{ads}

HIDE

Viimased

latest

Milliseid toiduaineid sa peaksid vältima, kui sul on kilpnäärme talitlushäired

 Kilpnäärme häirete korral või siis lihtsalt profülaktika mõttes, oleks hea vältida mõningaid toiduaineid, mis võivad mõjutada kilpnä...

 Kilpnäärme häirete korral või siis lihtsalt profülaktika mõttes, oleks hea vältida mõningaid toiduaineid, mis võivad mõjutada kilpnäärme tööd.

 


 

Kilpnääre on kaela eesosas asuv liblikakujuline elund, mis toodab hormoone ning osaleb ainevahetuse juures. Kilpnääre on hädavajalik selleks, et olla hea tervise juures, sest ta reguleerib metabolismi: tuju, kaalu, seksuaalsust jne. Kui kilpnäärme töös esineb häireid, sis võib see kaasa tuua mitmeid erinevaid terviseprobleeme.

 

Millised toiduained võivad kilpnäärme kahju  teha?


1. Suhkrurikkad toidud ja joogid

Kui sul esineb kilpnäärme talitlushäireid, siis pead sa tasakaalustama suhkru taset veres ja selle jaoks on kõige olulisem vältida kõiki suhkrurikkaid toiduaineid (eriti sellisel juhul, kui sul on autoimmuunne kilpnäärmehaigus).

Suhkrurikastel toiduainetel on negatiivne toime kõhunäärme funktsioonidele, mis võib põhjustada insuliini resistantsuse ja selle kaudu vallandada kilpnäärme töö häired ning tuues kaasa hormoonitaseme langust. Seega tuleks süüa nii vähe suhkrut, kui võimalik.

 

 

 

 

2. Praetud toidud

 

Kui sul on kilpnäärme ravi peal ja sa võtad ravimeid, siis peaksid sa vältima praetud toite, mis sisaldavad liiga palju transrasvu, mis takistavad kilpnäärme talitlust ja hormoonide tootmist. 

 

3. Soja

 

Sojatooteid peaks tarbima võimalikult vähe, sest soja võib põhjustada kilpnäärme probleeme ja takistada ravimite toimet kilpnäärme ravi korral.

 

4. Ristõielised köögiviljad

 

Isegi, kui ristõielised köögiviljad on tervise seisukohalt väga olulised ja tasakaalukad, siis kilpnäärme probleemide korral peaks neid pigem vältima. Nimelt sisaldavad kaalikas, redis, naeris, kapsas ja mädarõigas goitrogeene, mis takistavad organismil joodi omastada.

Aeg-ajalt võib endale ikkagi lubada natuke neid köögivilju süüa aga hästi väikses koguses korraga. 

 

 

 

 

 

5. Kohv

 

Liigne kohvi tarbimine võib tekitada kilpnäärme töös häireid (mõõdukas tarbimine probleeme ei tekita). Liiga palju kohvi võib häirida kilpnäärme funktsioone ja põhjustada neerupealiste väsimuse. Kohvi juues vabastavad neerupealised selliseid hormoone nagu (adrenaliin ja noradrenaliin), mis tõstavad vererõhku, stimuleerides veresooni. 

 

6. Gluteeni sisaldavad tooted

 

Gluteenitooted sisaldavad sellist valku nagu gliadiin, mis inimkeha jaoks on täiesti võõras. Kilpnääre aga toodab ensüümi, mille struktuur sarnaneb gliadiinile, põhjustades transglutaminaasi.

Seega gluteeni sisaldavaid tooteid tarbides, vallandab immuunsüsteem rünnaku gliadiini ja sellele sarnaneva kilpnäärme ensüümi vastu. Kilpnääre võib kannatada veel kuus kuud peale gluteeni tarbimist viimase tekitatud kahju pärast, seega protsess on väga pikk. Kui sa kannatad kilpnäärme autoimmuunhaiguse käes, siis peaksid sa regulaarselt gluteenitalumatuse testi tegema. 


Kommentaare ei ole