{ads}

HIDE

Viimased

latest

7 toiduainet, mis aitavad maksa puhastada

Oled sa viimasel ajal liialdanud natuke alkoholi tarbimisega, magusa või siis rasvase ja ebatervisliku toidu söömisega? Kas su maks on üle ...

Oled sa viimasel ajal liialdanud natuke alkoholi tarbimisega, magusa või siis rasvase ja ebatervisliku toidu söömisega? Kas su maks on üle koormatud ja väsinud? 

unsplash @ cajugos

Siis siin on sulle hea uudis - maksa on võimalik puhastada peale liialdamist. 

Toitumisel on maksa tervise seisukoha juures oluline roll. Kõik see, mis maksale kahjulik on, on kõigile teada: piirata tuleb alkoholi tarbimist, suhkru- ja rasvarikkaid toiduaineid ning vältida geneetiliselt moondatud toiduaineid, mis sisaldavad sageli liiga palju lisaaineid. Tasakaalust väljas toitumine väsitab maksa, mis ei saa enam oma funktsioone korralikult täita ega kindlustada biokeemilisi ja metaboolseid protsesse organismis. 

Antioksüdantide-, mineraalide- (magneesium, kaltsium, fosfor, raud) ja vitamiinide (A, B ja C) poolest rikkad toiduained on aga maksale kasulikud. Nad aitavad maksa puhastada ja kaitsevad maksahaiguste eest. 





Millised on 7 parimat maksa puhastavad toiduainet?

1. Must Å¡okolaad

Vastupidiselt levinud arvamusele on šokolaad - tingimusel, et tegemist on musta šokolaadiga, mille kakaosisaldus on rohkem, kui 70% - maksale kasulik ja hea. Magneesium, mida šokolaad sisaldab, omab maksa kaitsvat ja toetavat toimet. Lisaks sellele sisaldab must šokolaad antioksüdante ja aeglustab sellega maksarakkude vananemist, puhastada maksa mõningatest toksiinidest ja piirab põletikku. Lisaks eelnevale on mustal šokolaadil depressiooni vastane ja energiat tõstev toime. Enesestki mõista tuleb vältida piimašokolaadi ja valge šokolaadi tarbimist, mis sisaldavad liiga vähe kakaod ja palju suhkrut ning rasvaineid.

2. Pähklid

Pähklid (pähklid, Brasiilia-, pekani, makadaamia, kreeka pähklid ja mandlid) sisaldavad rikkalikult fosforit, tegemist on maksale väga kasulik mineraalsoolaga. Fosfor osaleb rasvade ainevahetuse juures ja takistab rasva kuhjumist maksa. Ilma fosforita tekib maksa ülekoormatus ja see võib viia mõne maksahaiguseni (steatoos).





3. Piimatooted (kitsejuust)

Vanasti oli piim kasulik toiduaine. Tänapäeval on ta natuke oma head kuulsust kaotanud, sest leitakse, et piima on raske seedida. Tulemuseks on see, et üha rohkem on tekkinud kaltsiumipuudust inimeste seas - tegemist on ometigi väga olulise toitainega, mis on vajalik luude ja hammaste tervise jaoks, samuti verehüübimise, närvisüsteemi ja hormoonide vabastamise jaoks. Piimatooted (piim, jogurt ja juust) ei ole tervisele kahjulikud, kui neid tarbida mõõdukalt ning maksale on nad lausa kasulikud. Eelistada tuleks siiski selliseid lahjasid piimatooteid, nagu kitsejuust näiteks.

4. Roheline tee

Tee, eriti roheline tee, sisaldab palju antioksüdante. Antioksüdandid aitavad maksa puhastada ja alandavad sellega maksahaiguse tekke riski (fibroos, steatoos, hepatiit). Lisaks sellele sisaldab roheline tee polüfenoole, mis on tuntud oma antioksüdantse toime poolest ja mis aitavad alandada rasva taset veres ning parandada südame-veresoonkonna tööd. Samuti on tegemist hea vähivastase vahendiga, mis kahandab eriti maksavähi riski. Nendes maades, kus juuakse palju rohelist teed, on maksavähi arv palju madalam. Regulaarne ja igapäevane rohelise tee joomine (3 tassi päevas), alandab maksa fibroosi ja tsirroosi riski. 

5. Subproduktid ehk rupskid

Maks vajab rauda, rauda salvestataksegi peamiselt maksas tänu ferritiinile - proteiinile, mis kindlustab raua transpordi hemoglobiinis vajadusel. Rauapuuduse korral immuunsus nõrgeneb ja maksarakud ei saa korralikult funktsioneerida. Seega on vajalik süüa piisavalt liha, eriti punast liha (veiseliha) või rupskeid, mis sisaldavad palju rauda. 

Ettevaatlikkust nõuab siiski punase liha tarbimine, mis võib kergesti tekitada organismis põletikueelse seisundi. Punase liha söömist peaks piirama 500- grammile nädalas. Eelistada tuleks linnuliha ning kala, munade ja kaunviljade tarbimist, mis samuti sisaldavad palju rauda ja valku.

Rauakuuri oleks hea teha läbi 2 korda aastas - kevadel ja sügisel.





6. Punased marjad

Mustsõstrad, mustikad ja maasikad sisaldavad väga palju C vitamiini. Nad parandavad maksa tööd ja kaitsevad rakke oksüdatsiooni eest, eriti just maksarakke. Punaste marjade igapäevane tarbimine kahandab põletikuriski ja maksarakkude kahjustusi. C vitamiin soodustab ka glutatsiooni sünteesi, tegemist on võimsa antioksüdandiga, millel on immuunssüsteemi tugevdav toime ja mis võitleb vabade radikaalide vastu. C vitamiini vajame ma 1 - 2 g päevas. 

Tsitruselised sisaldavad samuti palju C vitamiini : sidrun ( 53 mg C vitamiini 100 g kohta), greip ( 42 mg 100 g kohta), apelsin ( 40 mg 100 kohta) ja kiivi ( 93 mg 100 kohta).

Köögiviljadest sisaldavad kõige rohkem C vitamiini kollane paprika ( 184 mg 100 g kohta), brokoli ( 106 mg 100 g kohta) ja Brüsseli kapsas ( 103 mg 100 kohta).

7. Kohv

Kohvil on tihti halb kuulsus, paljud inimesed arvavad, et maksa probleemide puhul on kohvi joomine välistatud. Tegelikult aga on uuringud näidanud, et kofeiin on antioksüdantse toimega ja stimuleerib maksarakkude funktsioneerimist ning omab maksa kaitsvat toimet (eriti maksahaiguste puhul). Mõõduka tarbimise juures (2 - 3 tassi päevas), parandab kohv maksa tervist.


Maks on suurim siseelund, tegemist on elutähtsa organiga, mis asub paremas kõhuõõnes ja mis vastutab üle 300 funktsiooni eest organismis. Maks filtreerib toksiine veres, reguleerib hormoonide tööd, toetab immuunsüsteemi bakterite ja viiruste rünnakute vastu, kindlustab vitamiinide ja mineraalide salvestuse, muudab toidust saadavat energiat kehas keemiliseks energiaks, ning sünteesib erinevaid elutähtsaid valke (eriti albumiini), mis reguleerib valkude taset veres. Hoolitse oma maksa eest!






Kommentaare ei ole