi enda aitamiseks. Paljud naised ei tahakski, et mehed rohkem vaeva näeksid ja neile isegi meeldib oma meeste ja pere eest hoolitseda. Kui naine aga tunneb end kodutöödest kurnatuna ja väsinuna, siis peaks ta jätma mehele võimalust samuti kodutöödega tegelemiseks, isegi, kui ta selle nimel paariks päevaks kodust peaks eemalduma, et anda mehele aimu majapidamistöödega kaasnevast koormusest. 

Iseennast tuleb aidata, see on kõige tähtsam, kui muidu ei saa, siis tuleb abi leida väljaspoolt. Isegi, kui paljud naised tunnevad end süüdi, kui kodu pole alati korras ja paljud tööd ootavad oma järge - tähtis on ka see, et naine enda ja oma vaimse tervise eest hoolt kannaks, õpiks oma stressi maandama ja töökoormust jagama.



Kommentaare ei ole