{ads}

HIDE

Viimased

latest

Raviva toimega toidud

 Mõned toiduained, lisaks oma toiteväärtustele, omavad ka teistsuguseid kasulikke omadusi - tegemist on tõeliste looduslike ravim...

 Mõned toiduained, lisaks oma toiteväärtustele, omavad ka teistsuguseid kasulikke omadusi - tegemist on tõeliste looduslike ravimitega.

Näiteks küüslauk, mis kaitseb südame-veresoonkonna haiguste eest muutes verd vedelamaks, jõhvikad jällegi aitavad ära hoida põiepõletikku. Need toiduained sisaldavad palju kasulikke proteiine ja vitamiine ning aineühendeid, millel on raviv või haigusi ennetav toime: taniin, alkaloidid, saponiinid ning väävlit sisaldavad ühendid nagu antotsüaniin, allitsiin, polüfenool, füstosterool, terpeen, terpenoid... 

Allitsiin näiteks, küüslaugus leiduv väävliühend, on antiseptilise, bakterivastase ja diureetilise toimega. Koos teiste küüslaugus leiduvate ühenditega on küüslauk kasulik südame-veresoonkonnale ja aitab kaasa kolesterooli reguleerimisele. Õunas (aga ka pirnis) leiduvad fütosteroolid, aitavad alandada vere kolesterooli taset ja on vähivastase toimega. 

 

unsplash @ joannakosinska


1. Granaatõun

Granaatõunas leidub rikkalikult antioksüdante. Mitmed erinevad uuringud on tõestanud, et granaatõuna mahl aitab südame-veresoonkonda tervena hoida: mahla juues vähenevad aterosklerootilised muutused arteriseintel, samuti halva kolesterooli tase, aitab alandada kõrget vererõhku. Laboratooriumiuuringud on näidanud, et granaatõuna mahl aeglustab mõningate vähivormide kulgu, takistades vähirakkude arengut (eesnäärme, jämesoole, rinna). Regulaarne granaatõuna mahla joomine parandab vereringet ja aitab ennetada südameinfarkti ja insulti. Lisaks sellele puhastab granaatõun organismi mürkainetest. Granaatõun on sama hea toimega, kui apteegiravim. Samuti tugevdab ta immuunsust ja pidurdab vananemist. Organismi kaitsvaid bioaktiivseid antioksüdante on granaatõunas aga palju rohkem, kui punases veinis. 

 

 

 


2. Mustikas

Mustikas on antiseptilise, diureetilise ja antioksüdantse toimega. Mustikas aitab ravida selliseid vereringe häireid, nagu veenilaiendid, hemorroidid ja veenipõletik ehk flebiit. Mustikas toob leevendust ka menstruatsioonitsükli valudele ja ennetab põiepõletikku. Mustikad aeglustavad vananemisprotsessi ning erinevate haiguste kulgu. Marjad aitavad hästi nägemisprobleemide korral. Mustikas aitab ka maksaprobleemide korral ning ravib seedehäireid. Mustikad on kasulikud terviseparandajad.


3. Sibul

Sibul on antiseptilise ja põletikuvastase toimega. Sibul aitab hästi nina-kõrva-kurgu probleemide korral. Tänu oma diureetilisele toimele, aitab ta hästi tursete ja veepeetuse vastu. Samuti aitab ta hüpoglükeemia vastu. Sibul aitab tervist turgutada aga parem on teda süüa toorelt, kui kuumutatult, sest kuumutamise korral hävinevad sibula lenduvad väävlit sisaldavad ühendid. Sibul aitab ennetada vähki ja toimib põletikuvastaselt. Lisaks sellele teeb ta naha ilusaks ja annab ilusa jume. Samuti muudab luud tihedamaks ja aitab kaasa luude heale tervisele. Ning muidugi on sibul hea südame vastu, aidates reguleerida kolesterooli taset ja vererõhku. 


4. Naeris

Naeris on tervise seisukohalt üks parimaid juurvilju, aidates kaasa seedetöö parandamisele. Naeris aitab maohäirete puhul. Ta on diureetilise toimega, sageli soovitatakse põiepõletiku puhul. Samuti toob ta leevendust reumahaigetele.  

 

 

 

 


5. Õun

Õun parandab seedimist ja on diureetilise toimega. Ta aitab reguleerida sooletööd ja toob leevendust kõhukinnisuse ja kõhulahtisuse puhul. Õunad aitavad ka põletiku korral. Uuringud on täheldanud märkimisväärset halva kolesterooli langust nende juures, kes regulaarselt õunu söövad. Õunad aitavad ennetada ka südamehaigusi, reguleerides vererõhku ning puhastades organismi mürkainetest. Samuti aitavad õunad ennetada vähki. Nagu öeldakse: 1 õun päevas hoiab arstid eemal. 


6. Küüslauk

Küüslauk on väga tugeva antiseptilise toimega, millel on bakteri- ja põletikuvastane toime. Küüslauku võib kasutada nohu või kerge gripi ravi juures (selle jaoks hingata sisse pressitud küüslaugu lõhna). Küüslaugust on ka abi kõhulahtisuse puhul ning maokrampide korral. Samuti kaitseb ta südant ja parandab vereringet, muutes verd vedelamaks. Küüslauk aitab alandada ka halva kolesterooli taset. Ja lisaks kõigele kaitseb küüslauk vähi vastu. Hea on arvesse võtta, et küüslaugu raviv ja kasulik toime püsib ainult siis, kui küüslauku süüa toorena. Kuumutatuna kaotab küüslauk kõik oma kasulikud omadused. 


7. Jõhvikad

Jõhvikamahl aitab ennetada põiepõletikku, aidates uriini happelisemaks muuta ning takistades põletiku vallandamist.  Jõhvikad tugevdavad immuunsust, tõstes organismi kaitset haiguste vastu. Samuti tugevdavad jõhvikad südame-veresoonkonna tervist ja ennetavad vähki, alandades vähirakkude teket. Jõhvikad on looduslikud antibiootikumid, mis ravivad mitmeid erinevaid haiguseid. Jõhvikad on kasulikud ka seedesüsteemi toetamiseks, ergutades maomahla eritust. Jõhvikad aitavad alandada ka palavikku ning neist on abi külmetushaiguste puhul.

 

 

 

 

8. Porgand

Porgandil on kehvveresuse vastane, diureetiline, laksatiivne ehk lahtistav toime, antiseptiline ja parasiidivastane toime. Keedetud porgandis leiduvad kiudained aitavad reguleerida sooletööd. Tooreste porgandite söömine aitab aga kolesterooli taset alandada (tänu pektiinile, mida ta sisaldab). Porgandit soovitatakse ka reuma ja artriidi puhul. Porgandi näol on tegemist tõelise vitamiinipommiga, mis on organismile väga kasulik. Porgandil on ka vananemise - ja vähivastane toime. 


9. Sidrun

Sidrun on üks parimatest looduslikest ravimitest. Ta on antiseptilise, reumavastase, bakterivastase, diureetilise, kolesterooli alandava toimega. Samuti aitab sidrun hingamisteede probleemide korral. Sidrun toetab ka südame tervist, alandades südamehaiguste riski ning aidates reguleerida kolesterooli. Sidrun aitab vähendada vähiriski ja parandab seedimist.






Kommentaare ei ole