{ads}

HIDE

Viimased

latest

Köögiviljad, mis võivad tervisele olla kahjulikud

Mõned aedviljad ja taimed võivad organismi hoopis mürgitada, kui neid tarbida toorelt või kuumutamata. Mõned taimed võivad isegi raskendada...

Mõned aedviljad ja taimed võivad organismi hoopis mürgitada, kui neid tarbida toorelt või kuumutamata. Mõned taimed võivad isegi raskendada joodi omastamist, nitraate sisaldavate köögiviljade liigne tarbimine võib aga kaasa tuua tervisehädasid.


unsplash @ benjaminmanley



Üldiselt on köögiviljad tervisele kasulikud oma vitamiinide -, mikro- ja makrotoitainete ning kiudainete sisalduse poolest. Osad köögiviljad sisaldavad aga tervisele ohtlikke aineid. 

Eelkõige puudutab see neid köögivilju, mida pole säilitatud õigetes tingimustes. 

Soovitatav ei ole süüa üleküpsenud baklažaane, rohelisi tomateid ja kartuleid, mida on kevadeni hoitud. Roheline kartul ja tomat on mürgised, sest nad sisaldavad mürgist solaniini. Solaniin on looduslik mürk, mis tekitab närvisüsteemi häireid ning urineerimiprobleeme. 







Samuti tuleks vältida tooreste aedubade söömist, mis sisaldavad sellist toksiini nagu fütohemaglutiniin - tegemist on valguga, mis tekitab toidumürgitusnähtusi. Lisaks sellele võivad kaunviljalised sisaldada mükotoksiine. 

Erinevate krooniliste haiguste all kannatavatel inimestel on soovitatav hoiduda mõningate köögiviljade söömisest, mis võivad haigusnähte ainult raskendada. 

Ristõielised köögiviljad võivad takistada joodi omandamist. Selle tõttu ei ole nad soovitatavad kilpnäärme alatalitluse all kannatavatele inimestele (kui kilpnääre ei tooda piisavalt hormoone).





Mõru maitsega köögiviljad aga nagu redis, võivad aga raskendada selliste krooniliste haiguste kulgu nagu seedesüsteemi- ja kõhunäärme vaegused.

Nitraate sisaldavad köögiviljad

Liiga palju nitraate sisaldavad peet, spinat, petersell, kapsas (eriti kapsa südamik), porgand ja kurk. Kuna nitraate saab ka teistest allikatest, siis võib liigne nitraadikogu organismile kahjulikuks saada.



Allikas: sptuniknews.com

Kommentaare ei ole