{ads}

HIDE

Viimased

latest

7 märki, mis näitavad, et sa pead ruttu oma hemoglobiinitaset tõstma

      2017. aasta Maailma Terviseorganisatsiooni uuringu järgi kannatab rohkem kui 3 miljonit USA kodanikku mad...

 

 
 
2017. aasta Maailma Terviseorganisatsiooni uuringu järgi kannatab rohkem kui 3 miljonit USA kodanikku madala hemoglobiinitaseme all veres. Paljud inimesed üle kogu maailma kannatavad  rauavaegusaneemia all, mis on põhjustatud raua vähesusest veres, raud on aga hemoglobiini tootmiseks vajalik. Tavaliselt inimesed ise ei teagi, mille all nad kannatavad ja pidades sümptomeid tavaliseks väsimuseks.

Millised on märgid, et su organism vajab abi? 

1. Sa tunned ruttu väsimust

Rauapuudus organismis alandab hemoglobiinitaset veres ja punased verelibled omakorda ei transpordi enam vajalikku kogust hapnikku organismi. Sellepärast tunnedki sa väsimust.

2. Silmavalged muutuvad kollaseks

Kui sa oled tähele pannud, et su silmavalged on muutunud kollaseks, siis võib see olla sellest, et erütotsüütide ehk punaliblede arvu on hävitatud ja su organism on küllastunud bilirubiinist ehk sapivärvnikust.
 
 
 


3. Pearinglus

Kui sul käib tihti pea ringi, siis võib see olla aneemia märgiks. Aneemia all kannatavad inimesed minestavad puuduliku hapnikuvarustusega ajus. See tähendab, et erütotsüüdid ei ringle enam normaalselt organismis. Lisaks pearinglustele võib sul olla sagedaseid peavalusid, mis sarnanevad migreenile.

4. Südamerütmi kiirenemine

Aneemiaga kiireneb inimese südamerütm ja pulsisagedus tõuseb. See on seotud punaste vereliblede tasemega, mis väheneb ja südamega, mis katsub toita organismi kudesid hapnikuga peab pumpama rohkem verd.

5. Nõrkus ja hingeldamine

See võib samuti olla märk sellest, et sa pead hemoglobiinitaset tõstma. Südamerütm ja pulsisagedus kasvavad, sest organismis pole piisavas koguses hapnikku ja järelikult on häiritud ka sügav hingamine ja selle sagedus.
 
 
 


6. Madal vererõhk

Punaste vereliblede vähesus veres alandab vererõhku. Seda tuleb tihti ette eakatel inimestel. Samuti on riski all rasedad naised, kelle vererõhk on madal rauavaeguse tõttu organismis.

7. Nahavärvi muutused

Hemoglobiinitaseme vähenemise järel muutub nahk kuivaks ja võib lõheneda. Samuti muutub nahavärv, mis võtab kahvatuma tooni. Samuti võivad ilmuda pigmendilaigud.

Mida teha? 

Kui sa leiad, et sul on mõned sümptomid, siis konsulteeri arstiga kõigepealt. Arst saadab s vereanalüüsi tegema ja otsustab seejärel, kas sa vajad ravi.

1. Käi iga päev väljas. Jalutamine varustab organismi rakke hapnikuga.

2. Tarbi rohkem valke: punast liha, maksa, kalkuniliha, krevette ja kohupiima.

3. Söö vähem rasvaseid toite: sealiha, või, taimeõli, majonees jne, mis takistavad raua imendumist. 

4. Söö rohkem rauda sisaldavaid toiduaineid nagu läätsed, must šokolaad, tatar ja tomatimahl.

Kommentaare ei ole