{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kui sa oled ikka veel oma eksiga sõber, siis võid sa olla psühhopaat - vähemalt väidavad nii teadlased!

Tegemist on teadusliku uuringuga, mis võib rõõmustada neid, kellele nende või uue elukaaslase eks rahu ei anna. Kelle eksid pidevalt helist...

Tegemist on teadusliku uuringuga, mis võib rõõmustada neid, kellele nende või uue elukaaslase eks rahu ei anna. Kelle eksid pidevalt helistavad, kirjutavad, tahavad kokku saada, midagi laenata, abi saada jne. 

Uuringutöö viidi läbi Ameerika Ühendriikides Oaklandi linna ülikoolis ning uuringu tulemused tõestasid, et nendel inimestel, kes jäävad ka edaspidi suhtlema oma eksiga, on sageli psühhopaadi tunnused. 


unsplash @ mehranbiabani

Kuidas siis teha: suhelda oma eksiga ka peale teie suhte lõppu või mitte? 

Kas see võib tuua midagi halba kaasa? 

Jah, muidugi võib ka vana suhe soojeneda. Aga mis puutub ekside vahelisse sõprusse, siis on arvamusi seinast seina. Mõned lausa pooldavad seda ja ei näe selles midagi imelikku, teised on kategooriliselt vastu. Eriti ohtlik on see sellisel juhul, kui mõlemal kaaslasel on tunded veel hellad ja mõned märgid viitavad, et ka tuha all on söed veel alles kuumad. Siis võib selline asi olla muret tekitav. Ja selline sõbralik ühise õhtu veetmine võib ruttu voodis lõppeda vanaeda aegade mälestuseks. 





Psühhopaatidele iseloomulikud jooned

Ühe teise uuringu järgi, mille tulemused avaldati 2017. aasta ajakirja Personality and Individual Differences väljaandes, toodi välja, et nendel inimestel, kes tahavad eksiga sõbraks jääda ka edaspidi, on sageli psühhopaatidele iseloomulikud jooned ja neil võivad esineda sellised sümptomid nagu psühhoos, nartsissistlik isiksusehäire ja sadism. Või lihtsalt pahatahtlikkus. Tavaliselt selliste häirete puhul puudub empaatiavõime, siit ka põhjus, miks eks võib mõnikord helistada ka täiesti süüdimatult kell 3 hommikul.

Käid sa oma eksiga ikka veel läbi ja kas te olete head sõbrad? 

Uuringutöö viidi läbi 861 osavõtja peal, kellelt uuriti, milline on nende suhe oma eksiga. Tulemustest selgus, et nendel inimestel, kes oma eksiga tihti veel suhtlesid, olid psühhootilised ja nartsissistlikud isiksusejooned ning nende suhe eksiga polnud sugugi ehitatud üles omakasupüüdmatutel või lihtsalt headel eesmärkidel.





Paljudel kordadel eksiga suhtlemine võimaldas hoida alal ligipääsu teatud infole, rahale või siis hoopis seksile. Lisaks sellele on psühhopaadid tavaliselt kenad inimesed ja nad tegutsevad nii osavalt, et keegi midagi aimatagi ei oska.

Sellised inimesed loovad enda ja oma eksi vahel teatud määral sõltuvussuhte, millest on raske vabaneda. Nad on nagu krokodillid, kes koguvad endale toitu kivide alla ja iga kord, kui isu peale tuleb, võtavad nad ampsu. 





Tavaliselt on tegemist inimestega, kellel on must hingeelu, jäädes nendega ka edaspidi ühendusse, võib see muutuda traumeerivaks. 

Õnneks ei kehti see mitte kõikide inimeste puhul ja on ka neid, kes suudavad omavahel ka peale lahku minekut suhelda ning ilma, et neil oleks mingeid halbu kavatsusi. Kui aga selline läbikäimine peaks muutma sind või sinu eksi õnnetuks, siis on aeg midagi ette võtta ja see suhtlemine lõpetada.

Kommentaare ei ole