{ads}

HIDE

Viimased

latest

9 sümptomit, mis viitavad C vitamiini vaegusele

 Vitamiinide- ja mineraalidepuudus leiab sageli aset tänu halbadele toitumisharjumustele. Kui keha ei saa piisavalt toitaineid, siis ...

 Vitamiinide- ja mineraalidepuudus leiab sageli aset tänu halbadele toitumisharjumustele. Kui keha ei saa piisavalt toitaineid, siis ei saa organism optimaalselt funktsioneerida. Inimese organism C vitamiini ei tooda ega talleta ka varuks, sellepärast tuleks igapäevaselt C vitamiini sisaldavat toitu süüa. C vitamiinil on aga mitu erinevat rolli organismi hea funktsioneerimise juures, kindlustades immuunsüsteemi vastupidavuse, kaitstes ja tugevdades organismi. 

 


 

Askorbiinhape ehk C vitamiin on üks kõige tuntumatest vitamiinidest. Organism omastab seda peamiselt värske toidu kaudu. Täiskasvanud inimese päevane soovitatav kodus on 110mg C vitamiini.

C vitamiin aitab tugevdada luid ja kudesid, toob siledama naha, põletab rasvarakke, tugevdab immuunsust ja kaitseb põletike vastu ning aitab raual paremini imenduda. 

 

C vitamiini puudus tekib eelkõige kehva toidu kaudu, soodustab seda aga ka alkoholi tarbimine ja suitsetamine.  

 

 

 


 

9 märki, mis viitavad C vitamiini vaegusele

 

1. Igemete paistetus ja veritsus

Igemete paistetus, põletik ja veritsus on märgid, millele peaks tähelepanu pöörama. C vitamiinil on suu ja hammaste tervise juures oluline roll. Uuringute järgi on C vitamiini defitsiit parodontiidi põhjustajaks. 

2. Juuste langus

Juuste langus on samuti märgiks C vitamiini vaegusest. C vitamiin aitab alandada vabade radikaalide arvu organismis. Samuti ergutab ta juuste kasvu ning aitab organismil paremini rauda omastada. Uuringud on näidanud, et C vitamiini puudus kiirendab juuste langust.

3. Sagedased ninaverejooksud

Regulaarne C vitamiini tarbimine aitab tugevdada veresooni. Askorbiinhappe puudus aga muudab veresooni nõrgemaks, tekitades seega verejooksu.

4. Kuiv ja kare nahk

Kuiv nahk on samuti üks märguandeks, et keha vajab C vitamiini. C vitamiin tagab antioksüdantse kaitse ja aitab stimuleerida kollageeni sünteesi, osaledes viimase tootmise juures.  C vitamiin on vajalik naha niiskusetaseme ja elastsuse säilitamiseks.

 

 

 

 

5. Sinikad nahal

Kui sul tekivad kergesti sinikad nahale, siis tea, et need ilmuvad ainult siis, kui veresooned on liiga nõrgad ja katkevad naha all, moodustades nahaaluse verevalumi. Sellisel puhul on vähene kollageeni tootmine veresooni nõrgestanud.

6. Aeglasem haavade paranemine

Kui sa oled märganud, et haav paraneb aeglasemalt, kui tavaliselt, siis võib-olla on sul C vitamiini puudus. C vitamiin on vajalik kollageeni tootmiseks, soodustades kudede uuenemist. Lisaks sellele kiirendab regulaarne C vitamiini tarbimine haavade kiiremat paranemist.

7. Liigesevalud

Liigeste paistetused ja tursed on märgid C vitamiini puudusest. Kollageeni puudus võib puudutada ka kõhresid ja tõsta artriidi, kõõlusepõletiku ja liigesepõletike riski. 

8. Nõrgem immuunsus

C vitamiini vaegus võib kaasa tuua valgete vereliblede arvu alanemise, mille roll on kahjutuks teha ja hävitada võõrkehi. Selle tõttu aitab regulaarne C vitamiini tarbimine immuunsuse tugevdamisele kaasa.

 

 

 

9. Halb tuju

Regulaarne C vitamiini tarbimine parandab tuju ja aitab kehal paremini toime tulla stressi, depressiooni, masenduse ja väsimusega.  

 

C vitamiini saab toitu kaudu:

 

  •  kibuvitsamarjadest
  • paprika
  • brokoli
  • karulauk
  • kiivi 
  • kaalikas
  • kapsas
  • mustsõstrad
  • maasikad
  • tsitruselised
  • astelpaju




Kommentaare ei ole