{ads}

HIDE

Viimased

latest

Heade koduperenaiste käitumisjuhend aastast 1950!

Milline oli ideaalne abikaasa ja koduperenaise elu 1950ndatel aastatel? ...

Milline oli ideaalne abikaasa ja koduperenaise elu 1950ndatel aastatel?


giphy

1950ndate aastate naine oli ennekõike ema ja koduperenaine, kelle roll oli hoolitseda oma koduse majapidamise eest, kasvatada lapsi ja oodata oma meest õhtul koju. Vähemalt väidab seda 1955. aasta väljaandes Housekeeping Monthly ajakirjanumber. Juba artikli pealkiri on paljutõotav: "The Good Wife's Guide" ehk siis "Hea abikaasa juhend". Artikkel sisaldab erinevaid näpunäiteid ja nõuandeid, kuidas olla täiuslik ja kuulekas abikaasa oma abikaasale ja annab väikeseid näpunäiteid, kuidas oleks kõige parem erinevates olukordades toimida. Tänapäeval võib see tunduda üle mõistuse käiv ja iganenud vaatenurk, aga selline oli paljude naiste elu sellel ajastul vähemalt lääne ühiskonnas.






Mõned tähelepanekud ja väljavõtted:


1. "Planeeri varakult järgmise päeva õhtusöök valmis, et seda soojalt serveerida oma abikaasale niipea, kui ta koju jõuab. See näitab talle, et sa tema peale mõtled ja hoolitsed tema vajaduste eest. " 


2. "Meestel on koju tulles kõht tühi, korralik eine on vajalik selleks, et oma meest väärikalt ja meeldivalt vastu võtta."


3. "Veerand tundi enne oma abikaasa koju tulekut, katsu leida natuke aega selleks, et end valmis sättida: korrasta oma meiki, kammi juuksed ilusti soengusse ja tee end ilusaks. Sinu mees on pidanud nägema terve päeva väsinud inimesi - seega pead sina olema laitmatu."


4. "Ole rõõmus ja innustav. Sinu meest tegi terve päeva väsitavat ja tüütut tööd, sinu mure on hoolitseda tema lõbustamise eest ja hoolitseda, et tal igav ei hakkaks."






5. "Enne seda, kui su mees koju jõuab, tõmba harjaga kogu elamine puhtaks, et toad korras oleksid ja kusagil tolmu ei paistaks."


6. " Talvel tee ahju tuli oma mehe koju tulekuks, et ta saaks kamina või ahju kõrval rahulikult puhata. Nii tunneb ta end hästi ja on rahus, see omakorda tekitab ka sinus hea enesetunde. Oma abikaasa eest hoolitsemine tekitab sinus kindlasti väga suure isikliku rahulolu."


7. "Sea valmis ka lapsed : kammi ja harja nende juuksed ning hoolitse, et nende näod oleksid puhtad. "


8. "Lapsed on aarded ja nii peavad nad ka käituma. Tehke vähem lärmi, kui su abikaasa koju jõuab ning julgusta lapsi vait olema. Samuti ei tohiks enam tolmuimejaga ega muude kodumasinatega müra teha sellel hetkel, kui mees on juba koju jõudnud peale väsitavat tööpäeva."




9. "Võta alati oma abikaasast vastu hea tuju ja rõõmsa meelega. Võta ta vastu suure ja siira naeratusega ning väljenda innukalt oma soovi olla kõigiti tema meele järele."


10. "Ükskõik, kui suur pole ka sinu vajadus oma abikaasaga rääkida ja kui suuri pingutusi see sinult ka ei nõua - mehe koju jõudmine pole kindlasti soodus hetk sellekes, et hakata teda oma jutuga väsitama. Tema isiklikud jutud on palju olulisemad, seega lase oma mehel esimesena rääkida."


11. "Õhtupoolikud on kõige eelistatumad hetked. Ära kurda, kui su mees jõuab koju hilja või kui ta läheb välja sööma (või midagi muud tegema) ilma sinuta. Sa peate mõistma ja aru saama, et su mehe maailm on täis kohustusi, millest ta peab kinni pidama ja samuti stressi, ning sa peate talle võimaldama oma aega lõdvestumiseks."





12. " Hea abikaasa eesmärk on teha kodust koht, kus valitsevad rahu ja vaikus ning kus tema abikaasa saab end välja puhata."


13. "Ära võta kunagi oma abikaasat vastu, hakates oma muresid kurtma või rääkides talle oma probleemidest ega kaevates oma elu üle."


14. "Sinu mehe mugavus ja heaolu on sinu prioriteediks. Pane oma mees istuma mugavasse tugitooli ja serveeri talle sooja või külma jooki, vastavalt tema soovile. "


15. "Masseeri oma mehe kõrvu ja võta tema kingad jalast. Räägi temaga alati õrnal ja hoolitseval toonil."


16. " Ära laida ega kritiseeri tema otsuseid ega tegusid. Sa ei tohi unustada, et sinu mees on teie kodus perepea ja võib alati talitada oma hea äranägemise järgi. Sul ei ole õigust talle ega tema otsustele vastu vaielda."


17. "Hea abikaasa teab, kus tema koht on."








Kommentaare ei ole